Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: V dualboot PC po nabootování Win10 už vždy bootojí jen Winy a GRUB se neobjeví  (Přečteno 3347 krát)

Xaver

• Návštěvník
Ahoj,

mám problém, s kterým si lámu hlavu už několik dnů.
Mám na NB (Sony Viao SVE1112M1) Ubuntu a Win 10 (upgradovaný z Win 8 ) . Problém je, že jakmile jednou v GRUBu vyberu Windows, už se GRUB podruhé neobjeví a bootují vždy jen Windows. Přitom jsem ve Win vypnul fastboot, oba OS mám v UEFI moodu, v BIOSu je vypnutý Secure Boot, GRUB je instalovaný v sektoru vedle Windows boot manageru (dle jednoho návodu to tak má být) -  u mě konkrétně sda3, reinstaloval jsem i GRUB, měnil pořadí bootovacích sektorů v efibootmgr, ale stále se nic nezměnilo. Prolezl jsem kdejaký návod, který se tímhle problémem zabývá a nic nepomohlo.
Ví někoho, co s tím?

Díky

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
V Grubu bych nastavil čas, který zobrazí tabulku s výběrem OS. Grub si dokáže zapamatovat poslední zvolenou volbu a tu pak znovu spustit.  Vše nastavitelné v Grub Customizer.

Grub má být nainstalován v SDA (bez 3). Jde to i do partišny, ale normálně se to nepoužívá.

Takže znovu a lépe. :)

EDIT: blbý UEFI...
« Poslední změna: 14 Ledna 2016, 09:12:10 od Milhouse »

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

jmp

• Host
používá UEFI => zavaděč musí být nainstalován ve speciální FAT32 partišně k tomu určené a rozhodně ne na sda (tím si maximálně rozbije GPT na tom disku)!

Xaver

• Návštěvník
V Grubu bych nastavil čas, který zobrazí tabulku s výběrem OS. Grub si dokáže zapamatovat poslední zvolenou volbu a tu pak znovu spustit.  Vše nastavitelné v Grub Customizer.

Grub má být nainstalován v SDA (bez 3). Jde to i do partišny, ale normálně se to nepoužívá.

Takže znovu a lépe. :)

Mno, já jsem právě někde četl, že když jsou oba OS v UEFI modu, tak Grub nemá být v sda, ale přímo v sektoru s WBM. Měl jsem ho totiž předtím v SDA, ale stejně to dělalo pořád to samý. Právě proto jsem ho dal do sda3.
A to s tím Grub Customizerem pomůže, když budu několikrát za sebou bootovat Windows?

Xaver

• Návštěvník
používá UEFI => zavaděč musí být nainstalován ve speciální FAT32 partišně k tomu určené a rozhodně ne na sda (tím si maximálně rozbije GPT na tom disku)!

rozdelění disku vypadá takhle. GRUB je v SDA3 - EFI System. Myslím, že takhle by to mělo být OK, ne?

Mimochodem Ubuntu je v sda6, nevím ale, proč  je jako typ Microsoft basic data..
« Poslední změna: 13 Ledna 2016, 14:30:56 od Xaver »

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
OK, JMP má pravdu...

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

vxmery

• Stálý člen
  • **
Ahoj,

okrem Fastbootu je treba skontrolovať aj Power Button setting, či sa po stlačení Power Off  Win iba neuspia, pozri TU, Turn off your PC completely..
Ako si dal formátovať oddiel /sda6 že ho vyhodnocuje ako MS? Doporučuje sa ext4. Aký si dal prípojný bod?
Mohol by si sem hodiť aj snapshot z GParted?
Grub do /sda3 vyzerá správne.
Dobrá nálada nevyrieši všetky problémy ale naserie toľko ľudí, že stojí za to si ju zachovať.
Linux Mint 19.1 Cinnamon

Xaver

• Návštěvník
Ahoj,

okrem Fastbootu je treba skontrolovať aj Power Button setting, či sa po stlačení Power Off  Win iba neuspia, pozri TU, Turn off your PC completely..
Ako si dal formátovať oddiel /sda6 že ho vyhodnocuje ako MS? Doporučuje sa ext4. Aký si dal prípojný bod?
Mohol by si sem hodiť aj snapshot z GParted?
Grub do /sda3 vyzerá správne.

Ahoj, bohužel už nic nezkontroluju, protože kamarádka (byl to její NB) včera prohlásila, že už ho nutně potřebuje, tak jsem jí ho odevzdal. Takže pokračování možná někdy příště.
Jinak sda6  je určitě formátovaný jako ext4 (jinak by snad ani Ubuntu na něm běžet nemohlo, ne? ) a přípojný bod je "/".

vxmery

• Stálý člen
  • **
Citace
sda6  je určitě formátovaný jako ext4
Tak fajn. Win všetko v GPT s GUID označia ako  Microsoft basic data (som sa práve dočítal)  ;D
Citace
Takže pokračování možná někdy příště
Tak někdy příště;) Treba čeknúť ten Power button setting.
Dobrá nálada nevyrieši všetky problémy ale naserie toľko ľudí, že stojí za to si ju zachovať.
Linux Mint 19.1 Cinnamon

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.