Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak nežít jenom Linuxem?  (Přečteno 11510 krát)

Nebezpecna_sit

• Návštěvník
    • Ebest
Jak nežít jenom Linuxem?
« kdy: 07 Srpna 2007, 10:07:51 »
Ahoj,
na Linuxu už jsem nějaký ten měsíc a jsem rozhodně spokojená. Snažím se cíleně rozvíjet svoje vědomosti kolem IT, ale teď je můj procesorový čas plně zaměstnán Linuxem a na ostatní nezbývá moc času. Zajímalo by mě, jestli jste přechodem na Linux neztratili kontakt s ostatními platformami. Přece jenom Linux není všude a člověk musí umět nakonfigurovat síť i jinde než v Ubuntu. Nejradši bych plně přešla na Linux a s winama už neměla nic společného, ale odříznout se od toho by bylo ochuzení sama sebe. Vy stíháte sledovat stejně temnou stranu i světlou stranu Síly najednou? :o)
Linux is sexy :)

Volis

• Stálý člen
  • **
  • Impossible is nothing :o]
    • www.petrvolak.com
Jak nežít jenom Linuxem?
« Odpověď #1 kdy: 07 Srpna 2007, 10:15:58 »
JJ stiham oboje Windows v praci a Linux Doma...
Unix is Unisex :-]

Ubuntu User: 16398 || Linux User: 451118.

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
Jak nežít jenom Linuxem?
« Odpověď #2 kdy: 07 Srpna 2007, 10:20:11 »
S widlema bude člověk přicházet do styku furt, ať chce nebo nechce... Zejména v rodině, u kámošů ap. když jim bude něco haprovat a obrátí se na tebe, pak taky v práci (skoro jakékoliv), v internetových kavárnách atd.

Taky je dobré se o tuto oblast ve svém vlastním zájmu dále zajímat - už kvůli srovnávání jiných OS a sebevzdělávání v IT oblasti. není nic horšího než fanatický "linuxák", který viděl naposledy Windows 98 ;)

Doma si můžeš vesele a bezpečně frčet na Linuxu, ale jinde mají převahu smutné a nestabilní Windows ;)
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

Pavel Půlpán

Jak nežít jenom Linuxem?
« Odpověď #3 kdy: 07 Srpna 2007, 10:23:14 »
Na takovou hruzu jako Wirdouz se neda zapomenout. :D

Ne to byl vtip, nicmene taky zatim zvladam oboje. Imho jeste porad vetsina lidi, kteri neco potrebuju maji wirovou platformu. :)

Pavelp

• Host
Jak nežít jenom Linuxem?
« Odpověď #4 kdy: 07 Srpna 2007, 10:25:20 »
Nejradši bych pořád obědval řízek a se zeleninou už nechci mít nic společného.... podobně iracionální sentence.
A proč UŽ NIKDY WINDOWS ?? Jednak nikdy se nemá říkat nikdy, druhak tím právě popíráte, co jste předem napsala, neztratit kontakt. Dneska se v oblasti IT VŠECHNO opravdu stihnout nedá, ale člověk by neměl být zatvrzelý a nekritický nadšenec. A používat to, co je pro něj nejpřínosnější, pokud může, ať už se to jmenuje jakkoliv.

Pokud jde konkrétně třebas o tu síť, Ethernet je všude stejný, jen to jinak vypadá a v Linuxu máte tu obrovskou výhodu, že máte přístup k veškeré dokumentaci o tom a můžete si naštudovat všechno, třeba i to jak jsou programovány drivery síťových karet, záleží jen na Vás. A určitě Vám to v jiném systému bude ku prospěchu.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Jak nežít jenom Linuxem?
« Odpověď #5 kdy: 07 Srpna 2007, 10:28:24 »
No, co jsem se naučil snad ještě umím. Ale když mám kámošům opravovat Win, tak opravdu cítím nechuť a lenost. Často tím musím objevovat znova postupy na WinXP a to mě vyčerpává.
Prostě nechci se učit věci, který používat nebudu...

