Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Spojenie particií  (Přečteno 2765 krát)

pajkl

• Host
Spojenie particií
« kdy: 11 Dubna 2007, 19:10:58 »
Dobrý deň. Mám disk 160GB, 50GB ( /dev/hdb1) mám ako ext3 mount point je /, / dev/.static/dev. Potom mám 2GB swap a zvyšok bola windows časť. Tú som sformátoval na ext3 a je pod /dev/hdb2 a extended /dev/hdb5. Dá sa táto časť pripojiť k tej kde mám nainštalovaný ubuntu ( /dev/hdb1) ? Alebo si ju musím len "mountnúť" ako samostatnú časť? Dík

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Spojenie particií
« Odpověď #1 kdy: 11 Dubna 2007, 19:28:35 »
Musím se přiznat, že se v těch vašich oddílech nějak nevyznám, ale pokusím se vám dát  návod.
Pokud jsem správně pochopil, tak chcete zachovat pouze dva oddíly "/" a swap.
Nabootujte LiveCD a spusťte GParted. Všechny oddíly kromě "/" a swapu smažte. Swap přesuňte na konec disku a "/" rozšiřte přes prázdné místo.
Důrazně doporučuji udělat zálohu dat.

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
Spojenie particií
« Odpověď #2 kdy: 11 Dubna 2007, 19:30:37 »
Primarni oddil nejde pripojit k logickemu. Lze spojit jen primo po sobe nasledujici oddily, data z druheho oddilu se museji pred spojenim presunout bud na prvni oddil (je-li misto) nebo na jiny oddil ci disk.

pajkl

• Host
Spojenie particií
« Odpověď #3 kdy: 11 Dubna 2007, 19:45:20 »
Viem, že som sa asi nevyjadril celkom presne, veľmi sa v tom zatiaľ nevyznám. Ja by som chcel mať vlastne len jeden odiel a swap. Má nejakú výhodu mať viac oddielov? A k tomu GParted. Neprišiel som na to ako sa tam dajú oddiely presúvať.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Spojenie particií
« Odpověď #4 kdy: 11 Dubna 2007, 19:55:54 »
Citace: pajkl
... A k tomu GParted. Neprišiel som na to ako sa tam dajú oddiely presúvať.
Buď myší (kliknete a tahem přesunete) nebo pomocí změny velikosti, když změníte začátek a konec oddílu.

LS

• Závislák
Spojenie particií
« Odpověď #5 kdy: 11 Dubna 2007, 20:32:05 »
Citace: pajkl
...Má nejakú výhodu mať viac oddielov?...
Jiste. Samostatny /home ma tu vyhodu, ze muzete preinstalovat cely system, a pokud zachovate a pripojit oddil s /home, zustanou vam vase osobni data, dokumenty a nastaveni.
Vyhoda samostatneho /var, /usr, /usr/local je ta, ze se nemuze stat aby jeden z techto adresaru narostl tak, ze by zkolaboval cely system kvuli nedostatku volneho mista.
Vyhod by se dalo najit jeste vic.

pajkl

• Host
Spojenie particií
« Odpověď #6 kdy: 11 Dubna 2007, 21:55:49 »
Takže ak tomu správne rozumiem, bolo by pre mňa výhodné si z toho voľného oddielu urobiť napr. oddiel  /home? A budem môcť do neho zapisovať? Aký pripojný bod musím zadať? Mohlo by to byť niečo takéto? : sudo mkdir /home  a potom sudo mount..

zutroy

• Aktivní člen
  • *
Spojenie particií
« Odpověď #7 kdy: 11 Dubna 2007, 22:10:33 »
lukas. svoboda: zase na druhou stranu nevyhoda vice oddilu je plytvani volnym mistem
pajkl: do /etc/fstab musis pridat neco jako toto:

/dev/hdc5   /home      ext3   defaults,errors=remount-ro 0       1
             (^- dosad cislo oddilu, kde ho mas)

a pak:
sudo  mount -a
"I'm not crazy. Don't call me crazy! I'm just not user-friendly."
:-P

pajkl

• Host
Spojenie particií
« Odpověď #8 kdy: 12 Dubna 2007, 16:09:08 »
OK, tak už to mám vdaka vašim radám poriešené. Ešte mám jednu otázku. Mám vytvorený 2GB swap oddiel (mám 1GB RAM). Je mi vôbec treba a ako by som vyriešil aby sa mi aktivoval pri spustený pc? Viem ho spustiť len cez GParted.

LS

• Závislák
Spojenie particií
« Odpověď #9 kdy: 12 Dubna 2007, 16:10:07 »
2GB je zbytecne moc, uz jsme to tady psali mockrat. 1GB staci az az. "Aktivace" se provadi zapsanim prisllusneho radku do /etc/fstab

pajkl

• Host
Spojenie particií
« Odpověď #10 kdy: 12 Dubna 2007, 16:15:06 »
Tak ešte raz díky za podporu, dúfam, že sa raz dostanem do pozície, že budem aj ja vedieť poradiť. Pekný deň.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.