Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Grub nejde nainstaovat!!!  (Přečteno 1657 krát)

auswood

• Aktivní člen
  • *
    • Akce Úštěk
Grub nejde nainstaovat!!!
« kdy: 13 Března 2007, 18:16:33 »
Zdravím začínám s Linuxem tak jsem zkusil distribuci Kubuntu.Mám problém v tom že při instalaci mi vše proběhne ok, ale když se má nainstalovat zaváděč systému zastaví se to a napíše "Balík grub se nedokázal nainstalovat do /traget" po odkliknutí že chci přesto pokračovat mi to napíše "nelze nainstalovat grub na (hd0) příkaz grub-install (hd0) selhal"
Nevíte někdo co sem kde zvoral dík.
Ubuntu 10.04 Noťas Asus K50AB

Ondra Žižka

• Návštěvník
« Odpověď #1 kdy: 15 Března 2007, 10:17:01 »
Ten target je to, co jsi zadal v poslední obrazovce instalátoru do takového tlačítka. Defaultně je tam asi "(hd0)". Já mám disky 2x IDE (hda, hdb) a 1x SATA (sda), takže jsem tam dal "(sda)", ale grub (zavaděč systémů) se nainstaloval stejně na disk hda. (sd0) jsem zkoušel, ale to hlásilo, že nenašlo. Takže nevim a doufám, že mi to taky někdo vysvětlí :-)

Ondra Žižka

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 15 Března 2007, 10:32:51 »
Lama lamě:

Takže našel jsem stránku http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=2043861 , z niž je patrné, že hd0 asi není nutně hda :-) Takže jsem hledal soubor device.map, kterýžto jsem našel v /boot/grub , a tam je:

(hd0)   /dev/hda
(hd1)   /dev/hdb
(hd2)   /dev/sda

Takže jestli se vyznáš v názvech zařízení a víš, ze kterého disku chceš bootovat, zapiš příslušné ID(?) disku.  Jak ale zjistit označení disků před instalací GRUBU, to nevím...

auswood

• Aktivní člen
  • *
    • Akce Úštěk
« Odpověď #3 kdy: 18 Března 2007, 15:35:15 »
Tak jsem to vyřešil tím že jsem smazal při instalaci celý disk s linuxovými oddíly.Dal jsem ve windows fixmbr a spustil novou instalaci a je to ok už mám kubuntu v poho:-)
Ubuntu 10.04 Noťas Asus K50AB

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.