Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: HP Z240 Windows a Linux  (Přečteno 4455 krát)

kočkopejsek

• Aktivní člen
  • *
  • www.jsmetransparent.cz
    • Bipolární porucha
HP Z240 Windows a Linux
« kdy: 31 Července 2024, 17:09:48 »
Pěkný den. Pokusím se to popsat. HP Z 240  nainstalované Windows 256 GB se spouští jak má. Ubuntu Mate 24.04 v půlce selže instalace. Mageia 9 1TB je nainstalovaná, ať si třeba zkouším různý zaváděče, ani ťuk. Požádám Vás po lopatě říci co dělat, snad se něco nového naučím. Co se obecně v těchto situací dělá atd?  Googluji, čtu si atd. Děkuji všem za odpovědi a trpělivost.

https://www.tera.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=1339046  + zakoupené 1TB disk
Ve jménu české mentality a předsudků, mýtů ruce pryč od mé maličkosti. Jsem psychiatrická pacientka. Tedy podle většině patřím zavřít abych někomu neublížila. Vášnivá knihomolka která přečte téměř vše. Věřím že zde jsou uživatelé rozumnější se širokým rozhledem a nadhledem. Děkuji Mattie

Abby

• Stálý člen
  • **
Re:HP Z240 Windows a Linux
« Odpověď #1 kdy: 01 Srpna 2024, 14:50:25 »
Zkus nainstalovat oficiální Ubuntu, žádný derivát.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 01 Srpna 2024, 17:11:19 »
Hlavne zkus nainstalvat ne jeste takrka testovaci sestaveni a notabene (spravne Abby) nejakeho spinu.

Jinak potiz v nabehnuti je kolem registrace efiloaderu a urceni poradi. To se resi bud v nastaveni stroje (drive Bios) nebo (kdyz FW neumoznuje) pomoci live sezeni Linuxu prikazem a parametru (tusim efibootmgr).

Ve Win to jde asi taky via Shell, ale vzdy jsem delal v Linuxu ..
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

kočkopejsek

• Aktivní člen
  • *
  • www.jsmetransparent.cz
    • Bipolární porucha
« Odpověď #3 kdy: 02 Srpna 2024, 19:50:46 »
Pěkný večer, děkuji Vám oběma. Vyzkouším.
Ve jménu české mentality a předsudků, mýtů ruce pryč od mé maličkosti. Jsem psychiatrická pacientka. Tedy podle většině patřím zavřít abych někomu neublížila. Vášnivá knihomolka která přečte téměř vše. Věřím že zde jsou uživatelé rozumnější se širokým rozhledem a nadhledem. Děkuji Mattie

kočkopejsek

• Aktivní člen
  • *
  • www.jsmetransparent.cz
    • Bipolární porucha
« Odpověď #4 kdy: 05 Srpna 2024, 00:01:04 »
Klidnou noc. Tak po několika neúspěchů je hotovo. Windows se spouští přes F9 (HP) Ubuntu se spustí po zapnutí. Mě to stačí. Pokud máte na tváři úsměv jak to patlám  :D nevadí aspoň mohu pracovat v klidu. Nebo máte výtku?

Ventero

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 05 Srpna 2024, 10:16:38 »
Ne, nic - jen jsem nejak myslel, ze bootmenu (u HP F9) jsi zkousela uz predtim :)
Kazdopadne, kdyby jsi chtela treba upravit poradi, tak jak jsem psal ..
Nebo jeste muzes upravit Grub, aby jsi mela hned po zapnuti na vyber ..
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

kočkopejsek

• Aktivní člen
  • *
  • www.jsmetransparent.cz
    • Bipolární porucha
« Odpověď #6 kdy: 05 Srpna 2024, 21:37:09 »
Klidný večer. Ano zkoušela, jen to nešlo. Pak jsem viděla F9 SSd 1 256 GB což je Win a jde to. Upravit Grub se mohu pokusit. Jak bude chvíle načtu si to. Případně máte txp co si přečíst? Případně LiveUSB ... . Děkuji.
« Poslední změna: 05 Srpna 2024, 21:44:05 od kočkopejsek »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.