Pokusím se i já přispět svým názorem. Již léta jsem pracoval s Win a konkrétně poslední XP Pro jsem měl velice slušně "vylepšené" pomocí vlastní instalace díky nLite...a kradené, jako většinu dalšího softu. Přestože jsem již zasloužilý 4cátník (možná nejstarší člen tohoto fóra) a živí mne ježdění s náklaďákem (tedy žádný IT guru), rád zkouším nové věci. Před asi 3 lety jsem zkoušel (už ani nevím jaký) Linux a vzdal jsem to. Nedávno jsem se dozvěděl o Ubuntu a vyzkoušel ho na svém druhém starém 4 GB disku a vše se zdálo být v pohodě.
Takže následovalo rozdělení hlavního disku 80GB na půl, na jedné XP (kvůlivá mým oblíbeným Age Of Empires) a druhá Ubuntu. Ten Slave 4GB disk jsem si naformátoval FAT32, abych na něj mohl z obou OS. Instalace bez problému, boot mi trvá tak 30 vteřin, jeden večer hledání tady na fóru, vyladění a doinstalování pár prográmků (Inkscape, gCommander, gFTP, Skype atp.) a dál už musím říci - JEN SPOKOJENOST!
Jako koníček mám malé fušování do grafiky - Inkscape + Gimp všechno bez problémů řeší. Photoshop a Illustrator jsem měl ve Win cracklý a navíc jsem využil tak 10% toho, co umí. Ještě si počkám na doladění Xary Xtreme pro Linux (přece jen je trochu výkonnější, než Inkscape) a není co řešit.
Muzika hraje, fotky se z Olympusu bezproblémově stahují a Gimp na ně úplně stačí, ICQ, MSN i Skype šlapou jako hodinky, na dopisy či občasnou drobnou korespondenci je OO Writer až moc nabušený, CDtéka léta budovaná v Excelu opět v OO bez problémů, USB fleška se lehce (skoro jako Plug and Play) připojuje, Gnome Baker bezproblémově pálí...co ještě víc může BFU jako já, jak se obvykle říká, chtít?
Navíc opravdu u VŠECH programů na svém 1,7GHz, 512 RAM, integrované zvukovce a 64MB NVIDII pozoruji oproti XPčkům velmi znatelné zvýšení rychlosti!
Takže snad jen ty hry, ale přiznám se, že kdo chce (a já chci) se učit další věci a proniknout do podrobností systému (byť to vůbec není potřeba), na nějaké hry nadlouho zapomene a vůbec mu nebudou chybět.
Závěrem bych chtěl touto cestou ještě poděkovat za tohle Fórum. Tak dokonalý zdroj informací a ochota pomoci je, alespoň na českém NETu, skutečně ojedinělý.