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Nebezpecna_sit

• Návštěvník
    • Ebest
Jak nežít jenom Linuxem?
« Odpověď #6 kdy: 07 Srpna 2007, 10:48:12 »
Citace: Pavelp
Nejradši bych pořád obědval řízek a se zeleninou už nechci mít nic společného.... podobně iracionální sentence.
A proč UŽ NIKDY WINDOWS ?? Jednak nikdy se nemá říkat nikdy, druhak tím právě popíráte, co jste předem napsala, neztratit kontakt. Dneska se v oblasti IT VŠECHNO opravdu stihnout nedá, ale člověk by neměl být zatvrzelý a nekritický nadšenec. A používat to, co je pro něj nejpřínosnější, pokud může, ať už se to jmenuje jakkoliv.
Myslím to tak, že nejradši bych jenom Linux. Nemusela bych se učit postupy pro win, které třeba nebudu ani potřebovat. Realita je bohužel jiná a člověk kontakt nejspíš ztratit nemůže, pokud se nechce úplně ztratit sám. :) Jenom se ptám, jestli to ostatní stíhají.

Pavelp

• Host
Jak nežít jenom Linuxem?
« Odpověď #7 kdy: 07 Srpna 2007, 10:58:56 »
Stejne jako v "normalnim" zivote musite umet zapnout jine radio, uvarit si caj na jinem sporaku, ridit jine auto a cokoliv, je to podobne i v teto oblasti prece. Nestihaji, ale neni ucel umet VSECHNO dokonale. To umel (znal) naposledy Komensky, pak nastala era specializace.

FrantaB

• Aktivní člen
  • *
Jak nežít jenom Linuxem?
« Odpověď #8 kdy: 07 Srpna 2007, 11:40:25 »
No abych se přiznal, tak já začínám být trošku více mimo. Po mém přechodu na Linux mi nic nechybělo a "zatím" jsem se vyrovnal se vším. Linux sám o sobě mě nenutí používat další OS. To je pro mě nejen výhoda v tom, že se můžu věnovat jen a jen jemu, ale zároveň nevýhoda, že se nedokážu učit novým věcem na W a dosavadní tak možná i trochu zapomínám.
Notebook HP ProBook 4530s, OS LINUX Ubuntu/Mint, Core i5, RAM 6GB, ATI Radeon HD 6400M

styxx77

• Návštěvník
Jak nežít jenom Linuxem?
« Odpověď #9 kdy: 07 Srpna 2007, 11:51:00 »
Ako sa hovori "boj s pocitacom,clovek nemoze nikdy vyhrat" tak ani nemoze byt dobry vo vsetkom,co sa tyka PC.To by musel sediet za PC 24 hod.denne??? A vyvoj a pokrok v tejto oblasti napreduje obrovskou rychlostou.Preto viac Linux a W....okrajovo!

anicka

• Host
Jak nežít jenom Linuxem?
« Odpověď #10 kdy: 07 Srpna 2007, 11:58:19 »
Hlavně Linux. 8-) Windows pokud někdo potřebuje s něčím poradit, něco opravit :-) anebo když mám k dispozici  PC jen s OS Windows. (třeba internetová kavárna, u přátel atd.) :-x
« Poslední změna: 15 Října 2007, 20:59:44 od Anna Taliánová »

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Jak nežít jenom Linuxem?
« Odpověď #11 kdy: 07 Srpna 2007, 12:35:26 »
Čistě na Linuxu (u sebe doma) jedu už přes půl roku a když se dostanu někam, kde je nainstalován MS Windows, tak zjišťuji, že mám docela problém se svými návyky z Linuxu a nastavování nějakých složitějších věcí mi trvá déle (rejpnutí: než se na Windows někam proklikám, tak bych to měl v terminálu napsaný desetkrát), ale vždycky si poradím. Ale přistihl jsem se, že v práci, kde mám Windows se často snažím spouštět aplikace přes alt + F2, pomocí F1 se stále snažím vyjet terminál (tilda), ale to jsou jen drobnosti a měl jsem s podobnými věcmi problém i v době, kdy jsem pracoval s Windows - vždycky totiž máte svůj PC nějak nastavený a na jinak nastaveném systému to není nikdy ono...
« Poslední změna: 14 Října 2007, 18:02:24 od Anna Taliánová »

