Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Řízení CPU podle aktuální zátěže  (Přečteno 24686 krát)

cz7asm

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 111
Řízení CPU podle aktuální zátěže
« kdy: 14 Května 2007, 19:10:53 »
Ahoj... chtěl bych se zeptat, jestli někdo neví, jak bych mohl rochodit řízení frekvence procesoru, podle aktuálního vytížení. Když spustím sledování změny frekvence procesoru, tak mi applet hlasi, že tuto funkci můj procesor nepodporuje a přitom mám notebook ASUS A8JN s Intel Core2Duo procesorem.
Jádro mám 2.6.17-11-generic a Ubuntu 6.10.

Nevěl by tedy prosím někdo, jak tuto funkci zporovoznit? U notebooku je to docela problem, když mi toto nefunguje, kvůli výdrži na baterie.

Diky moc všem za rady...

Fred Rooks

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 279
Řízení CPU podle aktuální zátěže
« Odpověď #1 kdy: 15 Května 2007, 17:15:09 »
Tady je anglický návod jak toho pomocí jaderného modulu. Zatím mi to vždy fungovalo.
Promise her anything, but give her GNU.

LS

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3849
    • http://linux.euweb.cz
Řízení CPU podle aktuální zátěže
« Odpověď #2 kdy: 15 Května 2007, 18:30:33 »
CPU Frequency Scaling je soucasti zakladni instalace Ubuntu. Pokud prislusny applet hlasi, ze funkce neni podporovana, bude problem nejspis v BIOSu pouzite zakladni desky. Instaloval jsem Ubuntu nejmene na 10 notebooku ruznych znacek a typu, vzdy to chodilo automaticky hned po instalaci.

cz7asm

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 111
Řízení CPU podle aktuální zátěže
« Odpověď #3 kdy: 17 Května 2007, 21:04:57 »
BIOS mam aktualni takze opravdu nevim kde by mohl byt problem. Ale zkusim ten navod, takze diky za nej.

Jakub Lucký

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3433
    • Jakub Lucký
Řízení CPU podle aktuální zátěže
« Odpověď #4 kdy: 17 Května 2007, 21:31:35 »
zkuste nainstalovat tyto balíky

cpufreqd
cpufequtils
cpudyn
powernowd
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

cz7asm

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 111
Řízení CPU podle aktuální zátěže
« Odpověď #5 kdy: 17 Května 2007, 21:56:13 »
Tak zkousel jsem ten navod z druheho prizpevku, ale zkoncil jsem u prikazu pro zavedeni modulu:

sudo modprobe speedstep-centrino

chyba:

FATAL: Error inserting speedstep_centrino (/lib/modules/2.6.17-11-generic/kernel/arch/i386/kernel/cpu/cpufreq/speedstep-centrino.ko): No such device


Tak jeste zkusim ty baliky co mi radi jakub.lucky

Zatim diky za rady...

cz7asm

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 111
Řízení CPU podle aktuální zátěže
« Odpověď #6 kdy: 17 Května 2007, 22:05:03 »
Tak ty baliky vsechny nainstalovat nejdou...pri instalaci mi to vyhazuje chybu ze balik koliduje zrovna s predeslym nainstalovanym z toho seznamu...
V tom predeslem navdu bylo ze zrovna baliky powernowd a cpudyn mam odebrat...

Tak jsem zevdavej jestli se tohle nejak vyresi...Zatim diky za pomoc

Fred Rooks

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 279
Řízení CPU podle aktuální zátěže
« Odpověď #7 kdy: 18 Května 2007, 05:05:19 »
A je před pokusem o zavedení modulu zaplá podpora SpeedStepu v BIOSu?
Promise her anything, but give her GNU.

DuckD

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 878
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
Řízení CPU podle aktuální zátěže
« Odpověď #8 kdy: 18 Května 2007, 07:56:12 »
Já jsem to dělal včera přesně podle návodu jak psal Fred na mém stroji (Intel Pentium M, 7.04FF).
Nejdříve jsem provedl odebrání těch balíků a všech souvislostí cpudyn, powernowd. (Jeden to odebralo.)
Pak jsem 1) loadnul modul pro mé cpu. 2) nahrál modul úsporného chování, 3) připojil se na účet root, 4) nakázal úsporné chování.
Kód: [Vybrat]
1) sudo modprobe speedstep-centrino
2) sudo modprobe cpufreq_powersave
3) sudo -s
4) echo performance > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor
Hned se CPU podtaktoval a žádná aplikace ho nevyhnala na vyšší takt.
To cz7asm: Pokud odebereš (cpudyn, powernowd) a nepůjdou vložit ty moduly, vyzkoušel bych nainstalit ze synapticu balík CPUFreq včetně všech závislostí. (Rovněž tam zkontroluj zda jsou ty ostatní moduly kompletně odebrané)
8) Lidé žijí v souborech. ===>> LINUXTERO <<=== Pravidelná dávka tvého linuxtera!

