Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: VLC nejde spustit  (Přečteno 12028 krát)

Abby

• Závislák
VLC nejde spustit
« kdy: 25 Května 2017, 12:26:34 »
Ahojky, po aktualizaci na Ubuntu 17.04 mi přestalo fungovat VLC, vůbec se nespustí. Čistá instalace včetně zformátování /home také nepomohla. V 16.10 to fungovalo normálně. Nemáte někdo tušení, v čem by mohl být problém? Jedná se konkrétně o Ubuntu Gnome 17.04 a VLC z oficiálního repozitáře. Děkuji.
Dolehla na mě bída. Piju stará vína, jím plesnivé sýry a jezdím v autě bez střechy.

juwa2

• Závislák
Re:VLC nejde spustit
« Odpověď #1 kdy: 25 Května 2017, 13:07:41 »
Spusť vlc z Terminálu. Vypíše se případná chyba. A na základě tohoto výpisu lze problém řešit. Takto se postupuje u všech "zlobivých" aplikací.
Další možností je použít appimage
https://bintray.com/probono/AppImages/download_file?file_path=VLC-2.2.3.glibc2.12-x86_64.AppImage
https://bintray.com/probono/AppImages/download_file?file_path=VLC-3.0.0.gitfeb851a.glibc2.17-x86-64.AppImage
(není třeba instalovat - souboru nastavit spustitelnost a spustit)
« Poslední změna: 25 Května 2017, 13:13:28 od juwa2 »

Abby

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 25 Května 2017, 14:38:45 »
Já už to nechápu, včera to spustit nešlo, dnes jsem zapnula Ubuntu a VLC funguje.
Dolehla na mě bída. Piju stará vína, jím plesnivé sýry a jezdím v autě bez střechy.

juwa2

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 25 Května 2017, 16:32:38 »
Já už to nechápu, včera to spustit nešlo, dnes jsem zapnula Ubuntu a VLC funguje.
Používat non LTS verze se nedoporučuje. A před upgradem je spolehlivější dát přednost čisté instalaci.

Abby

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 25 Května 2017, 16:57:40 »
Já jsem nakonec čistou instalaci udělala, ale právě včera ještě VLC nefungovalo a dnes bez jakékoliv změny fungovat začalo.

Jinak já bych klidně používala LTS, ale tak nějak špatně funguje s mým HW (Pentium G4560, 16 GB DDR4, GF 1050 Ti, MSI B250M Bazooka), hlavně s grafickou kartou je problém, nešlo nainstalovat ovladače (a fungovat v 1024x768 rozlišení je fakt otrava :-D ). 16.10 a 17.04 jsou v tomto už bez problémů.

bob.saint-clare

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 01 Září 2017, 23:56:55 »
Reeditace příspěvku.
Již týden používám OS Ubuntu 16.04 LTS.
V systému pořád nejde normálně video, obrazovka se v režimu fullscreen zaplní šikmými pruhy.
MB je Gigabyte, procesor Athlon X2, grafika integrovaná.
Když dám nesvobodný ovladač, nebo stáhnu a instaluji celý balík ovladačů, končím s černou obrazovkou.
Tento stav jsem řešil reinstalací systému, možná to jde i jednodušeji?
Některé kodeky jenom instaluje a nikdy nedoinstaluje.
Při dotazu v příkazovém řádku na 3D akceleraci vypsalo YES, teda by to mělo být ok? Ale není.

Momentálně a to bez problémů používám PC na surfování po netu, youtube jede s malým oknem(ve fullscreenu to skončí s pruhy a je nutný restart" a psaní v libreofficu taky jde. Rád bych ale spouštěl normálně video jak v přehrávači, který teď nejde(VLC), nebo fullscreen v youtube.

Otázka teď směruje: Jak problém vyřešit?
Jinou distribuci? Fedora?
Koupě externí grafiky?

Děkuji

juwa2

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 02 Září 2017, 00:50:06 »
Zkus jiné distro (obsahují různé ovladače) takže se to možná "chytí". Já osobně bych vyzkoušel:
U 14.04.5
Ubuntu Mate 14.04 a 16.04
----------------------------------------------------
A netřeba instalovat - stačí vyzkoušet v live režimu - pokud nefunguje, jít na další distro (vytvoř si multiboot flešku).
« Poslední změna: 02 Září 2017, 00:52:04 od juwa2 »