Beduin

• Návštěvník
Jak nežít jenom Linuxem?
« Odpověď #12 kdy: 07 Srpna 2007, 13:58:33 »
Já zvládám Ubuntu, ve kterém dělám všechnu svoji činnost na počítači a Windows XP, který mám ve Virtualboxu, kvůli škole. Přece jen, MS Visual Studio a .net Framework pod samotným Ubuntu nerozjedu.
« Poslední změna: 14 Října 2007, 18:03:56 od Anna Taliánová »

Pavel Půlpán

Jak nežít jenom Linuxem?
« Odpověď #13 kdy: 07 Srpna 2007, 15:38:18 »
Citace: vojtech.t
(rejpnutí: než se na Windows někam proklikám, tak bych to měl v terminálu napsaný desetkrát)
Asi tak... :D
« Poslední změna: 14 Října 2007, 18:04:22 od Anna Taliánová »

TomAker

• Návštěvník
Jak nežít jenom Linuxem?
« Odpověď #14 kdy: 07 Srpna 2007, 18:04:13 »
Pokud se chce člověk profesně pohybovat v IT prostředí, tak mu zpočátku nic jiného nezbývá, než se seznámit s oběma OS. Ať už z hlediska programování nebo administrace. Až se profesně usadí, tak je na libovůli každého jedince, zda bude ten či onen systém zanedbávat.

Osobně si myslím, že je to jako s cizími jazyky. Angličan si může také říci: "Proč bych se měl učit cizí jazyk, když se všude ve vyspělém světě domluvím?" Ale pak je ochuzen o poznávání jiného národa skrze jeho rodnou mluvu.

Proto se snažím věnovat čas jak Linuxu, tak Windows (hlavně proto, že je používám v práci).
Kriegovo základní pravidlo:
Práce na počítači se podobá předem prohrané válce.

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
Jak nežít jenom Linuxem?
« Odpověď #15 kdy: 09 Srpna 2007, 10:57:18 »
Od té doby, co jsem se naučil ovládat Windows jsem přešel na Linux....

Jediným řešením, jak si udržet a rozvíjet Windows znalosti je dělat třeba zadarmo admina kamarádům, kteří tomu nerozumí... pár takových mám a pořád si udržuju aspoň elementární znalosti Windows ;)
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Radek Hulán

• Aktivní člen
  • *
  • Vista x64
Jak nežít jenom Linuxem?
« Odpověď #16 kdy: 09 Srpna 2007, 11:09:10 »
Citace: vojtech.t
než se na Windows někam proklikám, tak bych to měl v terminálu napsaný desetkrát
Windows Power Shell: http://www.microsoft.com/windowsserver2003/technologies/management/powershell/default.mspx
Bash for Windows: http://win-bash.sourceforge.net/
Cygwin: http://www.cygwin.com/
GNU utilities for Win32: http://unxutils.sourceforge.net/
« Poslední změna: 14 Října 2007, 18:05:47 od Anna Taliánová »

duSoo

• Aktivní člen
  • *
    • /home/duSoo
Jak nežít jenom Linuxem?
« Odpověď #17 kdy: 09 Srpna 2007, 11:24:13 »
Ano, Windows je a este (dufam, ze nie dlho) bude jednotku na desktopoch, ntbkoch, ... Preto je treba sledovat vyvoj v nom, ucit sa z jeho chyb a pomahat ubohym :) ludom, ktori ho este stale povazuju za jediny a najlepsi... A aby sme tym ludom mohli ukazat, ze Windows nie je to, co si o nom myslia, musime ho poznat... Takze nestracajme kontakt s "peklom, aby sme si viac vychutnavali NEBO"
« Poslední změna: 14 Října 2007, 18:06:50 od Anna Taliánová »
"When the world is mine, your death shall be quick and painless" - Stewie Griffin
http://gamers.kubuntu.sk

