Při práci používám software Maple, a protože instalační CD umožňuje instalaci na Linux i Macintosh, rozhodl jsem se Maple na Ubuntu nainstalovat. Nicméně instalace neproběhla tak hladce jak je popsáno v manuálu, proto popíši problémy s kterými jsem se setkal a jejich řešení. Instaloval jsem Maple9 na Ubuntu 6.10, ale myslím, že níže uvedené problémy se týkají instalace na všechny distribuce Linuxu odvozené od Debianu.
1) Nejde spustit instalační skript installMapleLinuxSU z CD, tak jak je popsáno v manuálu.
2) Po instalaci nelze spustit Maple worksheet (GUI) příkazem xmaple, ale pouze v textovém režimu příkazem maple
3) Při případném odinstalování Maple pomocí skriptu UninstallLinux skončí skript chybovým hlášením a odinstalace neproběhne.
ad1) I když se to v manuálu nepíše, je nutné instalační CD zkopírovat na harddisk, a potom provádět instalaci z HDD.
ad2) Maple předpokládá, že je v systému obsažena knihovna libstdc++-libc6.1-1.so.2, ale instalátor to neověřuje. Tuto knihovnu potřebuje Java VM, bez kterého nelze spustit nový Worksheet. V Ubuntu je ovšem novější verze knihovny libstdc++-3-libc6.2-2-2.10.0.so, proto je potřeba vytvořit symbolický link, který při odkazu na starou knihovnu odkáže na novu. Například takto:
ln -s /usr/lib/libstdc++-3-libc6.2-2-2.10.0.so /usr/lib/libstdc++-libc6.1-1.so.2ad3) Řešení je stejné jako u problému 2.
Dále může být užitečné vytvořit další symbolický link, aby bylo možné spustit Maple bez vypisování celé cesty ke spouštěcímu skriptu. V případě instalace do adresáře /opt bude příkaz vypadat takto:
ln -s /opt/maple9/bin/maple /usr/local/bin/maplePomocí příkazu maple můžeme spustit všechny druhy pracovního prostředí, které program Maple nabízí
a) maple textový režim
b) maple -cw classical Maple worksheet (nepotřebuje JVM)
c) maple -x Maple wokrsheet (potřebuje JVM)
Hledáte-li nekomerční alternativu k Maple, můžete zkusit program Genius nebo Axiom. Hledáte-li alternativu k Matlabu, zkuste Octave nebo Scilab. K Octave nyní existuje jednoduché GUI Koctave.