Včera jsem instaloval Ubuntu 6.10 (Edgy Eft) - variantu PC (Intel x86) desktop CD.
Dovolím si je vypsat bodově.
1) Bootování. Lze čas pro výběr OS výrazně prodloužit nebo ještě lépe úplně zrušit? Těch necelých 10 s je málo, bohužel u mého PC se vyskytují i méně zdatní jedinci, kteří to přepnout na WinXP prostě nestihnou.
2) Obraz je posunutý mírně vpravo - nevidím asi tak třetinu křížku pro zavření okna. Pokud dám obraz přizpůsobit přímo na monitoru, tak se srovná. Ale pak zase ve WinXP je posunutý vlevo. Takže je to z bláta do louže. Taky je mi divné, že nemůžu nastavit menší rozlišení. Budu k tomu potřebovat nějaký ovladač? Mám 17" LCD ASUS MM17DE. V nastavení monitoru v Ubuntu je nabídka velice ubohá.
3) Fonty. Fonty jsou rozmazané. Hrál jsem si s nastavení tam i zpět, ale k ničemu jsem nedošel. S pomocí jednoho nesmírně trpělivého člověka jsem si instaloval i fonty z Win, ale ať dělám, co dělám (nastavení Vyhlazování), jsou stále rozmazané. Oproti WinXP je to opravdu hnus a tak po půl hodině z toho bolí oči.
4) Ovladače tiskárny, myši (programovatelná tlačítka), snad i skeneru. Ale to má čas. Každopádně výrobce je pro Linux neposkytuje.
5) Lze nějakým způsobem připojit oddíl NTFS, kde mám kupu fotek a obrázků?
Rád bych tedy vyřešil nejdříve (ihned) body 1, 2 , 3. Ostatní počkají.
Děkuji za trpělivost. Včera jsem měl velice silné nutkání oba oddíly s Lin. zničit, ale šel jsem radši spát :-)