Pavel1TU

• Aktivní člen
  • *
    • Můj WEBlog
Jak nežít jenom Linuxem?
« Odpověď #18 kdy: 09 Srpna 2007, 12:49:56 »
WIn jen v práci a jsem rád že se o ty XP nemusím starat (zabezpečení / síť / opravdu spec.programy které musím používat je smrtelná kombinace pro XP - u nás vše řeší reinstalem - je to nejrychlejší)
Doma na 2 PC UBUNTU již 4 rokem bez reinstalu a to jsem měnil HW (MB, CPU, Grafiku) - ale to jen díky místní komunitě !!!
Jediný problém doma jsou e-maily manželky - nenaučila se spouštět přílohu *.ppt :D
« Poslední změna: 14 Října 2007, 18:07:56 od Anna Taliánová »
Ubuntu 10.04 (9.04), Slack 12.2, Gentoo 10.1
ASUS M2N-E SLI nForce500; AMD Athlon A64 X2 4200+EE; 2G DDR2 800MHz; ASUS EN8500GT PCI-E; HDD 2x320G, AUDIOTRAK-Prodigy-7.1-hifi

Nebezpecna_sit

• Návštěvník
    • Ebest
Jak nežít jenom Linuxem?
« Odpověď #19 kdy: 09 Srpna 2007, 13:43:15 »
Citace: duSoo
Takze nestracajme kontakt s "peklom, aby sme si viac vychutnavali NEBO"
Skvěle řečeno :)

Miko10

• Stálý člen
  • **
Jak nežít jenom Linuxem?
« Odpověď #20 kdy: 10 Srpna 2007, 08:45:18 »
WinXP zvladam zatial v pohode koli praci, aj ked som v podstate stale na Linuxe. Ale ked som sedel za (jeho)VISTOU, zistil som ze urobili par zmien a fakt neviem ako dlho mi bude trvat doucenie, pretoze visty neplanujem instalovat ani pre studijne ucely. Mam totiz PC na pracu a nie aby mi cely vykon zral OS :)
« Poslední změna: 14 Října 2007, 18:08:43 od Anna Taliánová »
Fujitsu-Siemens V6535, CD T3200, 3GB RAM, 320 GB HDD, Wifi Atheros 242x, Ubuntu 10.10

Welblaud

• Aktivní člen
  • *
Re: Jak nežít jenom Linuxem?
« Odpověď #21 kdy: 28 Ledna 2008, 12:19:07 »
Tahle otázka se, myslím, týká široké problematiky OS Mrkvošrot. Mě bohatě stačí, když se musím konfrontovat třeba s IE nebo s media playerem.

Microsoft se chlubí tím, že svůj soft vyvíjí pro lidi - posadí hromadu osob před monitor a zkoumá pohyby jejich očí. Podle nich pak vytváří mapu rozložení ovládacích prvků. Zamyslel se někdy někdo, na kom to vlastně zkouší? To skutečně nějaká pipina kouká hned po spuštění playeru přesně doprostřed lajny přehrávání? ...(a tak tam dali čudl jako hovado, aby ho pipka našla asi...). Mizí klasické ovládací prvky typu Nástroje, Záložky atd. - ty musí člověk chvíli hledat... Navíc takový madia player už je propojen s obchodem a přehráváte-li si nějakou skladbu, kterou najde v databázi, hned vám nabídne její koupi (to je, panečku, podpora trhu...). Nemluvě o tom, že player odesílá info o všem, co v něm přehrajete, pokud nejste velcí šťouralové a nezakážete mu to přes firewall. Nevím jak vy, ale první čudle, co hledám, se jmenuje Nastavení...