cz7asm

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 111
Řízení CPU podle aktuální zátěže
« Odpověď #9 kdy: 18 Května 2007, 08:53:29 »
Diky zkusim to....

TO fred: Prave ze v BIOSU jsem zadnou takovou volbu nenasel. Je mozne ze tam treba vubec takova volba nastaveni neni? V tom navodu muslim psali ze to mozne je....

DuckD

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 878
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
Řízení CPU podle aktuální zátěže
« Odpověď #10 kdy: 18 Května 2007, 08:57:15 »
Já si myslím že u notebooku to není otázka biosu, nýbrž jádra a jeho ovladačů. Pokud máš intel core duo, je to technologie centrino a musí mít podporu taktování.
8) Lidé žijí v souborech. ===>> LINUXTERO <<=== Pravidelná dávka tvého linuxtera!

LS

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3849
    • http://linux.euweb.cz
Řízení CPU podle aktuální zátěže
« Odpověď #11 kdy: 18 Května 2007, 09:05:42 »
Citace: jakub.lucky
zkuste nainstalovat tyto balíky

cpufreqd
cpufequtils
cpudyn
powernowd
Vsechny najednou? To bude pekny maglajz!

cz7asm

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 111
Řízení CPU podle aktuální zátěže
« Odpověď #12 kdy: 18 Května 2007, 09:31:31 »
TO duckd: Ve winech samozřejmě všechno funguje jak ma....

TO lukas.svoboda: Najednou to všechno ani nainstalovat nejde, takze tudy cesta nejspis nevede...

Fred Rooks

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 279
Řízení CPU podle aktuální zátěže
« Odpověď #13 kdy: 18 Května 2007, 12:28:23 »
Citace
TO fred: Prave ze v BIOSU jsem zadnou takovou volbu nenasel. Je mozne ze tam treba vubec takova volba nastaveni neni? V tom navodu muslim psali ze to mozne je....
Jasně, to je u notebooku hodně pravděpodobné.

Citace
Já jsem to dělal včera přesně podle návodu jak psal Fred na mém stroji (Intel Pentium M, 7.04FF).
Nejdříve jsem provedl odebrání těch balíků a všech souvislostí cpudyn, powernowd. (Jeden to odebralo.)
Pak jsem 1) loadnul modul pro mé cpu. 2) nahrál modul úsporného chování, 3) připojil se na účet root, 4) nakázal úsporné chování.
Code:

1) sudo modprobe speedstep-centrino
2) sudo modprobe cpufreq_powersave
3) sudo -s
4) echo performance > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor

Hned se CPU podtaktoval a žádná aplikace ho nevyhnala na vyšší takt.
To že se procák podtaktoval a žádná aplikace ho nevyhnala na vyšší takt je způsobeno tím že jsi zvolil
Kód: [Vybrat]
sudo modprobe cpufreq_powersaveMusíš udělat

Kód: [Vybrat]
sudo modprobe cpufreq_ondemanda pak se bude takt měnit podle zátěže. Navíc, pokud chceš ondemand, musíš pak udělat toto:

Kód: [Vybrat]
echo ondemand > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor.
Promise her anything, but give her GNU.

Fred Rooks

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 279
Řízení CPU podle aktuální zátěže
« Odpověď #14 kdy: 18 Května 2007, 12:34:00 »
Citace
Tak zkousel jsem ten navod z druheho prizpevku, ale zkoncil jsem u prikazu pro zavedeni modulu:

sudo modprobe speedstep-centrino

chyba:

FATAL: Error inserting speedstep_centrino (/lib/modules/2.6.17-11-generic/kernel/arch/i386/kernel/cpu/cpufreq/speedstep-centrino.ko): No such device
Tady měl někdo stejnou chybu. Zdá se že je v návodu chyba a procesory Core nejsou kompatibilní s modulem speedstep-centrino spolu s jádrem Feisty. Problém nakonec vyřešilo:
Kód: [Vybrat]
sudo modprobe acpi_cpufreqTak co?
Promise her anything, but give her GNU.

