K ubuntu jsem přešel cca před 2.5 lety. Přesněji, po různých pokusech s jinými distribucemi jsem zůstal u Ubuntu (syn používá Kubuntu). Přechod z win byl krkolomný, ale díky komunitě (foru) jsem se postupně prokousal všemi nástrahami. Dnes si neumím představit návrat k Billovi. Jsem obyčejný uživatel a v ničem se zbytečně nehrabu .... a taky vše nebo možná proto neřeším žádné problémy - žádné nejsou. Ale přeci jenom jsem musel z Ubuntu utéct. Musím říct, že to není systém pro lidi, alespoň ne pro obyčejné lidi, takové ty co jsou schopny si koupit Pc v třeba v nějakém obchoďáku.
Toto píšu po mojí dnešní kolizi s Ubuntu - nešlo mi jednoduše nainstalovat googleearth.
Abych to upřesnil. Po nějakém čase s ubuntu jsem pochopil že mi úplně nevyhovuje - našel jsem tedy pro mě, jako pro běžného uživatele jinou distribuci založenou na ubuntu. V jejím logu je něco jako "Od svobody k eleganci".
Instalace Ubuntu je sice rychlá a jednoduchá, ale ty "drobnosti" potom? Musím přidat nějaké nesmysly(repozitáře) do synapticu, neustále mě otravuje okno které chce heslo, některé programy nejdou nainstalovat jedním nebo dvěma kliknutím. Já vím, vše nadruhou stranu funguje, kodeky si přehrávač sám najde a nainstaluje, tiskárna funguje skoro okamžitě po připojení i síťová. Ale upřímně si neumím představit našeho souseda jak si přiveze ten PC z Makra, postaví na stůl a zvesela začne používat Linux.
Abych moc neodbočil. Zkusil přeinstalovat můj oblíbený Mint - Ubuntu 10.10sítkou. Všechno je super to musím přiznat, ale zase ty komediání formality aby se systém dal plně používat. Ten výše zmiňovaný googleearth není v centru softwaru nejsou ani další aplikace.... to stačí.
Vím že si poradím, stáhnu a nainstaluju ..... Jenom mi to nedá a musím říci, že ubuntu není pro obyčejné lidi, ještě ne. Ihned jak vyjde nová verze Mintu - přecházím. A proč? Mám ho jednoduše raději. Po instalaci je to jednodušší. Ubuntu má v motu něco jako svobodný software nebo tak, nekamenujte mě - v podstatě mě ta nějaká filozofie vůbec nezajimá. Když to bude fungovat klidně zaplatím, už mám nějaký linux software placený a podpořím i vývoj toho druhého distra. Už jsem se vyvstekal a jdu doinstalovat ten globus :-) Ahoj.