Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: druhý ext3 disk  (Přečteno 2354 krát)

Rawen

• Aktivní člen
  • *
druhý ext3 disk
« kdy: 09 Září 2007, 11:43:31 »
zformátoval jsem druhý disk z ntfs na ext3, namountoval se mi jako /media/disk, je nějaká možnost jak jej namountovat tak, aby byl součástí souborového systému jako celku (spolu s prvním ext3 diskem)? Jde to vůbec? jsou to 2 fyzické hdd, nejde o partitiony...
Linux je pro borce, který se dokáží sami rozhodovat!

Vico.B

• Aktivní člen
  • *
druhý ext3 disk
« Odpověď #1 kdy: 09 Září 2007, 14:21:55 »
Mělo by stačit nastavit mu přípojný bod např. /home
Ještě nejsem tak starý abych si nechal vykat...

Toshiba Satellite M100-165, T2300, 2x2048, ATI X1400 powered by Ubuntu 8.04 Hardy Heron

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
druhý ext3 disk
« Odpověď #2 kdy: 09 Září 2007, 14:48:39 »
Citace: rawen81
zformátoval jsem druhý disk z ntfs na ext3, namountoval se mi jako /media/disk, je nějaká možnost jak jej namountovat tak, aby byl součástí souborového systému jako celku (spolu s prvním ext3 diskem)? Jde to vůbec? jsou to 2 fyzické hdd, nejde o partitiony...
Tim, ze se vam pripojil do /media/disk, tak jiz je soucasti souboroveho systemu. Disk se totiz musi pripojit pod nejaky adresar (nemuze se s tim prvnim obsahove "prolinat"). Pokud chcete, aby byl v adresari jinem, musite vytvorit (upravit) zaznam v /etc/fstab. Kouknete se kolem ve foru, uz se to tu muselo resit milionkrat.

To Vico.B: Nastavit mu jako pripojny bod /home je hloupost, protoze by se tim znepristupnily veskere domovske adresare. Myslel jste spise neco jako /home/disk2, ale myslim, ze adresar /media je pro toho vhodnejsi, nez /home (jde to tak trochu proti jejich smyslu).

drat

• Aktivní člen
  • *
druhý ext3 disk
« Odpověď #3 kdy: 09 Září 2007, 16:48:21 »
To ale přeci plně záleží na uživateli. Osobně se mi například zdá, že pokud si na to chci ukládat třeba hudbu a video, tak si přípojím daný disk do media a překopíruju tam to co mám teď, ale pak si dám do fstabu záznam aby se mi to mountovalo třeba jako /home/uživatel/hudba+video. Pokud byste chtěl, aby se vám například o nový disk zvětšil prostor celkový (tzn. nebýt omezen tím, že ten nový disk musím někde mountnout k jednomu adresáři), tak cesta je LVM.

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
druhý ext3 disk
« Odpověď #4 kdy: 09 Září 2007, 17:03:47 »
Jiste, ja pouze rekl svuj osobni nazor, ze pripojovat disk do /home/disk2 je podivne (ano, byl jsem jediny, kdo tuto variantu zminil, avsak pouze protoze jsem tak komentoval predchozi prispevek). At si kazdy pripojuje jak chce, kazdemu to vyhovuje jinak. Ja osobne bych treba disk nedaval nikam do home, protoze tam mam domaci adresare uzivatelu a kdyz se bude disk pripojovat do nejakeho z nich, tak to komplikuje pristup na tento disk ostatnim uzivatelum (jsou li nejaci a chteli-li jej pouzivat). Kdyz uz bych chtel mit data z disku ve svem adresari, tak si vytvorim symlink (coz ostatni uzivatele mohou take). Ale jak jsem rekl, kazdemu to vyhovuje jinak. A dal uz bych to nerozvadel.

drat

• Aktivní člen
  • *
druhý ext3 disk
« Odpověď #5 kdy: 09 Září 2007, 19:36:19 »
Citace: kkaarreell
Jiste, ja pouze rekl svuj osobni nazor, ze pripojovat disk do /home/disk2 je podivne (ano, byl jsem jediny, kdo tuto variantu zminil, avsak pouze protoze jsem tak komentoval predchozi prispevek). At si kazdy pripojuje jak chce, kazdemu to vyhovuje jinak. Ja osobne bych treba disk nedaval nikam do home, protoze tam mam domaci adresare uzivatelu a kdyz se bude disk pripojovat do nejakeho z nich, tak to komplikuje pristup na tento disk ostatnim uzivatelum (jsou li nejaci a chteli-li jej pouzivat). Kdyz uz bych chtel mit data z disku ve svem adresari, tak si vytvorim symlink (coz ostatni uzivatele mohou take). Ale jak jsem rekl, kazdemu to vyhovuje jinak. A dal uz bych to nerozvadel.
Jenze ja z vas mam pocit, ze porad mluvite o nejakem multiuzivatelskem systemu :). Tam je samozrejme divne to mountovat kazdemu uzivateli do jeho adresare. Ja jsem ale z prvniho prispevku spise usuzoval, ze tazatel na je na pc sam. Ale je jasne ze kazdy si to muze mountovat kam chce.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.