Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Pár dotazů (defragmentace/registr/swap/drivery) [vyřešeno]  (Přečteno 3786 krát)

genetik

• Návštěvník
Už se mi zde s vaší pomocí podařilo rozchodit Ubuntu 7.04, včetně síťovky, internetu a nakonec i driverů a rozlišení na širokoúhlý monitor, za což vám patří velký dík.

Nyní jsem, světe div se, ačkoliv mám Linux v rukách pouze dva dny, nainstaloval a zprovoznil sám, sám a zcela sám :) antivir a firewall. To že jsem si nastavil vzhled a aplikace k obrazu svému nestojí za zmínění.

Nicméně chci se zeptat na pár začátečnických a tudíž možná pro vás i přiblblých otázek. Především děkuji za trpělivost při čtení těchto řádků.

- Defragmentace disku, ano, četl jsem zde na fóru link kde bylo psáno proč Linux defragmentaci nepotřebuje. Zajímavý článek, nicméně opravdu to znamená že Linux VůBEC nepotřebuje defragmentaci aniž by se disk znatelněji zpomalil? Případně jak lze defragmentaci spustit (jde-li to vůbec)?

- Ve Windows Vista jem měl takovou utilitku, Vista Manager, kde šlo vyčistit systém od bordelu jako prázdné soubory, registr, atp. Existuje v Linuxu vůbec nějaký registr, je třeba ho čistit? A jak?

- Při instalaci jsem nenastavoval velikost swapu, jak prosím zjistím jak je velký? Jde jeho velikost případně změnit?

- Poslední dotazík se týká rozpoznání hardware. Resp. pokazila se mi DVD vypalovačka a budu zapojovat novou, úplně jinou. Dokáže systém sám odinstalovat tu starou a zavést drivery pro novou? (Ptám se hlavně proto, že i teď, když mechanika není v PC, tak mi ji systém ukazuje, ale po kliknutí napíše cannot mount.)

Děkuji moc, pokud si někdo uděláte čas na mé otázky. :)
« Poslední změna: 14 Října 2007, 00:46:45 od Anna Taliánová »

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Pár dotazů (defragmentace/registr/swap/drivery) [vyřešeno]
« Odpověď #1 kdy: 10 Září 2007, 16:14:41 »
defragmentace - http://wiki.ubuntu.cz/FAQ/Disky_a_souborov%C3%A9_syst%C3%A9my#head-c718b87998e16e3ab74da887e74b9a8f3df0c7f7 → lepší odpověď nenajdete... a pokud si ten článek přečtete pečlivě, tak získáte tu nejlepší odpověď... ;)

swap - velikost zjistíte buď nějakým nástrojem na správu disku (GParted) nebo libovolným programem, který zobrazuje informace o využití paměti (free, top...); velikost jde měnit - jedná se o diskový oddíl, velikost se mění stejně jako u každého jiného oddílu

vypalovačka - připojte prostě novou a restartujte PC, mělo by normálně fungovat Plug and Play.
« Poslední změna: 14 Října 2007, 01:16:18 od Anna Taliánová »

3m9d

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 10 Září 2007, 16:16:26 »
S výměnou mechaniky jsem neměl problém - výměna CD-R -> DVD-RW... Teda pravda - jeden byl, ale nebyl v Ubuntu (kabel při zapojování vypadl a mě dlouho nenapadlo ho zkontrolovat :P ) K defragmentaci jsem někde četl, že stačí soubory přemístit... (už nevím kde, kdy, atp. a opravdu jsem to s tím nezkoušel)
Edit: Bylo to tedy na wiki :)
« Poslední změna: 14 Října 2007, 01:18:36 od Anna Taliánová »
* Ve Windows jde všechno - do někdy, v Linuxu jde všechno od někdy. * Omlouvám se jestli vám proti vaší vůli vykám... Jsem tak zvyklý. * Kdo nemůže žít bez opravování překlepů, ať to dělá na wiki! :)

genetik

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 10 Září 2007, 16:38:37 »
Děkuji, pánové. Koukal jsem na ten Gparted. Systém souborů "linux-swap" a velikost téměř 6GB, není to příliš? Zde na fóru jsem četl, že by měl být do 1GB. Ale ve sloupci použito je "---" Nechápu. :(

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #4 kdy: 10 Září 2007, 16:43:50 »
6GB? To je opravdu děsně moc... Pomocí LiveCD to klidně změnte na 1GB... (před každou "operací" s diskovými oddíly je samozřejmostí záloha dat).

