Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu jako nástroj na image disku?  (Přečteno 4596 krát)

klasyc

• Aktivní člen
  • *
Ubuntu jako nástroj na image disku?
« kdy: 14 Května 2007, 18:30:34 »
Ahoj, mám takový dotaz, i když nevím, jestli jsem si vůbec vybral vhodné fórum...

Windows XP je občas potřeba přeinstalovat, a tak jsem si zvyknul používat image disku. Teď by to chtěla mamka v práci taky, ale tam už nemůžu použít placený Norton Ghost Image. Jako nejelegantnější řešení se mi jeví rozdělit disk na dva oddíly a na druhý oddíl uložit image a k tomu nějakou malou linuxovou distribuci, takže by si uživatel po startu systému vybral, jestli chce bootovat Windowsy a nebo obnovit image. Šlo by nějak vykuchat Ubuntu, aby jenom nabootoval a umožnil obnovu image? Případně jaký image program pro Linux použít? dd a nebo něco jiného?

Díky za nápady

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #1 kdy: 14 Května 2007, 20:02:34 »
Pouzivam s uspechem partimage, zalohuji s nim oddily s Linuxem i s Windows (podporuje vsechny linuxove filesystemy, Fat32 i NTFS). Bohuzel nevim jak to zautomatizovat tak, aby obnova probehla bez zasahu uzivatele.

http://www.linuxexpres.cz/praxe/partimage-bezpecne-zalohovani

joska

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 14 Května 2007, 20:04:55 »
Citace: klasyc
Ahoj, mám takový dotaz, i když nevím, jestli jsem si vůbec vybral vhodné fórum...

Windows XP je občas potřeba přeinstalovat, a tak jsem si zvyknul používat image disku. Teď by to chtěla mamka v práci taky, ale tam už nemůžu použít placený Norton Ghost Image. Jako nejelegantnější řešení se mi jeví rozdělit disk na dva oddíly a na druhý oddíl uložit image a k tomu nějakou malou linuxovou distribuci, takže by si uživatel po startu systému vybral, jestli chce bootovat Windowsy a nebo obnovit image. Šlo by nějak vykuchat Ubuntu, aby jenom nabootoval a umožnil obnovu image? Případně jaký image program pro Linux použít? dd a nebo něco jiného?

Díky za nápady
Ja zkousel System rescue cd a v nem partimage. Pokud jednoduse zapnes zapis na ntfs jde zalohovat/obnovovat partition s jakymkoliv systemem. Zkousel jsem xp-home.
Dapper 6.06 LTS PIII/1Ghz i815EP (MS-6337) 512Mb ram FX5200 Hdd 80Gb Realtek RTL8139 PCI SB128pci

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.