Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: instalace Ubuntu na Windows XP - každé na jiném disku [vyřešeno]  (Přečteno 2738 krát)

Sharee

• Návštěvník
Při instalaci Ubuntu, která proběhla hladce jsem při restartu zjistil, že XP si ničeho nevšimly a jede se dál. Mám desku ASUS A8N-E s čipsetem nevímjakým, asi NVidia NFORCE 4 ULTRA a Athlon 3500+ . A HDD jsou jako SATA disky. Protože mám Linux pod rukama poprvé v životě a jsem asi už ve věku mladého dědy, poraďte mi prosím co s tím. Díky, Aleš

auswood

• Aktivní člen
  • *
    • Akce Úštěk
instalace Ubuntu na Windows XP - každé na jiném disku [vyřešeno]
« Odpověď #1 kdy: 04 Dubna 2007, 02:45:35 »
Nemáte náhodou LiveCD Ubuntu? To se neinstaluje na disk takže tam v tom případě nic instalováno není a tudíž po restartu je zase vše při starém :-). Při instalaci na harddisk se uloží na MBR zavaděč GRUB, který je defaultně nastaven na boot ubuntu takže po restartu by naopak musel najet Linux ne Windows XP. Prostě to vypadá, že bootujete LiveCD anebo se nenainstaloval Grub. Bude to chtít upřesnit, co jste dělal při instalaci prostě víc informací.
Ubuntu 10.04 Noťas Asus K50AB

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 04 Dubna 2007, 03:28:11 »
ja myslim, ze problem by mohol byt skor bud so SATA diskami abo vyberom HDD na spustenie. Niektore ultra-nove dosky (co ako tak pozeram by vasa aj mohla byt) maju radice, na ktore v Ubuntu zatial nie su drivery (aspon tak som to pochopil z tohto prispevku). ak je problem s vyberom HDD, tak som nasiel, ze tu sa to riesilo. necital som to poriadne, ale tusim pomohlo nastavenie v BIOSe z ktoreho HDD zavadzat system. to by som asi vyskusal ako prvu moznost.
AMD Sempron 2500+, GF 5200FX, 1,5GB RAM, Ubuntu 8.04

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #3 kdy: 04 Dubna 2007, 09:43:03 »
Zkuste instalaci provest jeste jednou, peclive a co nejpodrobneji si zapisujte co PRESNE delate, a potom nam to sem poslete. Snad prijdeme na to, kde delate chybu.

Sharee

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 04 Dubna 2007, 10:22:51 »
Ahoj všichni. Instalace proběhla z CD (ISO jsem si stáhl z Vašeho webu zde) a rozhodně není v mechanice. :) Korektně, bez problémů jsem rozdělil HDD na systém pro Ubuntu a swap. Poté jsem PC restartoval - při restartu se CD vysunulo. V BIOSu mám nastavený boot na CD a pak na HDD. Takže si myslím, že se nenainstaloval GRUB, nebo že ano a XP rozdělený disk s novým systémem při bootu neakceptují. To, že je o 70 giga menší vědí, ale to je asi vše. Jak jsem již psal, mám 2 SATA disky - možná je problém tam. Ale jak říkám, nevím :(

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 04 Dubna 2007, 10:47:41 »
ja mam v BIOSe este Advanced options vybrat si, z ktoreho HDD sa ma system nabootovat. ked som este pouzivat dva HDD, tak ked som vybral prvy nabehol win a ked druhy tak lin.
ale ak instalacia prebehla korektne, tak asi so SATA diskami nebude problem. stale sa este da obnovit GRUB. ak na to neprideme inak, tak tu by mohla byt cesta.

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 04 Dubna 2007, 10:57:49 »
tak som prehladal forum, niektori ludia pouzivaju vasu A8N dosku, takze s tym by problem byt nemal.

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 04 Dubna 2007, 11:40:09 »
Podle mého názoru je chyba v nenainstalovaném grubu... Kdyby byl nainstalovaný v MBR,tak by automaticky přemazal NTLoader a primárně by bootovalo ubuntu... Takže bych zkusil grub nainstalovat...
Linux Gaming Clan leader
Konference na linuxclan@chat.linjab.net

Sharee

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 04 Dubna 2007, 11:46:33 »
No s těma HDD... To bych asi musel před každým startem jít do BIOSu a tam to zvolit, co? No to je teda nešťastné. :( Já si myslím, že s deskou asi problém není.  GRUB teda nainstaluju, ale kde jej vezmu? A jak ho nainstaluju, v Linuxu, do kterého se dostanu jedině z CD? Můžu Linux přeinstalovat znovu. Už potřetí. :) Ale tam problém nebude, jak říkám, instalace proběhla v pohodě. Navíc jsem koukal tady do nápovědy a postupoval jsem přesně podle ní. Takže nainstalovat GRUB?

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #9 kdy: 04 Dubna 2007, 11:52:52 »
Moment, znamena to, ze mate Windows a Ubuntu nainstalovane kazde na jinem disku? To jsem z prvniho dotazu nepochopil. Pokud ano, jedna se o problem nekolikrat zde na foru objasnovany. Napriklad zde. V BIOSu nastavte bootovani z disku, na kterem je nainstalovany Linux. Reinstalace GRUBu nejspis nebude potreba, pokud ano, postup je popsany ve FAQ#16.

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 04 Dubna 2007, 12:24:05 »
Citace: Sharee
No s těma HDD... To bych asi musel před každým startem jí  do BIOSu a tam to zvolit, co? No to je teda nešťastné. :(
nie, ked si vyberiete win disk nabootuje sa win, ked lin, tak mate moznost ci nabootovat lin abo win. a nastavenie v biose sa ulozi, takze to netreba robit pri kazdom starte. ale ako tak pozeram ste to ani neskusali..
Citace: Sharee
Takže nainstalovat GRUB?
mozte postupovat podla odkazu, co som uviedol vyssie. ale myslim, ze zatial to nechajme ako poslednu alternativu. postupujte podla toho, co pisal lukas.svoboda.

Sharee

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 04 Dubna 2007, 13:30:20 »
Tak já to zkusím, uvidíme :)

Sharee

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 04 Dubna 2007, 13:35:20 »
Takže to funguje. V BIOSu jsem musel povýšit HDD č.2 na HDD č.1 a naběhla mi "dosovská" tabulka, kde jsem již zvolil Ubuntu. Děkuji moc kluci. Asi se nevidíme naposled :) Mám dva monitory atd.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.