Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nastaveni cestiny do prostredi Ubuntu [vyřešeno]  (Přečteno 16346 krát)

ctt

• Návštěvník
Nastaveni cestiny do prostredi Ubuntu [vyřešeno]
« kdy: 10 Ledna 2007, 11:42:40 »
Ahoj,
 aktualizoval se mi sw (Ubuntu nahlasilo ze jsou nove verze) tak jsem je stahl a nainstaloval, teda ten program, pak jsem se odhlasil a dnes po zapnuti mam nejak vice polozek v menu v anglictine, urcite jsem mel jeste vcera GAIM v cestine i Evolution postu a ted maji menu v AJ. poradite kde se to da zmenit a nastavit ?
v system/sprava /jazykova podpora mam nastavenou cestinu i kdyz pri spusteni mi to pise ze :
Nejsou nainstalovány všechny překlady a pomocné zápisy dostupné pro podporované jazyky ve vašem systému.
v detailech jsou :
language-pack-kde-en (336k)
language-pack-kde-en-base (2963k)
openoffice.org-help-en-gb (9573k)
language-pack-kde-cs (60,3k)
language-pack-kde-cs-base (2180k)
 co s tim ?

a jeste se zeptam jako uplnej zacatecnik ( a ten ja sem :-) )
adresar HOME/jmeno meho uctu obsahuje vsechny data toho usera ? (postu (thuderbird, evolution, gaim)) nikde jinde se nic neuklada ? pokud budu zalohovat tak staci jen tento adresar zkopirovat ? nikde jsem nemenil zadne cesty a nic neukladal jinam, ale z Windows jsem zvyklej na neco jinyho (data poukladany vsude mozne) a nechce se mi tomu moc verit ze by u Linuxu tohle bylo tak jednoduse a elegantne vyreseny.

Dekuju za odpovedi

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
    • http://ripper.profitux.cz
« Odpověď #1 kdy: 10 Ledna 2007, 12:05:32 »
ad 2) jako obycejny uzivatel nemas dokonce pravo zapisovat jinam nez /home/jmeno. takze ano, vsechno je tam. je to ve skrytych adresarich (zacinaji teckou), precti si o tom neco zde:
http://wiki.ubuntu.cz/Skryt%C3%A9_soubory

ad 1) pokud ti pise jazykova podpora, ze ti chybi naky baliky, tak by ti to melo nabidnout, ze je muzes jednim kliknutim doinstalovat. Pripadne je muzes nainstalovat rucne pres Synaptic.

jakou mas verzi Ubuntu? 6.06 nebo 6.10? hlavni menu Aplikace mas v cestine?
Ubuntu Wiki - spousta návodů a rad
Jabber - ICQ je mrtvý, nebuď ovce a pojď s dobou
Esmska - program pro posílání sms z Internetu

Marcel 'Maky' Šuška

• Stálý člen
  • **
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
« Odpověď #2 kdy: 10 Ledna 2007, 13:21:04 »
Zde je postup, jak si dáš systém do češtiny.
Zkopíroval jsem ho ze svého debilníčku:
Tento postup nainstaluje veškerou češtinu do celého systému. Bude FIREFOX, K3B OpenOffice, atd. česky!!!

Spustit Synaptic- Systém/Správa/ Synaptic. Do HLEDAT zkopírujeme language-pack-kde-cs-base, nebo language-pack-kde-cs. Stačí hledat jeden z nich, ten druhý najde Synaptic automaticky. Dát instalovat. Soubory se stáhnou a nainstalují.

Citace: ctt
Nejsou nainstalovány všechny překlady a pomocné zápisy dostupné pro podporované jazyky ve vašem systému.
v detailech jsou :
language-pack-kde-en (336k)
language-pack-kde-en-base (2963k)
openoffice.org-help-en-gb (9573k)
language-pack-kde-cs (60,3k)
language-pack-kde-cs-base (2180k)
co s tim ?
Jak sám vidíš, jeden z balíků ti to hlásí - ten poslední.
Nevím jaké používáš prostředí Gnome/KDE. Můj postup je pro Gnome, ale myslím, že bude i stejný pro KDE.

