A jste si jisty, ze mate opravdu ATI Radeon X1250??? Na www strankach ati.amd.com nemuzu v sekci "Download drivers" tenhle model najit, a to jak v sekci Radeon, tak v sekci Mobility Radeon - Radeon jsou pouze X800 a pak az X1300. Nemate spis nahodou Integrated/Motherboard Radeon Xpress 1250?
Jinak se ale zda, ze ovladace pro X1300, X800 a spol jsou stejne jako pro Xpress 1250.
Takze, co jsem nekde cetl, ted uz se pry k mereni vykonu glxgears pouzivat nemaji, fglrx maji vlastni fgl_fglxgears, takze spis zkus ten.
Dale, pouze instalaci fglrx niceho nedocilis. Musis ten modul fglrx samozrjeme jeste nahrat pred spustenim "insmod fglrx" (nebo si to mozna nahrajou sami Xka pri startu) a hlavne musis mit v konfiguraku /etc/X11/xorg.conf nastaveny, ze graficka karta bude pouzivat ovladac fglrx (a ne treba "ati" nebo "vesa" od Xorg). Mel bys mit v /etc/X11/xorg.conf radek == Driver "fglrx" == . Pokud tam temhle radek nemas, Xka nepouzivaji fglrx ovladac. Jinak taky sem muzes hodit /var/log/Xorg.0.log, tam je videt, jakou konfiguraci Xka nahodi a co vlastne pouzivajou za ovladac. Taky sem hod lspci pro informaci. A pak sem muzes taky hodit Xorg configuraci, aby clovek videl, jak to mas vlastne nastaveny (ono rikat "nejde mi tohle, nejde mi tamto" a neprilozit ani logy, tak je fakt na nic).
Dale pak na zjisteni, jestli ti bezi 3D akcelerace je dobre zkusit programek glxinfo a hledat radek "direct rendering" (muzes pouzit == glxinfo|grep 'direct rendering' ==) a pokud je tam No, tak 3D akcelerace nebezi. Pokud je Yes, tak by mela bezet a muzes zkusit ten fgl_fglxgears.
VESA na 3D rozhodne neni, i na 2D je hodne pomala, VESA vznikla kvuli aspon nejake standardizaci zakladnich videomodu, cili bude sice standardni a mela by na vsem bezet stejne, ale ne rychle.
Jinak nektery veci jsou kolem linuxu opravdu na badani. A nebo proste minimalne na googleni. Postupu na rozchozeni direct rendering je pro linux urcite hodne, akorat to nejsou vetsinou postupy ve stylu "klikni sem, klikni tam". Nekdy je proste potreba se trosku zamyslet a mozna neco udelat na prikazovej radce. Ikdyz kdo vi:) Ja mam cmdline rad, takze to pres klikatka nezkousim, ale mozna i existujou:)
Jinak doma mam ATI Radeon X1300 s 1680x1050, bohuzel ted nezmerim FPS, ale v praci mam 1920x1200 s ATI Radeon Xpress 200G a fgl_fglxgears mi hazeji nemaximalizovany kolem 200FPS a maximalizovany (kolem tech 1920x1200) asi 49FPS. Coz me ovsem bohate staci, protoze v praci zadny gamesy neparim.