Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: prepisuje se fstab  (Přečteno 3205 krát)

martasek

• Aktivní člen
  • *
prepisuje se fstab
« kdy: 26 Srpna 2007, 12:24:08 »
hezky den vsem tady na foru

mam kubuntu 7.04 a po rucni uprave fstabu se mi neustale prepisuje a doplnuje. popisu na prikladu:

rucne napisu radek:

#< file system>          
dev/sda1                 /                     ext3        noatime        1           1

kdyz se jen podivam do nastaveni systemu>advanced>disk&souborovy system(mozna se to deje i bez toho-nevim), tak se zrusi me formatovani toho radku a napise se mi to tam takto:

#< file system>          
/dev/sda1 / ext3 nouser,noatime,auto,rw,dev,exec,suid 1 1

co mi to prepisuje? cosi se tu deje automaticky a ja to nemam pod kkontrolou, z cehoz jsem docela spatny. mam navic pocit, ze to ma souvislost i s mou cd/dvd mechanikou. nekdy ji system najde, nekdy ne-e. chybu v hw bych nehledal. nema na to nekdo nejaky lek? prvotne mi jde hlavne o to prepisovani fstabu. dekuji za rady a tip jak se tohoto jevu zbavit.

dumi

• Stálý člen
  • **
prepisuje se fstab
« Odpověď #1 kdy: 28 Srpna 2007, 14:12:44 »
prepisujete fstab s právami roota? a sú všetky údaje na správnom mieste (mne to robilo problémy, keď napríklad výraz "ext3" bol posunutý o jednu medzeru v ľavo alebo v pravo)? inak neviem.
AMD Sempron 2500+, GF 5200FX, 1,5GB RAM, Ubuntu 8.04

martasek

• Aktivní člen
  • *
prepisuje se fstab
« Odpověď #2 kdy: 31 Srpna 2007, 23:46:52 »
jj, s pravami roota. proste se to prepise. nevim co s tim. disky jsou s formatem ext3

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
prepisuje se fstab
« Odpověď #3 kdy: 02 Září 2007, 18:47:02 »
A opravdu to tam pisete dobre? Napriklad podle toho, co jste vlozil, tak vam pred "dev" chybi lomitko (ma byt /dev/sda1). Je mozne, ze system chybu pozna a pak proste pripoji oddil neuvedeny pomoci default parametru.

martasek

• Aktivní člen
  • *
prepisuje se fstab
« Odpověď #4 kdy: 02 Září 2007, 23:12:51 »
jj, ted to vidim. do fstabu to pisu i s lomitkem. tady je preklep. za coz se omlouvam vsem pritomnym. jeste si zkousim overit jednu svou teorii a mozna prijdu jak na to. jinak dik za upozorneni.

nodrive

• Aktivní člen
  • *
prepisuje se fstab
« Odpověď #5 kdy: 03 Září 2007, 23:56:16 »
Citace: martasek
#< file system>          
/dev/sda1 / ext3 nouser,noatime,auto,rw,dev,exec,suid 1 1
Přidal jste parametr "noatime". Ty další parametry jsou výchozí. Pokud je chcete změnit, musíte to specifikovat.
Viz
Kód: [Vybrat]
man mount

martasek

• Aktivní člen
  • *
prepisuje se fstab
« Odpověď #6 kdy: 04 Září 2007, 23:41:54 »
takze nestaci, kdyz fstab prepisu rucne? ja si myslel ze ano. tedy, upravim parametry disku, ulozim a po pristim spusteni zustane fstab tak, jak jsem ho prepsal. alespon takova byla moje predstava.

nodrive

• Aktivní člen
  • *
prepisuje se fstab
« Odpověď #7 kdy: 04 Září 2007, 23:53:34 »
Stačí. Řádek "/dev/sda1 / ext3 nouser,noatime,auto,rw,dev,exec,suid 1 1" je funkční, tak jak jste ho chtěl. Předpokládám, že před tím byl "/dev/sda1 / ext3 defaults 1 1". Defaults = nouser,auto,rw,dev,exec,suid.

nodrive

• Aktivní člen
  • *
prepisuje se fstab
« Odpověď #8 kdy: 05 Září 2007, 00:10:42 »
Ať si rozumíme. Pokud do fstab napíšete pouze "noatime", mount to pochopí jako noatime + defaults. Pokud nechcete výchozí hodnoty, musíte tyto hodnoty změnit. nouser/user, auto/noauto, rw/ro, dev/nodev, exec/noexec, suid/nosuid.

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
prepisuje se fstab
« Odpověď #9 kdy: 05 Září 2007, 08:50:42 »
No, mne tedy bylo jasne, ze to zbyle jsou defaultni hodnoty. Ale stejne by mne zajimalo, proc resp. jaky program ten zaznam v fstab meni. Vzdyt ty defaultni hodnoty tam byt nemusi, default jsou snad od toho, aby se nemusely uvadet (a mount samotny je presto pouzije).

nodrive

• Aktivní člen
  • *
prepisuje se fstab
« Odpověď #10 kdy: 05 Září 2007, 17:03:11 »
Napište vývojářům. :) Třeba nás jen učí porozumět. :) Ono také bude výhodné uživatelům nevěřit...

Pavelp

• Host
prepisuje se fstab
« Odpověď #11 kdy: 05 Září 2007, 19:27:25 »
Citace: kkaarreell
No, mne tedy bylo jasne, ze to zbyle jsou defaultni hodnoty. Ale stejne by mne zajimalo, proc resp. jaky program ten zaznam v fstab meni. Vzdyt ty defaultni hodnoty tam byt nemusi, default jsou snad od toho, aby se nemusely uvadet (a mount samotny je presto pouzije).
Snad - a berte mne opravdu s rezervou - to dela neco kolem udev, plugdev, pmountu a podobne. Snad nejaky demon, ktery se stara o dynamicky pripojovana zarizeni. Ale je to jen moje domnenka, nemam to nastudovane.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.