ctt

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 10 Ledna 2007, 16:17:46 »
Ripper :
mam Ubuntu 6.06, hlavni menu bylo v AJ. po tom co mi poradil Maky se mi to povedlo dat do cestiny, ale po resetu a prihlaseni se mi objevi hlaska o tom ze aplikace "nautilus" ma problem.
Muzu ji resetovat, asi do nekonecna, nebo zavrit (po nekolika odkliknuti ji se zavre uplne), nenacte se mi pak obrazek na plochu. co se da delat s timhle ? koukal jsem do Synapticu, nasel nautilus ale i pro aktualizaci chce odstranit nejake balicky, dalsi nainstalovat a jine aktualizovat.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #4 kdy: 10 Ledna 2007, 17:09:18 »
Najprv si ujasnime co vlastne mas akosi som to nepostrehol, pises ze Ubuntu ti pise hlasky, ale instalujes language-pack-kde-cs ktory patri do Kubuntu. Ak mas naozaj Ubuntu musis instalovat language-pack-gnome-cs a balicky suvisiace s Gnome ako aj language-pack-cs a language-pack-cs-base.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

ctt

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 10 Ledna 2007, 18:04:04 »
vazne mam Ubuntu 6.06 s Gnome, ty soubory na ktery si stezovala jazykova podpora jsem zkopiroval z detailu te hlasky, zkusil jsem instalovat ty balicky co radil Maky, ale po reinstalaci se objevila chyba u nautiluse  pri spusteni Linuxu. ja mam Linux teprve asi 4 dny a trochu se v tom placam tak dam na rady ktery tady dostanu od zkusenejsich, zatim nepoznam jestli jsou uplne koser, snazim se hledat informace vsude hlavne ve wiki. ted jsem koukal do Synapticu a dal jsem vyhledat balicky o kterych jsi psal, zkusil jsem je reinstalovat a to proslo bez potizi. ted zkusim restartovat system nevim jestli se nautilus tim spravi. co muzu udelat jeste pro to abych to dal do kupy ?

Marcel 'Maky' Šuška

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 10 Ledna 2007, 18:19:49 »
Citace: Maky
Spustit Synaptic- Systém/Správa/ Synaptic. Do HLEDAT zkopírujeme language-pack-kde-cs-base, nebo language-pack-kde-cs. Stačí hledat jeden z nich, ten druhý najde Synaptic automaticky. Dát instalovat. Soubory se stáhnou a nainstalují.
To TIBOR
Sorry, že cituji sám sebe, ale tyto balíky jsem instaloval v Gnome a fungují, mám všechno česky.

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 10 Ledna 2007, 20:16:22 »
Nuz hadat sa samozrejme nebudem, ale to KDE je podla mna zbytocne pokial nepouzivas niektory komponent z Kubuntu. Pockame na vysledok ked ctt napise ako to dopadlo po restarte.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
    • http://ripper.profitux.cz
« Odpověď #8 kdy: 10 Ledna 2007, 20:47:46 »
ctt, mam takovej neprijemnej pocit, ze sis nainstaloval Ubuntu 6.06, a pak sis editoval /etc/apt/sources.list podle navodu na Wiki pro Ubuntu 6.10. neni tomu tak?

spust
Kód: [Vybrat]
gedit /etc/apt/sources.lista dej sem jeho obsah.
Ubuntu Wiki - spousta návodů a rad
Jabber - ICQ je mrtvý, nebuď ovce a pojď s dobou
Esmska - program pro posílání sms z Internetu

ctt

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 10 Ledna 2007, 20:57:42 »
Ripper:
no presne tohle jsem udelal vcera dneska jsem obsah toho souboru vratil zpet, protoze jsem si ten obsah pred zmenou zazalohoval.
vcera kdyz jsem se snazil nainstalovat midnight commander jsem dal do toho souboru tohle:
# Ubuntu zdroje
deb http://cz.archive.ubuntu.com/ubuntu edgy main restricted universe multiverse
deb http://cz.archive.ubuntu.com/ubuntu edgy-updates main restricted universe multiverse
deb http://cz.archive.ubuntu.com/ubuntu edgy-security main restricted universe multiverse

dnes uz je soubor puvodni. sakra ja si nevsiml ze by v tom navodu bylo napsano ze to je pro 6.10
da se s tim neco udelat ?

