Ahoj, já na svém NTB (MSI-S270 s AMD Turion MT-32) od září 2006 provozuji 64bit Ubuntu s KDE...
64bitová verze *Ubuntu:Teoreticky není problém provozovat i 32bitové programy, stačí doinstalovat 32bitové knihovny (lib32* a linux32), nebo se dá nainstalovat 32bitové prostředí přes CHROOT (moc "složité"). Praxe je ale trochu jiná:
*
Prohlížení webu s flash pluginem:u konqueroru problém, osobně doporučuji nainstalovat SWIFTFOX - jedná se o 32bit verzi Firefoxu kompilovanou pro tvůj typ procesoru (AMD, Intel, ...) - tam se dá bez problémů používat i flash
- nicméně Firefox stejně používám jen pro hraní flashových her a tam, kde "blbne" Konqueror*
Skype:na internetu existují návody, jak rozchodit novou verzi skype pod 64bit linuxem - je to trošku složitější, nicméně se to dá zprovoznit
- já osobně skype zavrhnul a udělal jsem dobře, nijak mi nechybí*
hraní her přes WINEtady je problém 32bit vs 64bit asi největší
- pro hraní her používám dualboot - Wintendo XP (s heslem, jak jinak a i nejlépe se zakázaným internetem) - 16GB na disku je až až , navíc se dá do TotalCommaderu stáhnout Ext3/ReiserFS plugin, takže můžeš případně i KOPÍROVAT data z linuxových oddílůJá a GNU/Linux# Co se ICQ týče, stejně už v PSI/Kopete frčím přes Jabbera, ICQ používám jen ze "setrvačnosti"... Pokud mi chce někdo z ICQ poslat nějaký soubor, máme tu přece e-mail
# Flash mi jede ve Firefoxu (Swiftfoxu)
# Bez Skype se obejdu, e-mail a Jabber bohatě stačí...
# Co se her týče - v případě nouze se rebootnu do Wintenda XP
Má rada tedy zní:V současnosti rozdíl mezi 32bit/64bit OS na 64bit CPU (téměř) vůbec nepoznáš (na "stolním PC") - 99% "kancelářských aplikací" je stejně pořád psána pro 32bit procesory...
# Běž tedy do 32bitové verze Ubuntu/Kubuntu, budeš to pak mít jednodušší #
- pokud chceš pracovat s PC, nainstaluj si GNU/Linux
- pokud chceš hrát hry, kup si konzoli (X-Box, Playstation, ...)