Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Memtest paměti a reklamace  (Přečteno 3527 krát)

mirak

• Aktivní člen
  • *
Memtest paměti a reklamace
« kdy: 27 Března 2007, 09:44:54 »
Je možné reklamovat paměť z důvodu nalezení chyby pomocí memtestu? Podařilo se to někomu úspěšně vyreklamovat? Existuje paměť u které to nenajde chyby ani po stém opakování testu nebo to po určitém čase chybu najde téměř vždy a záleží na jejich počtu a četnosti výskytu?
Omnia sponte fluant, absit violentia rebus.
Maple  ;)

filo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #1 kdy: 27 Března 2007, 09:50:58 »
Moje zkušenost :
Ano, vyreklamoval jsem kdysi SDRAM v Alfa Computer, jako důkaz mi uznali výpis z programu GoldMemory, kde se to červenými křížky a "failed" jenom hemžilo ;)
Na druhou otázku bych odpověděl, že je hodně nepravděpodobné, aby testovací aplikace našla chybu až ve druhém, případě dalším průchodu. Snad jedině vlivem přehřívání, nic jiného mě nenapadá. Pamětí už mi prošlo  rukama poměrně dost a všechny chyby byly odhaleny už prvním průchodem.
MSI KT3 Ultra, Athl XP 2000+, GF4MX440, SBLive Value, LG 4167B - Prosím NEVYKAT

mirak

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 27 Března 2007, 10:25:58 »
Díky za zkušenost. Moje je následující:
Rozšířil jsem paměť z 512 MB na 1 GB (takže mám dva moduly 512 MB) a zaznamenal jsem více pádů aplikací, navíc po pádu nešlo program znovu otevřít, pomohl až reset (když mi spadlo něco předtím většinou to šlo znovu otevřít). Pustil jsem memtest, ale jen jeden kompletní test a chyby to nenašlo. Potom jsem přemístil novou paměť do jiného slotu (dál od procesoru, který slušně topí :() a problémy přestaly :). Když jsem pustil test přes celý den, našlo to jednu chybu při sedmém průchodu z jedenácti.
Maple  ;)

filo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 27 Března 2007, 11:19:53 »
Projet to více testovacími softy jsi to zkoušel ? Nedám dopustit na GoldMemory, ale jednou se mi stalo, že hlásil i po třetím průchodu OK a v MemTest86+ chybu našel hned (a opravdu tam byla).
Ještě se doporučuje "vygumovat" kontakty paměťového modulu před zastrčením do slotu, ale to už je spíš alchymie.
MSI KT3 Ultra, Athl XP 2000+, GF4MX440, SBLive Value, LG 4167B - Prosím NEVYKAT

iMike

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 27 Března 2007, 13:11:01 »
Taky mi jednou blbnul compl tak sem projel svoji 256 paměť goldmemory a bylo tam víc červené než zelené poslal sem ji na reklamaci zpět do alfacompu a bez problému mi ji vyměnili

DuckD

• Stálý člen
  • **
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
« Odpověď #5 kdy: 27 Března 2007, 13:38:27 »
Skoro každá firma testuje na memtestu, je také důležité na jakém HW to testuje, pokud mají dobrou desku, chyby se nemusí projevit, důležité je taky do jakého slotu paměť strká a zda je testuje se správným nastavení CAS Latency a Mhz. V některých slotech fungují v pořádku, v některých ne, řeší to různé kombinace umístění. Taky je důležité se podívat do nastavení v biosu, hlavně na takt a CAS latency. Lze zvýšit spolehlivost tím že zmenšíte takt a nebo zvětšit hodnotu CAS latency. Zvýšením spolehlivosti se zase snižuje rychlost paměti.
8) Lidé žijí v souborech. ===>> LINUXTERO <<=== Pravidelná dávka tvého linuxtera!

nojvirt

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 27 Března 2007, 14:07:21 »
Citace: mirak
RPotom jsem přemístil novou paměť do jiného slotu (dál od procesoru, který slušně topí :() a problémy přestaly :). Když jsem pustil test přes celý den, našlo to jednu chybu při sedmém průchodu z jedenácti.
Takze to vypada na problem s teplotou v bedne, co zkusit vyresit lepe chlazeni - cirkulaci vzduchu?
Ubuntu od 5.04...