DuckD

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 878
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
Řízení CPU podle aktuální zátěže
« Odpověď #15 kdy: 18 Května 2007, 13:55:16 »
Citace
...
Hned se CPU podtaktoval a žádná aplikace ho nevyhnala na vyšší takt.
To že se procák podtaktoval a žádná aplikace ho nevyhnala na vyšší takt je způsobeno tím že jsi zvolil
Kód: [Vybrat]
sudo modprobe cpufreq_powersaveMusíš udělat

Kód: [Vybrat]
sudo modprobe cpufreq_ondemanda pak se bude takt měnit podle zátěže.
.
Já to takhle přesně chtěl, abych měl vždy základní takt. :)
Díky za pomoc!
8) Lidé žijí v souborech. ===>> LINUXTERO <<=== Pravidelná dávka tvého linuxtera!

fajry

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 6
Řízení CPU podle aktuální zátěže
« Odpověď #16 kdy: 03 Června 2007, 23:31:45 »
Mam notebook Sony Vaio a FF 7.04. Moj problem je ten, ze procesor ide stale na 100% skusil som namiesto powernowd pouzit cpufreq, ale ziadna zmena. Jednoducho to nefungovalo. Tak som sa vratil spat k powernowd. Po instalacii sa stalo to, ze procesor zacal menit frekvenciu podla zatazenia. No po restarte notebooku ide CPU opat na plny vykon :-( Nerozumiem tomu - prosim o radu!

Fred Rooks

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 279
Řízení CPU podle aktuální zátěže
« Odpověď #17 kdy: 04 Června 2007, 14:45:54 »
Řekl bych že jaderný modul byl zaveden jen dočasně a po restartu už ne. Měl by být uveden v /etc/modules (já tam mám powernow-k8).
Promise her anything, but give her GNU.

dwbmb

  • Host
Řízení CPU podle aktuální zátěže
« Odpověď #18 kdy: 12 Června 2007, 15:05:49 »
mam Core2Due na mem ntb a taky mi speedstep-centrino nejede...sakra prace :/

fajry

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 6
Řízení CPU podle aktuální zátěže
« Odpověď #19 kdy: 12 Června 2007, 15:12:14 »
Citace: fred
Řekl bych že jaderný modul byl zaveden jen dočasně a po restartu už ne. Měl by být uveden v /etc/modules (já tam mám powernow-k8).
ja tam nic take nemam a ani neviem ako to pridat. Ak tam pridam powernowd-centrino, tak sa nic neudeje ...

DuckD

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 878
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
Řízení CPU podle aktuální zátěže
« Odpověď #20 kdy: 12 Června 2007, 15:28:49 »
dwbmb , fajry:
Co vám tam nejde?
Ten příkaz se normálně zadá a nemá vypsat nic.
Pak se pokračuj v tom návodě kde to máš všechno popsané.
Je možné že v Biosu je vypnutá podpora která se musí zapnout:
Cool'n'Quiet (AMD)
SpeedStep (Intel)
8) Lidé žijí v souborech. ===>> LINUXTERO <<=== Pravidelná dávka tvého linuxtera!

dwbmb

  • Host
Řízení CPU podle aktuální zátěže
« Odpověď #21 kdy: 12 Června 2007, 16:01:51 »
sudo modprobe acpi_cpufreq  hlasi taktez No such device.

btw v biosu nic neni / ve win funguje

Fred Rooks

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 279
Řízení CPU podle aktuální zátěže
« Odpověď #22 kdy: 13 Června 2007, 07:55:46 »
A co
Kód: [Vybrat]
sudo modprobe acpi_cpufreq?
Promise her anything, but give her GNU.

dwbmb

  • Host
Řízení CPU podle aktuální zátěže
« Odpověď #23 kdy: 13 Června 2007, 08:18:20 »
???
 je nejaky rozdil mezi tvym sudo modprobe acpi_cpufreq a mym sudo modprobe acpi_cpufreq ?

Fred Rooks

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 279
Řízení CPU podle aktuální zátěže
« Odpověď #24 kdy: 13 Června 2007, 08:25:13 »
Eeeeee, asi jsem měl ještě slepený oči. Viděl jsem tam něco jinýho. Soráč.
Promise her anything, but give her GNU.

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.