(Ačkoli u mého jména skromně visí štítek "Administrátor", toto vlákno začínám sám za sebe.)
Jak už jistě víte,
časopis o Linuxu "LinuxEXPRES" byl zrušen. V
komentáři Ivana Bíbra se mimo jiné mluví o reklamě. Velice mne zajímá, jak se k reklamě stavíte Vy, návštěvníci fóra. Některé servery (abclinuxu.cz, root.cz) si na sebe a své autory vydělávají právě díky reklamě (nechvalně známá byla reklama na software firmy Microsoft na root.cz) . Někteří bloggeři činí to samé. Reklama prostě pomáhá médiím přežít a kdo ji nemá (a má výrobní náklady), ocitá se ve velkých problémech.
Ubuntu.cz a přidružené stránky (fórum, wiki) nemají přílišné náklady, které by se nepokryly usilovnou prací komunity a několika "mecenášů". Nicméně zajímalo by mne, jak se stavíte k reklamám kolem Vás (na internetu). Raději byste ji neviděli, blokujete ji, nebo ji trpíte jako prostředek, kterým si servery vydělávají na přežití?
Moje druhá otázka je více hypotetická: Představme si, že v daleké budoucnosti by příští generace napadlo na Vaše oblíbené fórum umístit reklamu s altruistickým slibem, že všechen výtěžek by šel na údržbu serveru a podporu Ubuntu ( a opensource) u nás. Byli byste pak schopni takovou "dobročinnou" reklamu tolerovat, nebo byste proti ní měli výhrady?
Pozor: Na tomto fóru se žádná reklama zavádět
NEBUDE! Jen bych já jako člověk rád zjistil Váš názor na reklamu, jejíž nedostatek (možná) stál i za zánikem onoho časopisu LinuxEXPRES. Zápisek je v kategorii "Obecná diskuze", a přesně to je mým cílem :-) Děkuji za pochopení.
Abych se jen neptal - já bych třeba reklamu na podporu Ubuntu, nikoli na obohacení jednotlivců, docela uvítal. Reklamy chápu jako "dobrou" věc (udržují určité aspekty kultury při životě, i když cena za to je minimálně diskutabilní), ale všeho moc škodí. Jako průměrně inteligentní člověk se mi zdá, že nejsem příliš podmaněn vlivu reklamy. Mnohem více dám na názory skutečných lidí (například na fórech, mailing listech, známých atd.).