Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: problém s instalací Ubuntu 16.04 z usb flash disku u Lenovo IdeaPad Y100S  (Přečteno 2925 krát)

soused.bj

• Návštěvník
Snažím se nainstalovat Ubuntu 16.04 na Lenovo IdeaPad Y100S. Jedinou možností je instalace z usb. Postupoval jsem podle návodu, zkoušel několik různých usb disků i formátů "vypálení" iso zdroje na flash disk (použil jsem UNetBootin i Rufus, iso i dd obraz), ale BIOS na tomto požítači nenačte žádné další medium. Při snaze zvolit boot mode se jako jediný zdroj nabízí Windows boot manager. Nic dalšího. Zkoušel jsem udělat boot i z sd karty, ale taky bez výsledku.

Kde dělám chybu? Má být specifikace výstupu "vypálení" bootovací flash ještě jiná?

Předem díky za odpověď.

martyj

• Závislák
  • Don't buy a new PC, download a better one !
Re:problém s instalací Ubuntu 16.04 z usb flash disku u Lenovo IdeaPad Y100S
« Odpověď #1 kdy: 19 Září 2016, 01:48:51 »
Je to takový krkolomný, takže se zeptám jednoduše : V BIOSU v tom boot menu tu flashku vidíš ? Jestli není pod USB, koukni jestli není mezi diskama.
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

Ventero

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 19 Září 2016, 19:07:20 »
Takze jedes v UEFI. Je treba v nastaveni vypnout secure boot a povolit boot z usb. Uloz, restart a
zkontroluj, co radi Martyj.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

soused.bj

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 20 Září 2016, 00:10:55 »
Security boot je vypnutý. Ale USB nikde vidět není, ani jsem nikde nenašel možnost to nastavit. To je právě to.

juwa2

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 20 Září 2016, 01:15:18 »
Chybně vytvořená bootovací fleška. Použij Rufus a v nastavení správně zvol "Schéma oddílu a typ cílového systému". Dále vezmi na vědomí, že instalace pod uefi se od instalace pod klasickým biosem liší, více zde https://help.ubuntu.com/community/UEFI#Identifying_if_the_computer_boots_the_Ubuntu_DVD_in_EFI_mode

soused.bj

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 04 Listopadu 2016, 23:16:57 »
kdyžJekdyž se snažím boot disk vytvořit, napíše mi Rufus, že daný ISO obraz tento formát nepodporuje, resp. že není možné ho z ISO,  jež jsem na stránkách Ubuntu.cz stáhl, vytvořit. Nejste někdo sto mi poradit, jak boot disk vytvořit správně?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.