Abby

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 02 Září 2017, 13:05:05 »
Já jsem z Ubuntu po mnoha těžko či vůbec řešitelných problémech přešla nejdříve na Fedoru, ale tam mi každá instalace ovladačů grafické karty shodila systém (Nvidia GTX 1050 Ti, bez ovladačů to běželo v 1024x768) a bylo mi řečeno, že Linux není vhodný na nový HW a snažili se mi vnutit staré, pomalé a drahé AMD. Tak jsem zkusila OpenSUSE a už jsem u něj zůstala, ovladače se instalují přes Yast, při aktualizaci jádra se automaticky aktualizují i ty ovladače a už jsem si prošla i upgradem z 42.2 na 42.3. Podle mě jde o nejpoužitelnější distribuci (má samozřejmě i různé chyby, ostatně to by asi nebyl Linux, aby všechno bylo na 100%, ale je tu těch chyb nejméně). Používám vždycky pouze Gnome.
« Poslední změna: 02 Září 2017, 20:01:10 od Abby »

bob.saint-clare

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 02 Září 2017, 19:11:57 »
Abby

OpenSuse jsem chtěl instalovat již v úterý, akorát, že se mi jeví, že z těch xx možností jak ho tam nainstalovat nechce pochopit, že na C-čko a bojím se, že mi smaže celý disk, protože mi furt nabízí formátovat celý svazek.
U ubuntu tento problém nebyl, tam hezky přijalo, že pujde na C, a skutečně Dko nezmizelo.

Abby

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 02 Září 2017, 20:00:35 »
Musíš si tam vybrat ruční rozdělení, vytvořit si volné místo pokud nemáš a v něm si vytvořit potřebné oddíly. Je to plně lokalizované do češtiny a je tam i celkem přehledná nápověda, pokud nebudeš zbrklý, nemáš co zkazit. Možná si to pro jistotu nanečisto zkus ve Virtual Boxu, ať víš co tě čeká.

bob.saint-clare

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 07 Září 2017, 19:58:10 »
Tak jsem zdarne ten OpenSuse 42.3 nainstaloval. Decko nezmiyelo, ani jeho obsah. Problem je vsak pripojeni k netu. Mam PCI wifi kartu, kterou ubuntu zpojizdnil sam, OpenSuse vsak ne.
Y tohto okna tam sv9t9 pouye letadelko.
http://opensuse-guide.org/images/screenshots/pnm.png
Poradite mi prosim jak nato? Dekuji
« Poslední změna: 07 Září 2017, 20:31:46 od bob.saint-clare »

bob.saint-clare

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 30 Listopadu 2017, 10:53:21 »
Často končívám s touto obrazovkou. https://s18.postimg.org/gg9d5mf2h/IMG_4321.jpg
Zkusil jsem 17.04, 16.04 LTS, 14.04 LTS, lubuntu 16.04.
Někdy se to natvrdo vypne uprostřed práce, někdy skončím s touhle obrazovkou a musím restartovat. Někdy to udělá při spouštění videa, nezřídka ale i u otevírání textového dokumentu.
Co mám dělat? Jsem již zoufalý.
MB Gigabyte
Athlon X2
4GB RAM DDR2
grafika, zvukovka na desce
HDD PATA 160
Zdroj 300W Premier

Děkuji

juwa2

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 30 Listopadu 2017, 10:58:36 »
HW problém (grafika).

bob.saint-clare

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 30 Listopadu 2017, 11:00:23 »
dokoupit externí? do express slotu?

juwa2

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 30 Listopadu 2017, 11:42:56 »
dokoupit externí? do express slotu?
Chyba může být i na ZD, nebo zdroji. Pokud nemáš možnost/schopnost komponenty otestovat postupnou výměnou (máš náhradní k dispozici?), nezbyde než se obrátit na servis kde tuto možnost mají. Otázka je, jestli se to finančně vyplatí, stejně jako dokupovat a měnit něco "na slepo".
V každém případě pokusy instalovat cokoli na potenciálně vadný (neprověřený) HW a pak se nefunkčnost snažit opravit softwarově nikam nevedou..
« Poslední změna: 30 Listopadu 2017, 11:53:22 od juwa2 »

bob.saint-clare

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 30 Listopadu 2017, 12:41:23 »
Já jsem upgradoval komplet desku a problém zůstal, jsou to ale obě desky s vestavěnou grafikou, pak jsem upgradoval i zdroj a problém taky zustal. Teď mám dvě kompletní desky i s procesory, dvě sady RAM, dva zdroje, společný je jenom disk. Výhledově stejně plánuji koupit SATA disk. Ono i teď píšu z tohopočítače, on použitelný je, akorát nespolehlivý. Nikdy nevím kdy se objeví ty pruhy, nebo se mi sám vypne.

benrenner

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 07 Prosince 2017, 09:54:35 »
Já osobně bych vyzkoušel U 14.04.5
GoMovies - movies online. Spanish dictionary English - Spanish

bob.saint-clare

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: 24 Března 2018, 14:13:56 »
Problém vyřešila instalace grafické karty do PCI-e slotu.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.