To je a bude stále větší problém, který nám Widle postupně víc vzdálí. Snaha o uživatelské pohodlí je leckde hypertrofovaná - všiml si někdo, že když strčí flashku do widlí, vyskočí mu okno s nabídkou kde čeho od zobrazení adrešáře až po tisk a přehrávání obsahu? Stejně tak u foťáku...copak normální člověk tiskne hned z foťáku?? V Gnome mi naskočí naprosto logická hláška, zda chci stáhnout fotky.

V práci mám XP a snažím se v nich používat co nejvíc opensource portů, abych je maximálně ovládal. Widle se pro mě stávají čím dál tím víc uživatelsky nepřívětivé.

(A já budu trochu kacíř - je sice fajn umět základy na widlích, ale jen vyhraněnost může vytvořit dostatečný tlak. A taky snaha dostat linux všude, kam se dá - do rodinných počítačů, na servery atd...)

;)

P.S. A to jsem, prosím, poměrně netechnický typ odkojený klikáním...
P.P.S. Onehdá jsem četl hlášku, že open komunita obecně je mnohem blíž sociální společnosti a utopii, než agresivnímu trhu demokracie  ;D
Nu což, linux JE závislost, a ne že ne…

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #22 kdy: 28 Ledna 2008, 12:53:54 »
Takto polozena otazka mi pripada nesmyslna. Nejde o to, zit operacnim systemem. Linux pouzivam, pac mi pripada mocny, rychly, bezpecny, transparentni a konfigurovatelny (narozdil od jinych platforem). V soucasne dobe spis ziji C/C++ a Perlem (teda co se IT tyce). Zit operacnim systemem mi pripada skutecne jako hloupost.

TCP/IP protokol je (jak tu padlo vyse) vsude stejny, stejne jako pousteni si filmu a nebo muziky ..

zdravi ntz

Pavlinaxx

• Host
« Odpověď #23 kdy: 28 Ledna 2008, 13:05:20 »
Nevím jestli na tuto otázku mohu plnohodnotně odpovídat..... přeci jen jsem na Linuxu zhruba 2 týdny i cestou :-) Ale dle mého názoru, ačkoliv do mého kompíka nic od Myšosoftu už nesmí ..... v práci i jinde se s ním setkávat stále budu - tedy pokud si chci zachovat alespoň navenek zdání člověka rozumícího počítačům nezbývá než si zachovat přehled i o Myšosoftích zvěrstvech :-D

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
« Odpověď #24 kdy: 28 Ledna 2008, 13:55:58 »
tedy pokud si chci zachovat alespoň navenek zdání člověka rozumícího počítačům nezbývá než si zachovat přehled i o Myšosoftích zvěrstvech :-D

Když se mě někdo ptá na něco specifického ve windows (obvykle "nevíš kterým programem se dělá to a to"?) vysvětlím mu, že raději používám jiný systém, kde to zjistím zadáním "toho a toho" do vyhledávače programů a nainstaluju si za pár vteřin X věcí, ze kterých si vyberu co se mi hodí, tedy nemusím řešit takovéto problémy a mám čas na věci skutečně důležité.

Ztráta přehledu mě netrápí - třeba slavné visty jsem v provozu viděl jednou - a na rozdíl od jistého na internetu slavného přispivatele o pár řádků výše - můj život nestojí a nepadá s počítačem (resp. nepotřebuji si nic dokazovat osmijádrovým procesorem a vistou ultimate a spamováním fór o applech a linuxu sděleními jak je to super), takže počítače používám k tomu, k čemu je používat chci a pro sebe. Linux používám protože mi vyhovuje, jakž takž se v něm orientuju, jsou mi blízké ideje FSF a nemusím každých pár měsíců přeinstalovávat. Jestli mě ostatní považují za počítačově negramotného - je mi to fuk.

« Poslední změna: 28 Ledna 2008, 14:12:16 od Rincewind »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.