Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nefunguje grafika v Ubuntu 7.04 [vyřešeno]  (Přečteno 2925 krát)

baker

• Návštěvník
Nefunguje grafika v Ubuntu 7.04 [vyřešeno]
« kdy: 13 Června 2007, 16:39:29 »
Na 2. HD v počítači som nainštaloval Ubuntu ( prakticky 1. skúsenosť s Linuxom ). Páčil sa mi, fungoval, dokonca som sprevádzkoval aj tlačiareň HP 1510. Problém ale bol, že sa nedalo nastaviť rozlíšenie obrazovky ( CRT ) na 1024x768, 85 hz ( používam vo WXP). Vždy sa to prestavilo na pôvodné 1280x 1024, 60 Hz. Skúšal som nový ovládač možno som dal zlý a teraz sa nedá spustiť systém, vypíše,že je potrebné nastaviť grafiku a potom reštartovať. Ako na to? Nechcem to celé preinštalovať neviem ako by sa zachoval GRUB a potom sa mi nespustí ani WXP.
Mám grafiku geforce 2 Ti a asi bude potrebný ovládač 7185. Ako sprevádzkovať sytém? Dík

boby

• Návštěvník
« Odpověď #1 kdy: 13 Června 2007, 17:07:49 »
uz sa to tu riesi asi x-krat denne hore je wiki , hladat atd...
inac napr. dnes http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=11314

baker

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 13 Června 2007, 20:29:32 »
Ručné nastavenie X serveru sa mi zdá komplikované, nie všetkým parametrom tam rozumiem myslím, že radšej disk s Ubuntu sformátujem a opätovne nainštalujem, musím nieč robiť aj s grubom? Dík

boby

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 13 Června 2007, 20:39:19 »
nie , nova instalacia ho prepise , pokial to dovolis

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #4 kdy: 13 Června 2007, 20:48:22 »
Nainstaluj to znovu len si nastav xorg.conf prikazom
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
tam len zadas parametre ktore chces zmenit v xorg.conf a mozno si usetris kopu casu. Za pokus to stoji, nieco sa naucis a ked ti to nepojde stale mozes preinstalovat.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

baker

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 17 Června 2007, 23:19:00 »
Ahojte, tak som radšej preinštaloval FF a stiahol som si ovládač nvidia 7185,mám ho na ploche, zrejme musím robiť inštaláciu cez terminál. Viem, že keď to človek už robil tak je to ľahké, ale mohol by niekto napísať postup /príkazy/ ? Naozaj ďakujem.

Bum

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 17 Června 2007, 23:35:30 »
Ahoj. Ja som tiez nabehol na ubuntu az pred nedavnom (do teraz som fical ako to tu volaju na widle XP) a tak Ti dam dobru radu. aby si pochopil aspon trochu ako sa co robi stiahni si trochu najake prirucky o ubuntu o Linuxe a tiez aj o nejakych prikazoch. Mal som problem trochu chapat aj podrobne navody na instalacie a nadstavenia ked som absolutne nechapal co co znamena. S pripojenim som sa hral tri dni kym som pochopil co ten terminal po mne chce a preco mi vyhadzuje chybu. :)

Jony

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 17 Června 2007, 23:41:24 »
Nechci tě zklamat, ale ta instalace nVidia ovladačů má mnohem více úskalí, než tvůj původní triviální problém (funkční x-ka akorát změnit rozlišení - drbná změna v xorg.conf)... už je to tu na fóru opravdu stokrát  =)

... musíš shodit celé gnome/kde (sudo killall gdm/kdm) a samozřejmě dělat to z konzole (Ctrl+Alt+F2)... mimochodem to hrabe do jádra (chce to headers soubory...) pokud tomu nedáš, co to chce a tupě budeš klikat, tak to téměř na 100% nepojede =)... opravdu to není verze jako detonátory ve woknech...

... nainstaluj si původní (repozitářové) ovladače a použij původní/záložní xorg.conf (zajisté ho máš =)), který opravdu jen triviálně upravíš...

baker

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 18 Června 2007, 17:32:30 »
Čaute chlapci ( aj dámy ) a je to OK. Po preinštalácii  v xorg.conf som pozmenil rozlíšenie a cez grafické rozhranie frekvencu a šlape to. Teraz už to vypadá jednoduché ako bicyklovanie ale pri 1. kontakte a bez pomoci nie. Ďakujem všetkým za pomocnú ruku. Takže môžeme napísať : vyriešené.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.