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 10 Ledna 2007, 21:03:13 »
Na tejto adrese si mozes vygenerovat novy sources.list
http://www.ubuntu-nl.org/source-o-matic/

ctt

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 10 Ledna 2007, 21:09:45 »
To TIBOR:
po reinstalaci tech balicku a naslednem resetu se chyba objevila zase
asi bude bota v tech verzich jak pise Ripper.

Asi pred hodinou me napadlo vratit tam puvodni obsah souboru a provest aktualizovat vse pres Synaptic a po delsi dobe stahovani a instalovani to dobehlo bez chybovych hlasek. jdu to zkusit resetovat. dam vedet. to ze jsem udelal ted tu aktualizaci je v poradku nebo jsem mel udelat jeste neco jineho ?

Marcel 'Maky' Šuška

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 10 Ledna 2007, 21:24:09 »
Citace: TIBOR
Na tejto adrese si mozes vygenerovat novy sources.list
http://www.ubuntu-nl.org/source-o-matic/
Tak to jsem nevěděl, že je nějaký generátor source listu. To si zálohuji, je to dobrá věc.

ctt

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 10 Ledna 2007, 21:26:27 »
no a po resetu jsem bez chybovych hlasek, s obrazkem na plose (to predtim nebylo) a v ceskem prostredi, hura. dekuju vsem za rady a pomoc.

jeste jedna otazka. ted mi klavesnice pise ceske znaky a mam otocene Z a Y, prestoze mam implicitni klavesnici Anglickou (US), jsem zvyklej na Z dole. co pouzivate kdo za nastaveni klavesnice ?

Marcel 'Maky' Šuška

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 10 Ledna 2007, 21:32:36 »
Systém/volby/Klávesnice a tady si přidáš jaké rozložení chceš.

ctt

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 10 Ledna 2007, 21:35:44 »
Jeste jednou dekuju vsem, i za tu klavesnici. ja uz prisel na to ze ji muzu mit nastavenou jako implicitni ale bere se ta co je uplne nahore. takze jsem si tam presunul tu anglickou a maka to.
Lidicky jeste jednou diky a dobrou noc :)

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #16 kdy: 12 Ledna 2007, 15:30:53 »
Citace: TIBOR
Najprv si ujasnime co vlastne mas akosi som to nepostrehol, pises ze ubuntu ti pise hlasky ale instalujes language-pack-kde-cs ktori patri do Kubuntu. Ak mas naozaj ubuntu musis instalovat language-pack-gnome-cs a balicky suvisiace s gnome ako aj language-pack-cs a language-pack-cs-base.
Pripravuji reseni tohoto problemu pro FAQ. Jak je to tedy oficialne? Nainstaloval jsem si anglickou verzi Ubuntu, chci

1/ doinstalovat kontrolu ceskeho pravopisu pro openoffice
balicky: myspell-cs-cz

2/ pocestit celou openoffice
balicky: openoffice.org-help-cs, openoffice.org-thesaurus-cs, openoffice.org-l10n-cs

3/ nainstalovat kontrolu ceskeho pravopisu do firefoxe
balicky: aspell-cs

4/ pocestit firefoxe
balicky: mozilla-firefox-locale-cs-cz

5/ nainstalovat 1-4 najednou
balicky: language-support-cs

6/ pocestit cely system s gnome
balicky: language-pack-cs, language-pack-gnome-cs

7/ pocestit cely system s kde
balicky: language-pack-cs, language-pack-kde-cs

Je to takhle OK?

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #17 kdy: 12 Ledna 2007, 23:13:25 »
Pravdepodobne ano, len sa mi zda ze niekde tu bolo pisane ze ak si nainstalujes U(K)buntu v anglickej verzii tak je problem ju pocestit (poslovencit), ale pisem niesom si celkom isty je to len dojem.

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #18 kdy: 08 Března 2007, 10:23:56 »
Uz tady ten muj navrh visi dost dlouho, nikdo ho neprohlasil na nefunkci. Davam ho tedy do FAQ.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.