Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: dva grafické čipy v PC DELL Optiplex = problém  (Přečteno 2179 krát)

V-tek

• Návštěvník
dva grafické čipy v PC DELL Optiplex = problém
« kdy: 05 Dubna 2007, 12:05:59 »
Mám PC s přidanou grafickou kartou NVIDIA TNT2 v PCI slotu a integrovanou Intel na zákl. desce která nejde v biosu vypnout. Kubuntu mi do té doby bez problémů běhalo, ale po přidání té druhé grafiky již nejsem schopen systém spustit ani znovu přeinstalovat. Neřešil jste někdo podobný problém?

V-tek

• Návštěvník
« Odpověď #1 kdy: 09 Dubna 2007, 19:39:56 »
Tak jsem o víkendu zkusil starší distribuci SuSe 9.0 a úplně v pohodě v YaStu při instalaci jeden grafický čip zakážu a bez problémů naběhne systém s grafickým prostředím :-) Jakmile ale zkusím novou verzi 10.2 už mi to v YaStu neukáže ani jeden a hlásí chybu konfigurace... Ubuntu bohužel stále nejsem schopen rozběhnout :-( i když mi vyhovuje lépe. Poradí někdo???

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 10 Dubna 2007, 05:05:25 »
poradi poradi :)
dokonca aj ponukam anglicky navod presne na instalaciu nvidia karty namiesto integrovanej intelackej. bol skusany naposledy na dapperovi, tak ale hadam bude fungovat aj s vyssimi verziami. dajte vediet ak by bol problem s anglictinou.
AMD Sempron 2500+, GF 5200FX, 1,5GB RAM, Ubuntu 8.04

V-tek

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 10 Dubna 2007, 19:08:50 »
Díky, ale stránka mi nejde načíst. Stále mi hlásí že server je dočasně nedostupný. Zkusím ještě později. Kdyby byl článek třeba mailem, byl bych rád. Angličtina by neměla být problém :-)

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 10 Dubna 2007, 21:03:58 »
tak to je teda nemile, pretoze este vcera vecer som si precital cely ten navod a dnes to padne.. bohuzial som tu stranku nenasiel ani v google cashi. inak som to hladal cez tento retazec. hadam tu stranku nahodia, dajte potom vediet ako ste dopadli. je mi luto ze nemozem pomoct viacej, ale ten navod si vazne nepamatam..:)

V-tek

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 10 Dubna 2007, 21:52:25 »
Tak se nakonec povedlo, stránku jsem našel přes Google v jejich cashi a dle návodu jsem zkoušel leč bezvýsledně přepisovat xorg.conf Nakonec mi došla trpělivost a přepsal jsem ručně celou sekci Device z i810 na nVidia a už to běhá. Jsem zatím absolutní lama (jak se teď říká) ale povedlo se :-)

Díky

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 10 Dubna 2007, 22:08:24 »
nerozumiem, preco mne ten cash nechce vypisat. nakolko ale mozno aj ini budu mat podobny problem, mohol by som vas poprosit o navod ako tu graficku kartu rozchodit?

V-tek

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 10 Dubna 2007, 22:37:48 »
Zkopírovaný návod z webu:
HOWTO: install an Nvidia card instead of your Intel integrated card

REQUIREMENTS

1) an installed Ubuntu system (don't try it on a livecd)

2) an Nvidia graphic card

3) an Internet connection (better if broadband)

INTRODUCTION

This guide is aimed at the owners of motherboards which have an Intel integrated graphic card and which sometimes can be a bit unfriendly when you try to use a different graphic card in GNU/Linux.

In this guide you will learn how to get disable your onboard card both in the BIOS and in Ubuntu and use your new Nvidia card (it might work with ATI cards as well though)

INSTALLATION

1) Turn on your computer, enter the BIOS and set your graphic adapter BIOS to "onboard".

IF AND ONLY IF that is not possible please DO NOT plug in your Nvidia card (otherwise you might get a black screen).

OTHERWISE you can plug in your Nvidia card just to save time)

2) Make sure that the Monitor cable is connected to the integrated card.

3) Boot Ubuntu and type this in Terminal (or Konsole):
sudo nano -w /etc/modprobe.d/blacklist

Add the following lines to the end of the file:
blacklist agpgart
blacklist intel_agp

Press CTRL+X to exit (save the file)

4) Type:
sudo nano -w /etc/X11/xorg.conf

get to the Section Device of the file (scroll it with your keyboard arrows) and put a "#" before the BUSID of your card like in the example below:

Section "Device"
Identifier "NVIDIA Corporation NV34 [GeForce FX 5500]"
Driver "nv"
#BusID "PCI:1:9:0"

Then add "Option "NvAGP" "1"" below the BUSIID (NOTE: this is not required by ATI users):

Section "Device"
Identifier "NVIDIA Corporation NV34 [GeForce FX 5500]"
Driver "nv"
#BusID "PCI:1:9:0"
Option "NvAGP" "1"

Press CTRL+X to exit (save the file)

NOTE: of course the card displayed in the example might not match yours. There might be your Intel integrated card in there as well.

5) Install the Nvidia Driver

NOTE: if you have an ATI card you can skip this step and set the driver to "ati" in the Section Device of your /etc/X11/xorg.conf

6) Turn off your computer

7) IF AND ONLY IF you did not plug in your card in step 1 follow this step (OTHERWISE just go to step 8 )

Plug in your Nvidia card but DO NOT connect your monitor to it.

8) Enter the BIOS and set your graphic adapter to 'auto' (or "PCI" or "PCI-E", etc. accoring to what your BIOS enables you to select) in order to use your Nvidia card.

Save the settings and turn off your computer.

9) Connect the monitor to your Nvidia card.

10) Turn on your computer and boot Ubuntu as usual

V-tek

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 10 Dubna 2007, 22:42:22 »
Já jsem udělal jen krok 3 a pak jsem přepsal v kroku 4 celou sekci "Device" takto:
Identifier "nVidia Corporation NV5M64 [RIVA TNT2 Model 64/Model 64 Pro]"
Driver "nv"
BusID "PCI:1:8:0"

BusId je dle výpisu Xserveru při nepodařeném spuštění

Pokud budu vědět jak zobrazit xorg.conf, mohu jej celý poslat...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.