"My howercraft is full of eels!!"

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
  • skill :: aggressive-llama
    • MojeID
« Odpověď #7 kdy: 27 Března 2007, 14:13:55 »
A další věc je, že pokud ty dva paměťové moduly nejsou stejné, může to dělat také problémy (zrovna toto bych viděl jako tvůj případ). Navíc každá (slušnější) základní deska by měla mít seznam podporovaných pamětí. Jinak pravidlem je, že problémy se vyskytují hlavně u levnějších paměťových modulů, na ramkách se prostě moc nemá šetřit. Jinak většina techniků na reklamacích také používá memtest86, čili pokud jim řekneš, že jsi to s ním testoval, je to pádný argument. Ale jak jsem psal, ten modul může  být OK, jenom si prostě nerozumí s tím druhým.
Kubuntu forever :-)

Hobit

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 30 Března 2007, 00:32:48 »
ja osobne bych zkusil memtest i goldmemory. kdyz bude vadna v obou, je to jasne.

testovana pamet by mela byt jedina v kompu, je to rychlejsi a predejde se pripadnemu hadani pameti. jsem-li paranoidni, zkusim ji i v jinem kompu/desce ;o)

chyba se muze projevit az v druhem ci dalsim pruchodu (osobni zkusenost), tj. az se pocitac, skrin, pameti rozehreji na pracovni ustalenou teplotu (neplest s prehrivanim). idealni je to pustit pres noc a jit spat.

a jak uz psal duckd, zkontrolovat latenci, casovani. dale, jestli je dobre ve slotu usazena, kontakty a slot neni zapraseny.

jinak zas psal duckd, vadna se da pouzivat zhorsenim jejich parametru nebo (osobni zkusenost) mit ji v poslednim slotu. system ji bude pouzivat jen pri vetsi potrebe pameti/snizi se riziko, ze by kvuli pameti padla aplikace nebo system (ale to bylo za dob sdram, ted zas vetsinou vali pameti dualne, takze ...)
Ubuntu Dapper Drake > Debian Etch > uvidime jake bude Ubuntu Gutsy Gibbon

mirak

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 30 Března 2007, 00:58:53 »
Puvodni pamet, co mam je Nanya M2U51264DS8HB2G-6K, ktera podporuje nasledujici casovani:
166 MHz   2.5-3-3-7  (CL-RCD-RP-RAS)
133 MHz   2.0-3-3-6  (CL-RCD-RP-RAS)

Nova pamet je Kingmax MPXC22F-D8KT4B s moznym nastavenim casovanim:
200 MHz   3.0-4-4-8  (CL-RCD-RP-RAS)
166 MHz   2.5-4-4-7  (CL-RCD-RP-RAS)
133 MHz   2.0-3-3-6  (CL-RCD-RP-RAS)

Momentalne mam nastavenu frekvenci 166 MHz (efektivne 333 MHz) a CAS (CL) 2.5, ostatni parametry (RCD, RP, RAS) nechavam BIOS nastavit automaticky. Muze vadit, ze podporovane hodnoty RCD, RP a RAS jsou pri 166 MHz pro kazdou pamet jine?

Zatim jsem poustel test jen s obema pametmi, takze to jeste vyzkousim pro kazdou zvlast, nicmene to necham pustene radeji pres den, v noci bych se rad vyspal :D
Maple  ;)

DuckD

• Stálý člen
  • **
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
« Odpověď #10 kdy: 30 Března 2007, 07:57:33 »
Citace: mirak
...
Muze vadit, ze podporovane hodnoty RCD, RP a RAS jsou pri 166 MHz pro kazdou pamet jine?

Zatim jsem poustel test jen s obema pametmi, takze to jeste vyzkousim pro kazdou zvlast, nicmene to necham pustene radeji pres den, v noci bych se rad vyspal :D
1) Může to vadit, ram se neoddělají hned, ale s postupem času se ti může objevit vadný blok.
RCD, RP a RAS je popsáno zde:
http://www.redsofts.com/articles/read/11/12549/RAM_and_Latency_what_you_need_to_know.html

Pro stabilitu je nejlepší testovat obě paměti zapojené.
8) Lidé žijí v souborech. ===>> LINUXTERO <<=== Pravidelná dávka tvého linuxtera!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.