Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ztracena prava pro nastaveni systemu [vyřešeno]  (Přečteno 1439 krát)

Sagi

• Návštěvník
ztracena prava pro nastaveni systemu [vyřešeno]
« kdy: 05 Května 2007, 22:29:58 »
Nainstaloval sem si Ubuntu. V obave abych si system hned nezlikvidoval jsem v SYSTEM->SPRAVA->UZIVATELE odebral svemu uzivateli prava na nastavovani systemu. Bohuzel tim padem mi zmizeli vsechny nabidky nastaveni a muzu nastavit jen veci co neovlivni system. Z OpenSUSE jsem byl zvykly ze mi tyto nabidky nezmizely ale po kliknuti na ne jsem byl dotazan na heslo superuzivatele. Tim sem mel jistotu ze bez zadani hesla SU nemuzu nic pokazit. Co ale delat ted? Nabidky pro nastaveni uzivatelu zmizely a okno pro prihlasovani mi po zadani root a hesla rootu oznamilo ze superuzivatel se nemuze odtud pripojit. Jako SU muzu byt jen v prikazove radce, ale nevim jak pres ni dat prava zpatky svemu uzivateli. Doufam ze to je srozumitelne a ze mi poradite co s tim.

Nemuzu ted ani rozchodit nesvobodne formaty, ani rozjet grafickou akceleraci, takze je mi momentalne system k nicemu :(

Sem lama :(

EDIT>>> ted jsem zjistil ze v nastavovani co v nabidce bude a co ne jdou zaskrtnou i ostatni moznosti, nicmene asi tak pul vteriny po zaskrtnuti se samy zase odskrtnout. Proste me Ubuntu opravdu nechce pustit do nastaveni.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #1 kdy: 05 Května 2007, 22:57:57 »
Nabootujte do recovery mode.
Kód: [Vybrat]
nano /etc/groupPřipište se do skupiny admin .

K samostudiu doporučuji tento bestseller - http://wiki.ubuntu.cz/Root_sudo

Sagi

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 05 Května 2007, 23:35:54 »
odkaz sem prostudoval a konecne jsou mi ty pojmy jasne, takze dekuju

nicmene timhle prikazem sem problem nevyresil, ve skupine admin totiz muj uzivatel zapsany je. Potreboval bych se nejak dostat do toho nastaveni Uzivatelu abych mu mohl zaskrtnou Spravu systemu.

EDIT>>> moc se omlouvam, ted sem tady v tom udelal zmatek. Videl sem jen radek ADM, kde muj uzivatel byl, a nedoslo mi ze muzu scrollnout niz kde je primo radek ADMIN. Takze jsem to prepsal a funguje to jak ma. Opravdu moc moc moc dekuji. Je videt ze je podpora ubuntu je rychla a presna :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.