Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: 4G PCMCIA inet Tmobile - jak zobrazit a změnit status připojení?  (Přečteno 3168 krát)

chessx

• Aktivní člen
  • *
Mám rozchozenou combi kartu 4G (umí 4G a EDGE/GPRS) na internet od T-mobile. Karta však nezobrazuje, který druh připojení zvolí a způsob připojení nelze ani ručně nastavit.
     Pokud karta zvolí připojení EDGE/GPRS, tak se při připojení na internet přes EDGE/GPRS nikam nedostanu, protože mám zaplaceno jenom 4G připojení.
     Umí někdo (nebo má někdo aplikaci) zobrazit připojení karty a toto připojení změnit podle potřeby jako je to v podpůrném programu od T-mobile pod WINDOWS? Mám slabý signál 4G a automaticky to přepíná na EDGE/GPRS, přestože po ručním nastavení na 4G mě připojení běhá dobře (pod WIN).
     Takhle kartu sice rozchozenou mám, ale nemůžu ji pod UBUNTU moc používat, protože než chytnu připojení, tak to trvá věky.

Děkuju

xkenni

• Návštěvník
4G PCMCIA inet Tmobile - jak zobrazit a změnit status připojení?
« Odpověď #1 kdy: 05 Září 2007, 19:37:48 »
Zdravim,

muzu poprosit o uverejneni navodu na rozchozeni karty?
Podle navodu uverejnenych na ubuntu foru se mi to nepovedlo :(

Diky

chessx

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 06 Září 2007, 08:38:33 »
Napiš mi sem mail adresu, ať ti můžu poslat přílohy.

Volis

• Stálý člen
  • **
  • Impossible is nothing :o]
    • www.petrvolak.com
« Odpověď #3 kdy: 06 Září 2007, 08:45:19 »
chessx - mozna bych to zde uverejnil pro vsechny, muzr to pomoci i vice nez jednomu...
Unix is Unisex :-]

Ubuntu User: 16398 || Linux User: 451118.

novalu

• Návštěvník
    • Personal page
« Odpověď #4 kdy: 06 Září 2007, 17:40:31 »
Takže :) ... dneska jsem instaloval tuhle kartu kamosovi na NB (nějaká Toshiba) a asi tak po hodince jsem to zprovoznil, tak jsem se rozhodl sem dat navod, ktery by mel zarucene fungovat ;) Snad to bude v pořádku, neboť mám ještě instalaci v živé paměti ;). Instaloval jsem to rovnou hned po instalaci Feistyho. Balíčky naleznete na http://packages.ubuntu.com

1. Stahnout aktuální drivery pro PCMCIA kartu na http://userweb.kernel.org/~jikos/ipwireless_cs/
2. Nainstaluj hlavičkové soubory k jádru, tj. linux-headers-2.6.20-15_2.6.20-15.27_i386.deb, pcmciautils a pcmcia-cs
3. Ve složce s ovladačem spusť konzoli a zadej: make a následně make install
4. Dále spusťte v konzoli příkaz pppconfig a vytvořte nové spojení
a) jméno jakékoliv, např. tmobile4g
b) statické dns
c) primární DNS 62.141.0.1
d) sekundární 213.162.65.1
e) autentizace CHAP
f) uživatel gprs
g) heslo gprs
h) rychlost 230400
i) tónová volba (tone)
j) číslo *99#
k) vyberte ne, zadame port ručně
l) zadejte port /dev/ttyIPWp0
m) uložte změny
5. Do souboru /etc/chatscripts/jméno-zadané-v-kroku-4a připište řádku
OK AT+CGDCONT=1,"PPP","internet.t-mobile.cz","0,0",0,0
ale ne na konec souboru nýbrž už pod existující jeden řádek začínající OK
6. V konzoli spusťte příkaz "tail -f /var/log/messages"
7. Nyní zasuňte kartu ... S největší pravděpodobností by se mělo na poslední řádce ukázat ... "card is ready" neboli karta je připravena
8. V druhé konzoli se připojíte k internetu příkazem "pon jmeno-zadane-v-kroku-4a"
9. Teď sledujte první okno konzole, kde se vypisují příkazy a připojuje se k internetu
10. Jestli se úspěšně připojíte měly by poslední řádky informovat o IP adresách (jestliže není signál, připojování se ukončí slovy NO CARRIER)

Pozn.: KPPP nebo GnomePPP vubec nebudete muset používat, klidně si udělejte na ploše ikonu s příkazem "pon jmeno". Po kliknutí byste měli po par sekundách zjistit že jste připojeni (odlišným blikáním karty)