To použito je normální - swap je na tohle takový divný - je to vlastně jakoby ram, takže se zaplnění nezobrazuje...

genetik

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 10 Září 2007, 16:59:22 »
Hned to zkusím, snad něco nezničím. Nerad bych se s tím vším dělal odznova :) Jinak s tím registrem je to jak? Má ho vůbec Linux? Je třeba nějak čistit obsah disku a "registru"? Děkuji.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #6 kdy: 10 Září 2007, 17:18:48 »
Registry nejsou (tedy nepotřebují čistit).
Čištění obsahu disku - když něco odinstalováváte, tak v synapticu zvolit "Kompletně odebrat" (vymažete tím i nastavení programu) a jednou za čas spustit sudo apt-get clean (smaže instalační balíky aplikací).

genetik

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 10 Září 2007, 19:38:18 »
Už jsem swap zmenšil na 1GB, nebylo to tak těžké, akorát teď mám na konci disku volných 5GB - což mne ale tolik netrápí když disk má 300GB :)

Jinak tyto informace jsou skvělé, s těmato by se mělo také argumentovat na stránkách věnované pro lidi uvažující o přechodu. Co jsem si tak všiml, většina webů jako proc.linux.cz jsou až moc laické. Přitom spoustu power uživatelů by imho hodně potěšilo to, že nemá linux fragmentaci a že nezanechává bordel v apps, než to, že má hezký rozhraní.

Dodávám, že jsem hrozně rád, že jsem takhle střemhlavě skočil do Linuxu. Uspokojuje moje potřeby daleko více než Win XP/Vista. Líbí se mi, že můžu mnoho udělat sám nebo za pomoci šikovných lidí z fóra než že to prostě nejde a basta.

Děkuji, mějte se zatím. Pokusím se zdokonalovat, abych mohl jednou i já pomáhat začínajícím uživatelům.

Michal
« Poslední změna: 14 Října 2007, 01:20:14 od Anna Taliánová »

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #8 kdy: 10 Září 2007, 20:02:05 »
K tomu swapu - swap oddíl je možno po disku přesouvat, tak ho můžete přesunout na konec disku a stávající oddíl rozšítřit.

jirihuf

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 10 Září 2007, 21:27:28 »
K té defragmentaci - musím přiznat, že to je věc, která mi na Linuxu chybí asi nejvíce.. jak rád jsem ji dělal na win... :(
« Poslední změna: 14 Října 2007, 01:20:54 od Anna Taliánová »
Have you tried turning it off and on again?

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #10 kdy: 10 Září 2007, 21:32:09 »
Citace: jirihuf
K té defragmentaci - musím přiznat, že to je věc, která mi na Linuxu chybí asi nejvíce.. jak rád jsem ji dělal na win... :(
Tak si sežeň nějaký nástroj na defragmentaci a zkus ho zprovoznit přes wine :D :D :D.
« Poslední změna: 14 Října 2007, 01:23:18 od Anna Taliánová »

Dawrin

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 20 Září 2007, 13:47:45 »
Zatial jediny mne znamy filesystem s podporou defragmentovania pre Linux je xfs a da sa defragmentovat pomocou utilitky xfs_fsr (filesystem reorganizer for XFS) ktora sa nachadza v baliku xfsprogs (aptitude install xfsprogs) ;)
« Poslední změna: 14 Října 2007, 01:22:11 od Anna Taliánová »

tomubuntu

• Host
Re: Pár dotazů (defragmentace/registr/swap/drivery) [vyřešeno]
« Odpověď #12 kdy: 09 Října 2007, 09:18:48 »

Taky jsem si při defragmentaci disku u Win krásně v kanclu odpočinul a dal si cigaretu nebo kávu... někdy jsem ji dělal i třikrát denně... a ten uklidňující pohled na magické barevné čtverečky či čárky...

Taky mi chybí...
« Poslední změna: 14 Října 2007, 01:24:12 od Anna Taliánová »

jirihuf

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 09 Října 2007, 13:42:54 »
Jj, podezřívali mě z toho, že je to má oblíbená hra...
Have you tried turning it off and on again?

anicka

• Host
« Odpověď #14 kdy: 13 Října 2007, 16:03:53 »
Jsem moc ráda, že v Linuxu není potřeba defragmentace :-D mně to docela zdržovalo ... o registrech nemluvě. :-P
« Poslední změna: 15 Října 2007, 13:43:43 od Anna Taliánová »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.