Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Win + Lin  (Přečteno 6883 krát)

Dominik

• Návštěvník
Win + Lin
« Odpověď #25 kdy: 13 Února 2007, 14:17:21 »
Znovu mám problém :( .
Až teraz som si všimol, že ten Grub loader sa dá nainštalovať inde než do MBR (napr. na Floppy) len cez Alternate CD. Chcel by som sa teda spýtať ako prebieha inštalácia na tom Alternate CD. Vyberá sa tam to, ktorý balíček chcem nainštalovať apod.? Je potrebné počas inštalácie zadávať nejaké príkazy? Nie je to príliš zložité oproti Desktop?
thx
Nikdy nebolo tak dobre, aby nemohlo byť ešte lepšie....

ped

• Aktivní člen
  • *
Win + Lin
« Odpověď #26 kdy: 15 Února 2007, 13:18:09 »
d0N0: s alternate nemam skusenosti (mozno niekto iny).
Ale ja by som uplne odpojil ten Windows disk (samozrejme pocitac musi byt vypnuty ked sa odpaja kabel od disku) a potom tam nainstaloval desktop s tym, ze sa GRUB zapise do MBR toho Linux disku.
Potom zase vypnut pocitac, zapojit Windows disk (predpokladam, ze je to z pohladu BIOSu ten hlavny disk). Pri boote sa potom nacita MBR Windows disku, takze ten GRUB na tom druhom vadit nebude.

Nasledne si na Wiki pozriet ako sa obnovuje GRUB, mozno to pomoze aj s jeho instalaciou na disketu, kazdopadne na tom druhom disku v /boot budete mat aspon referenciu ako to ma cca vyzerat na tej diskete.
Pripadne po odpojeni Windows disku by vam to malo umoznit nabootovat ten Linux, co sa mozno tiez bude na zaciatok hodit, ked bude nejaky problem s tym bootovanim z diskety.

Nebal by som sa az tak toho GRUBu, pokial bude Windows disk uplne odpojeny pocas instalacie (takze na nom Linux instalator nemoze nic zmenit). A ak to bude nahodou blbnut, mozete kedykolvek jednoducho Linux disk zformatovat a dostat system to povodneho stavu.

neveceral

• Aktivní člen
  • *
Win + Lin
« Odpověď #27 kdy: 15 Února 2007, 13:35:10 »
hledat hledat a ještě jednou hledat, je to popisováno x-krát. Instalace z AlternateCD není problematická, tj. žádné příkazy.

Dominik

• Návštěvník
Win + Lin
« Odpověď #28 kdy: 26 Února 2007, 12:03:59 »
Potrebujem pomôcť.
Mám Win (hdd250GB) aj Kubuntu (hdd20GB). Na jednom aj druhom disku mám rôzne zavádzače (windowsácky a grub). Linux som inštaloval, keď bol disk s Win odpojený, pretože som nechcel prepísať windowsácky zavádzač. Ako primárny hdd mám nastavený ten s Win. Keď si chcem zapnúť Linux musím ísť do BIOSu a nastaviť ako primárny hdd s Linuxom. Chcel som si teda vytvoriť spúšťaciu disketu pre Linux, aby som nemusel vždy prestavovať to, ktorý hdd je primárny.
Postupoval som podľa návodu na wiki (https://help.ubuntu.com/community/GrubHowto/BootFloppy). V setupe (v grube) však nenašlo nejakú e2fs_stage1_5 . Tak som ju tam teda skopíroval. Potom už setup zhodnotil, že je takmer všetko v poriadku (akurát tam bolo niečo s e2fs_stage1_5 (fd0), ale písalo pri tom niečo ako not fatal alebo niečo podobné - presne sa nepamätám). Vyskúšal som nabootovať z diskety. Najprv bootovalo stage 2, keď však chcelo naštartovať Linux, vyskočilo partition filesystem unknown a Linux mi nenaštartovalo. Nevedeli by ste mi s tým poradiť? Čo mám ešte spraviť?
Za rady vopred vďaka.

Ešte by som chcel doplniť, že na tom disku s Kubuntu, ktorý chcem nabootovať, je defaultný súborový systém (počas inštalácie som nič nemenil), takže zrejme ext3.

Dominik

• Návštěvník
Win + Lin
« Odpověď #29 kdy: 26 Února 2007, 23:38:43 »
Nevedeli by ste dať nejaký návod, ktorý sa vám osvedčil. Ja som totiž našiel návody, lenže neviem príliš, ktorý mám použiť a niektorým príliš nerozumiem (sú v ENG, ktorú ešte neovládam perfektne, ale dá sa).
Vďaka.

Dominik

• Návštěvník
Win + Lin
« Odpověď #30 kdy: 28 Února 2007, 18:01:32 »
Hmmm...Neviem si už s tým poradiť.
Nahodil som na disketu aj ten GAG Boot Manager, ale ten vôbec nevidel partície a hdd s Linuxom :( .
Potom som vyskúšal Smart Boot Manager, ten disk s Linuxom videl, lenže keď som ho vybral, aby nabootoval, vypísalo potom to, čo aj pri spúšťacej diskete, ktorú som pred tým vytvoril (viď predošlé moje príspevky), teda filesystem unknown . Neviete čo mám s tým robiť? :O

Dominik

• Návštěvník
Win + Lin
« Odpověď #31 kdy: 28 Února 2007, 18:02:04 »
Hmmm...Neviem si už s tým poradiť.
Nahodil som na disketu aj ten GAG Boot Manager, ale ten vôbec nevidel partície a hdd s Linuxom :( .
Potom som vyskúšal Smart Boot Manager, ten disk s Linuxom videl, lenže keď som ho vybral, aby nabootoval, vypísalo potom to, čo aj pri spúšťacej diskete, ktorú som pred tým vytvoril (viď predošlé moje príspevky), teda filesystem unknown . Neviete čo mám s tým robiť? :(

donny

• Závislák
Win + Lin
« Odpověď #32 kdy: 28 Února 2007, 18:21:00 »
S tou disketou jsem to taky tak delal (jako Fox), ale to proto, ze jsem nedokazal nainstalovat GRUB (predtim jsem si obnovil bootsector z Windows).
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.