Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Waiting for Root filesystem po aktualizacii na 6.06  (Přečteno 2943 krát)

dIGIMURDER

• Aktivní člen
  • *
Waiting for Root filesystem po aktualizacii na 6.06
« kdy: 24 Června 2006, 15:57:29 »
Nazdar,
aktualizoval som ubuntu 5.05 na 6.06 pomocou apt-get a stihlo ma neprijemne prekvapenie.
Novy kernel (verziu teraz odomna nechcite, je to proste v ubuntu 6.06 ;) ) mi nechce nabootovat, pise ze "Waiting for Root filesystem" a zatuhne.
Nemam to 100 percent overene, ale mam pocit ze nepozna moje sata disky. Root filesystem je u mna /dev/sda3, mam dosku s HW Raidom, avsak iba jeden pevny disk rozdeleny na particie.
Nabootovat mi ide jediny kernel (uplne posledny v GRUBe), a to mi nejdu xka (teda nefunguje Nvidia driver, ked ho rucne zmenim na nv v xconf, tak to ide, akurat bez podpori karty) a ani zvuk a z podivnych dovodov gnome nezobrazuje ikony diskov v "Tento pocitac" , co je dost blbe :-/

Neviete dakto s tim poradit? Pokukal som fora a nic moc riesenia, zvacsa to skoncilo radou typu "downgrade", preinstalovat system, alebo skompilovat vlastny kernel.
S tym druhym nemam moc skusenosti, ale musi sa to predsa dat vyriesit i inam :'(

P.s. Podobne problemy ma vraj i Debian Etch.
Majte na pamati tri postatne veci. Su to tieto dve: Neklamat!

------------------------------------------------- to admin : pridaj medzi IM i SIP protokol ;) sip:digimurder@ekiga.net

Jakub Šťastný

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #1 kdy: 24 Června 2006, 17:59:06 »
Hehe, to je peknej bug...taky se mi to parkrat stalo :-O Evidentne nejsi lamka, takze doporucim toto:
boot z livka...
Kód: [Vybrat]
chroot /mnt/A kompiluj... ;-) Neni to tak tezke a myslim, ze je na to velmi solidni navod zde: http://wiki.ubuntu.cz/Kompilace_kernelu

Druha moznost je chroot a apt-get install 686koveho jadra, kupodivu mi to fungovalo :-)

a z podivnych dovodov gnome nezobrazuje ikony diskov v "Tento pocitac" , co je dost blbe :-/
gconf-editor a nastavit...je to nekde v "nautilus" - "desktop" nebo jak to je...J
Jabber: mistnost ubuntu na serveru chat.linjab.net Návod na připojení
Česká ubuwiki: wiki.ubuntu.cz/
Nejhorší IM  Nejlepší IM Vim rulez ;-) Návod

Ondřej Surý

• Host
« Odpověď #2 kdy: 24 Června 2006, 23:36:40 »
Jestli víš, který jaderný ovladač je zapotřebí pro tvoje disky, tak stačí jej zapsat do /etc/mkinitramfs/modules a spustit:

mkinitramfs -o /boot/initrd.img-2.6.15-25-686 2.6.15-25-686

pripadne zamenit 686 za 386, podle toho jaký máš vlastně nainstalovaný kernel, koukni se do /boot/ musí to odpovídat.

Bude to něco takového jako jsem reportoval:
https://launchpad.net/distros/ubuntu/+source/linux-meta/+bug/26940

O.

dIGIMURDER

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 26 Června 2006, 01:21:09 »
Citace
a z podivnych dovodov gnome nezobrazuje ikony diskov v "Tento pocitac" , co je dost blbe :-/
gconf-editor a nastavit...je to nekde v "nautilus" - "desktop" nebo jak to je...J
volumes_visible som zaskrtol a stale nic :-/ Inak kernel uz fici i s nvidiou ;) stiahol som ten 686 a uplna pohodka, dikes ;)
Majte na pamati tri postatne veci. Su to tieto dve: Neklamat!

------------------------------------------------- to admin : pridaj medzi IM i SIP protokol ;) sip:digimurder@ekiga.net

decried

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 26 Června 2006, 14:31:49 »
tiez sa mi to niekedy stane, stlacim reset a potom to uz bootuje normalne...
robi to iba 686 kernel, na 386ke sa mi to este nestalo.

Marihuanek

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 01 Listopadu 2006, 13:50:29 »
Citace: Ondřej Surý
Jestli víš, který jaderný ovladač je zapotřebí pro tvoje disky, tak stačí jej zapsat do /etc/mkinitramfs/modules a spustit:

mkinitramfs -o /boot/initrd.img-2.6.15-25-686 2.6.15-25-686

pripadne zamenit 686 za 386, podle toho jaký máš vlastně nainstalovaný kernel, koukni se do /boot/ musí to odpovídat.

Bude to něco takového jako jsem reportoval:
https://launchpad.net/distros/ubuntu/+source/linux-meta/+bug/26940

O.
Jak mam zjistit jaký jaderný ovladač potřebuji??? Jsem uplný záčatečník a nějak to nechapu..:/

Marihuanek

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 06 Listopadu 2006, 20:15:08 »
Není tady nikdo kdo by mi mohl nějak lidsky mi to vysvětlit jak na to??

Oshima

• Host
« Odpověď #7 kdy: 08 Dubna 2007, 14:08:53 »
No můžu ti zkusit dát tip, jak se povedlo tenhle problém obejít mě na Debian Etch:

1) původní jádro běželo bez problému, ale bylo staré: tam se moje SATA zařadila do /dev/hde1, zatímto vypalovačka na /dev/hda1 ... nevím proč přesně....

2) pak sem při aktualizaci z zrcadel etche hodil jadro 2.6.18.... a kykslo mi to tou samou hláškou Waiting for Root filesystem , protože novější jádro při bootování hledalo SATU na /dev/hde1 ale novější ovladače SATA už přiřazují /dev/sda1 (cdromka je zachována)

Aniž bych nějak kompiloval jádro nebo nějaké moduly, jen jsem jednoduše obešel v GRUB - soubor: /boot/grub/menu.lst a tam jsem přepsal správné cesty na bootovací oblast... v mém případě z /dev/hde1 -> /dev/sda1

Setkal jsem se s tím problémem asi 2x, vždy když sem nainstaloval nějaké starší CD, např Debian Sarge a pak jsem chtěl jen přes zrcadla aktualizovat na Etche... a vždy u sata disku....

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.