Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Otázka vyhrazených formátů v distribuci  (Přečteno 5316 krát)

Jiří :Kačer: Voseček

• Stálý člen
  • **
  • občasný návštěvník
    • Můj weblog
Otázka vyhrazených formátů v distribuci
« kdy: 26 Února 2007, 20:11:19 »
Vím, proč (K)Ubuntu neobsahuje mp3 apod., ale zajímá mě něco jiného:

Mám potencionální situaci, chtěl bych zákazovi nabídnout nové PC s Kubuntu, aby zákazník nemusel dělat věci jako instalace podpory mp3, wma apod., tak mu chci nabídnout od začátku funkční systém. Zákazníků mám víc a tak si udělám jednu instalaci, pak image disku a kopíruji je na nové PC.

Zákazník tedy dostává upravnou verzi Kubuntu, má podporu i vyhrazených formátů a tedy je připravená na používání od začátku a ne na hodinové konfigurace. Je to z pravního hlediska v ČR možné?
Všechno co k životu skutečně potřebujeme, můžeme vcelku levně koupit, jen zbytečnosti jsou drahé. Hrajte frisbee - www.frisbee.cz

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #1 kdy: 26 Února 2007, 20:14:57 »
GPL neporušujete určitě, u právního řádu ČR si nejsem jist, ale domnívám se, že jej takto neporušujete.

Robert

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 26 Února 2007, 20:50:18 »
v čechách v pořádku. podívejte se třeba s čím se distribuuje česká mandriva.

Petr Odut

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 26 Února 2007, 20:53:07 »
Řekl bych, že to možné je, u nás totiž neplatí softwarové patenty, které IMHO brání zařazení do distribuce (bez jakýchkoliv poplatků). Dále mám pocit, že u nás není vymahatelné ani porušování GPL licence...

Každopádně bych zákazníkům instaloval Ubuntu, tedy Gnome. Z vlastní zkušenosti vím, že se Windowsáci v KDE celkem ztrácí (jakkoli kdokoliv může říkat, že se KDE podobá Windows :))

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #4 kdy: 26 Února 2007, 21:04:03 »
GPL rozhodne pravne vymahatelna je, i v CR.
Softwarove patenty neplati v cele EU.

• Stálý člen
  • **
  • občasný návštěvník
    • Můj weblog
« Odpověď #5 kdy: 26 Února 2007, 23:22:51 »
Citace: xodut
vlastní zkušenosti vím, že se Windowsáci v KDE celkem ztrácí (jakkoli kdokoliv může říkat, že se KDE podobá Windows :))
V Ubuntu jsem se tolik nepohyboval, abych mohl zásadně hodnotit, ale jako poměrně čerstvý uživatel Kubuntu jsem se příliš neztrácel a kdyby mi někdo dal systém předinstalovaný a nemusel bych prohrabovat wiki, tak jsem se v tom zorientoval poměrně dost rychle. Ale ještě si GNOME, tedy Ubuntu prozkoumám detailně.

Citace: lukas.svoboda
GPL rozhodne pravne vymahatelna je, i v CR.
Softwarove patenty neplati v cele EU.
Jak tomu tedy mám rozumět? Co jsem si prošel GPL licenci, tak mnou navržený postup - dám zákazníkovi systém, ve kterém už bude něco předpřipraveného a obeznámím ho s tím, že je to pod touto licencí, tak by to mělo být všechno jak podle předpisů v ČR, tak podle licence GPL. Respektive, nenašel jsem bod v GPL licenci, kterému bych nějak odporoval.
Všechno co k životu skutečně potřebujeme, můžeme vcelku levně koupit, jen zbytečnosti jsou drahé. Hrajte frisbee - www.frisbee.cz

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #6 kdy: 26 Února 2007, 23:30:13 »
Citace: Kačer
...dám zákazníkovi systém, ve kterém už bude něco předpřipraveného a obeznámím ho s tím, že je to pod touto licencí, tak by to mělo být všechno jak podle předpisů v ČR, tak podle licence GPL. Respektive, nenašel jsem bod v GPL licenci, kterému bych nějak odporoval.
Proc by to mel byt problem?

• Stálý člen
  • **
  • občasný návštěvník
    • Můj weblog
« Odpověď #7 kdy: 27 Února 2007, 11:29:55 »
Ok, nebude problém. Jsem si nebyl úplně jistý, zda jsem správně pochopil vaši reakci na vymahatelnost GPL licence v ČR.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #8 kdy: 27 Února 2007, 14:47:35 »
Citace: Kačer
Ok, nebude problém. Jsem si nebyl úplně jistý, zda jsem správně pochopil vaši reakci na vymahatelnost GPL licence v ČR.
Jak jsem psal ve svém prvním příspěvku - GPL neporušujete, to s vymahatelností byla taková vedlejší diskuse.

• Stálý člen
  • **
  • občasný návštěvník
    • Můj weblog
« Odpověď #9 kdy: 27 Února 2007, 15:44:37 »
Citace: vojtech.t
Jak jsem psal ve svém prvním příspěvku - GPL neporušujete, to s vymahatelností byla taková vedlejší diskuse.
Ok, díky, tak možná za půl roku bude nová firma propagující linux na desktopu :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.