Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Bibtex  (Přečteno 3103 krát)

sandrick

• Aktivní člen
  • *
Bibtex
« kdy: 20 Února 2007, 23:41:02 »
Ahoj,

snažím se vést seznam bibliografie pro LyX, tj. v bibtexu. Potřeboval bych poradit nějaký program, který zvládne české znaky. Zkoušel jsem kde co, nejdále jsem se dostal s Pybliographic-em, který dokáže alespoň písmena s čárkou nahradit za babel. Bohužel u písmen s háčkem už mi hází chybu...
Samozřejmě, že není problém bib soubor editovat přímo nebo pomocí nějakého jednoduchého prográmku, ale bylo by hezké, kdyby to nějaký program uměl sám od sebe.

Díky moc.

Fred Rooks

• Aktivní člen
  • *
Bibtex
« Odpověď #1 kdy: 23 Února 2007, 12:35:25 »
Mám stejný problém. Nyní jsem objevil Referencer na www.gnomefiles.org (http://www.gnomefiles.org/app.php/Referencer), kde je i odkaz na balíček pro Ubuntu (http://www.getdeb.net/app.php?name=referencer). Co jsem si s tím zatím hrál tak se to českým znakům nebrání, ale do bibtexu to háčky a čárky exportuje jako \v, potažmo \' (ř={\v{r}}). Třeba je to lepší než s Pybliographerem, ale možná by se s tím dalo něco udělat, aby to používalo normální UTF8, kdybychom kontaktovali autora.
Promise her anything, but give her GNU.

sandrick

• Aktivní člen
  • *
Bibtex
« Odpověď #2 kdy: 26 Února 2007, 20:53:31 »
Díky, tohle mi docela pomohlo. Je tedy škoda, že Referencer automaticky nemění obsahy polí podle typu dokumentu, snad v příští verzi. Jinak myslím, že problém je hlavně v LyXu, kde asi není vkládání literatury "lokalizováno". Prostě můžeš si vytvořit bib soubor sám v UTF8, ale pak ho LyX nenačte. Babel tak je zatím asi jediné řešení.

Fred Rooks

• Aktivní člen
  • *
Bibtex
« Odpověď #3 kdy: 27 Února 2007, 10:31:14 »
Jo, to změna obsahu polí mi taky vadí a docela mě překvapila. Jinak, psal jsem si s autorem progamu o exportu do BibTeXu v UTF8 a prý jsem ho přesvědčil. Referencer totiž do BibTeXu vyexportuje české znaky způsobem že už je není schopen naimportovat zpět. Prej už to má na todolistu. Lyx dělá fóry s UTF8? Že by čas kontaktovat autory LyXu?
Promise her anything, but give her GNU.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.