Doufám že jsem na nic nezapomněl ;) Snad vám můj návod pomůže :)
Kubuntu 9.10 Karmic Koala - KDE 4.4.0
Seklo se to zase, z kuze bych vylit, Bill Gates je prase, ctrl+alt+delete !!! :D

novalu

• Návštěvník
    • Personal page
« Odpověď #5 kdy: 06 Září 2007, 19:29:23 »
Jen teda jeden problém s celou touhle kartou je ... a to ten ze se to vzdy pripojuje na 4G ... a na řešení jak se pripojit pres GPRS/EDGE jsem nikde nenasel :( ... nemate nekdo nejaky napad? Dik
Kubuntu 9.10 Karmic Koala - KDE 4.4.0
Seklo se to zase, z kuze bych vylit, Bill Gates je prase, ctrl+alt+delete !!! :D

chessx

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 07 Září 2007, 10:49:07 »
Mám trošku jdnodušší návod, ale kopírujou se tam 2 soubory a 1 soubor se upravuje. Nevím jenom, jak sem dát zmíněné soubory jako přílohu.
     Já mám naopak jinej problém. Připojení jde dobře, ale protože jsem v pásmu, kde je 4G slabší (i když signál na spojení stačí), tak to automaticky přepne na GPRS/EDGE a tam mě zase nepustí T-mobile, protože mám placené jenom 4G. Ve WIN k tomu od T-mobile existuje rozhraní, kde to můžu ručně přepnout, ale pod UBUNTU to nemám a tak se musím zkoušet připojovat, dokud nechytím 4G.
     Pěkná pakárna. Tak kdyby někdo věděl o rozhraní pro UBUNTU, kde to lze přepnout, tak mám fakt velkej zájem.

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 07 Září 2007, 13:19:04 »
V bodě 3 jen drobnost: místo make install dát sudo make install

Jinak pokud ještě není dal bych to na wiki ;-)

PS: Ještě mi to napíše: Could not determine remote IP adress: defaulting to 10.64.64.64
a spojení běží...ukazuje to, že to přijímá i odesílá pakety, ale wwwéčka nenaběhnou. Co s tím?

PS2: http://axion.physics.ubc.ca/ppp-linux.html tady jsem to pořešil ;)
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 09 Září 2007, 17:49:15 »
PS: návod jsem přesunul na wiki ;) Děkuji autorovi.
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

jaimeb

• Návštěvník
Fungující návod na PCMCIA Tmobile Inet4G
« Odpověď #9 kdy: 24 Října 2007, 19:08:17 »
Ahoj, návod zde uváděný mě nefungoval. Vždy to produkovalo chybová hlášení. Dobrý návod ale mají přímo na Tmobile.cz, který mě a 2 lidem, které znám, zafungoval ihned. Reprodukuji ho zde:

Nejdříve proveďte stažení správných ovladačů pro příslušný kernel. Verzi kernelu zjistíte z příkazového řádku
pomocí příkazu:
             uname -r
Podporované verze kernelu jsou 2.6.18 až 2.6.21. Odkazy pro stažení ovladačů jsou:
ftp://ftp.kernel.org/pub/linux/kernel/people/jikos/ipwireless_cs/ipwireless_cs-2.6.19_2.6.18.tar.gz
nebo
ftp://ftp.kernel.org/pub/linux/kernel/people/jikos/ipwireless_cs/ipwireless_cs-2.6.21_2.6.20.tar.gz

Je nutné mít nainstalovány zdrojové kódy (či hlavičkové soubory) aktuálně běžícího kernelu. Při použití
standardního distribučního kernelu je příslušný balíček poskytován přímo výrobcem distribuce.

Kompilace
Kompilaci je možné provést (z příkazového řádku, ze stejného adresáře do kterého byl archív s ovladačem
stažen) následujícími příkazy:
             tar xzf ipwireless_cs-2.6.20.tar.gz
             cd ipwireless_cs-2.6.20.tar.gz
             make
             make install
Konfigurace
Nyní je ovladač zkompilován, nainstalován a připraven k použití. Pro správnou konfiguraci pppd démona,
zajišťujícího samotné síťové připojení (je nutno mít balíček pppd nainstalovaný) je třeba vytvořit následující
soubory s daným obsahem:
* soubor /etc/ppp/peers/tm4g:
             hide-password
             nopcomp
             noauth
             connect "/usr/sbin/chat -v -f etc/chatscripts/tm4g"
            debug
            /dev/ttyIPWp0
            230400
            defaultroute
            noipdefault
            usepeerdns
            persist
            holdoff 1
            user "gprs"
            ipparam tmobile
            mtu 1020
* soubor /etc/chatsripts/tm4g:
            ABORT BUSY ABORT 'NO CARRIER' ABORT ERROR
            '' AT
            AT ""
            OK AT+CGDCONT=1,"PPP","internet.t-obile.cz","0,0",0,0
            OK "ATDT*99#"
            CONNECT \d\c
* soubor etc/ppp/chap-secrets:
            "gprs" * "gprs"
Připojení
Nyní je možno vložit do počítače datovou 4G kartu. Jakmile na ní začne svítit zelená led dioda, je karta
zaregistrována v síti a připravena k použití. Samotné připojení se pak realizuje z příkazového řádku pomocí
příkazu:
            pppd call tm4g
Průběh připojení lze sledovat v souboru /var/log/messages
Ukončení spojení je možné provést příkazem
            killall -HUP pppd

« Poslední změna: 24 Října 2007, 19:11:41 od jaimeb »
práce Lenovo T420: Kubuntu 11.10
doma Lenovo T520: zatím Ubuntu 11.04 "Ubuntu Classic"
... po několika šťastných letech s Gnome jsem zase zpátky u KDE. IMHO Unity opravdu nedoporučuji.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.