1.8.2007 - Došlo k dalším změnám - pro aktuální informace sledujte http://wiki.ubuntu.cz/SdruženíAč jsem stále tady i na wiki prohlašoval, že se žádná změna obsahu stanov konat nebude, tak jsem nakonec k jedné změně přistoupil a rád bych jí měl odsouhlasená trochu širší veřejností (pár lidí mi ji odsouhlasilo už přes jabber).
Jedná se o změnu, která se týká první (zakládající, ustavující) členské schůze.
Napíšu zde, jak to bylo před tím a jak je to nyní a pokusím se napsat, proč ta změna
.
Původní verzeZakládajícím členem sdružení je fyzická osoba, která se účastní činnosti přípravného výboru a proti jejímuž členství nebyly vzneseny odůvodněné námitky ze strany ostatních osob účastnících se činnosti přípravného výboru.
Z tohoto (a ještě z článku a přijímání členů) vyplývá, že na ustavující schůzi by probíhala situace takto: z členů přípravného výboru by se stali zakládající členové sdružení, kteří by zvolili výbor, revozní komisi... a teprve potom by mohl výbor přijmout další členy.
Nevypadá to nijak špatně, dokud si člověk neuvědomí jednu zásadní věc - kdo je vlastně ten "přípravný výbor"? Teoreticky jsou to všichni lidé, kteří se podíleli na založení sdružení. Teoreticky to zní jednoduše, ale praxe je horší - byli tři srazy, kde se probíralo sdružení, jedna konference na IRC, nespočet diskusí zde na fóru, bavili jsme se o tom přes jabber... Je tedy nemožné určit, kdo do přípravného výboru patří a kdo ne (a hlavně, kdo by to měl určit, aby nebyli pochybnosti o tom, že je to spravedlivé).
Nová verze3.Na ustavující schůzi přijme před volbou řádného výboru přípravný výbor přihlášky všech zájemců o členství ve sdružení. Odmítnout může jen ty zájemce, jejichž přihláška vykazuje faktické chyby nebo nedostatky vyplývající z těchto stanov. Takto přijatí členové se stávají členy sdružení okamžitě - tedy nikoli až po zaplacení příspěvku.
4. Členové přípravného výboru se automaticky stávají členy sdružení.
Tímto se situace doufám řeší - na ustavující schůzi budou přijati všichni, kdo budou chtít a také budou moci všichni volit výbor - tedy nikoli jen "vyvolení" zakládající členové.
Pozornější si jistě všimli, že se neřeší základní problém ohledně přípravného výboru, tedy to, kdo tam patří a kdo nikoli.
Tento problém se nyní řeší "sám" - v minulé verzi měl přípravný výbor jakési vyšší postavení (jeho členové měli "nálepku" zakládající člen a navíc volili první výbor sami), ale nyní přípravný výbor nemá žádné význačné postavení ani pravomoci → není nejmenší problém, pokud budou určeni lidé, kteří ho budou tvořit. Přípravný výbor se musí sestávat z minimálně 3 lidí - určíme tedy nějaké 3 lidi, kteří se buď podíleli hodně na založení sdružení, nebo kteří znamenají "něco víc" pro českou komunitu.
Já osobně navrhuji Ondřeje Surého ("hlava" čes. komunity a také první s tímto šíleným nápadem přišel), Jendu Vančuru (pominu-li věci, které pro komunitu udělal, tak už stačí to, že u něj sdružení "sídlí") a třetího nějak netuším, ale pár jmen se nabízí (Martin Böhm...).
Doufám, že jste tenhle "román" zvládli přečíst a neusnuli při tom...
Btw: Můj příspěvek číslo 3000
.