Chvíli jsem zkoušel Linux Mint 17 a naprosto supr distro, osobně tuto distribuci doporučuji nováčkům v Linuxu, narozdíl od Ubuntu s Unity, které je pro nováčky velkou neznámou.
No nevím, toto je diskutabilní. Unity jsem představil několika přátelům a nebyl problém. Je pravdou, že jsou to většinou jen standardní uživatelé PC, takže stačilo ukázat, kde jsou ikony, kde je "nabídka Start" a vše bylo v pohodě.
Taky nováčkům doporučuji spíše Mint. Jak Fedora, tak i Ubuntu by ale mohly zpříjemnit začátky používání tutoriálem ve stylu Deepin Desktop Environment - doporučuji určitě zkusit aspoň ve virtuálu, je to interaktivní tutoriál tak jak bývají například ve hrách. Gnome Shell má něco podobného, ale pořád to jsou jen "statická" videa. Unity pokud se nepletu ničím takovým nedisponuje.
Je pravda, že něco podobného by rozhodně pomohlo. Pokud chce Linux přilákat nové uživatele právě z Windows, tak by na nějakém interaktivním pomocníkovi měli zapracovat. Například přidat starého
kámoše sponečku!
CInnamon tohle ani nepotřebuje, protože tak trochu napodobuje vzhled WIndows, na který jsou uživatelé zvyklí.
A vlastně proč ne? Pokud chci zajistit přechod uživatelů z Windows, tak jim trochu pomohu, ne?
Upřímně jsem na Ubuntu taky na Cinnamonu. Z jediného důvodu. Dash v Unity mě hrozně štve. Je možné, že to jde, avšak nenašel jsem způsob jak to upravit tak, aby to vyhovovalo. Jsem na Dash náročný a musím si ho rozdělit tak, abych jej pochopil nejen já, ale také přítelkyně, která je nováčkem do Linuxu.