Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: k cemu je adresář "proc"? [vyřešeno]  (Přečteno 2494 krát)

martasek

• Aktivní člen
  • *
k cemu je adresář "proc"? [vyřešeno]
« kdy: 02 Října 2007, 11:52:06 »
ahoj všem, zkusím popsat pro mě dost nelogickou situaci. popíšu ji v krocích tak, jak jsem postupoval:
1)  čistá instalace na ntbk.
2)  úprava fstab
3)  připojení cd/dvd mechaniky v disk&souborový systém se provedlo do adresare "proc"
4)  připojení usb-flash disku. v disk&souborový systém disk vidim, ale připojení cd/dvd mechaniky je jako v tom prave pridanem disku. (ve vlastnostech je oznacen jako sdb1)
5)  odpojení usb-flah disku má za následek opětovné připojení cd/dvd mechaniky do adresáře "proc"

tady přikládám přílohy:
1)  sestava ntbk; hp nc6320, centrino duo, 1024MB paměť, 80GB hdd sata, cd/dvd GMA 4082N sata.
2)  KUBUNTU 7.04 z iso (kubuntu...desktop_i386.iso)
3)  fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
# /dev/sda1
/dev/sda1 / ext3 nouser,defaults,errors=remount-ro,atime,auto,rw,dev,exec,suid 0 1
# /dev/sda5
/dev/sda3 /data ext3 nouser,defaults,atime,auto,rw,dev,exec,suid 0 2
# /dev/sda6
/dev/sda4 /ostatni ext3 nouser,defaults,atime,auto,rw,dev,exec,suid 0 2
# /dev/sda2
/dev/sda2 none swap sw 0 0

dev/scd0 /media/cdrom0 auto users,noauto,atime,auto,rw,nodev,noexec,nosuid 0 0

rad bych se zeptal na:

1)  je to normální děj?
2)  k čemu slouží adresář "proc"?
3)  jak zajistit autodetekci zařízení?

i když se mi takto všelijak vše divně připojuje, tak po takto připojené mechanice lze na ní přistupovat. není ovšem pravidlem, že se vždy připojí  :-\

předem dík za reakce
« Poslední změna: 22 Ledna 2008, 13:45:16 od Anna Taliánová »

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
Re: k cemu je "PROC"
« Odpověď #1 kdy: 02 Října 2007, 12:08:43 »
No podle tohodle fstabu se Vám do proc nic nepřipojí. Do proc se ukládají obrazy všech běžících procesů.
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

carpathian

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 02 Října 2007, 12:29:56 »
/proc je virtualni filesystem, slouzi pro komunikaci uzivatelskych programu s jadrem operacniho systemu. Pripojovani cehokoliv do tohoto adresare rozhodne normalni neni.

martasek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 02 Října 2007, 13:14:39 »
děkuji za reakce

to: DuckD s pevnýma diskama nemám problém. ty se mi připojují přesně tam kam chci a jak chci.

no, podle fstab by se tam opravdu nemělo nic připojovat. ale mé Kubuntu si myslí o tom své a má svou hlavu ::)

posilám obrázek jako důkaz, že opravdu nekecám. nevím proč se tomu tak děje. tady mé zkušenosti s Linuxem končí. ale po pravdě řečeno, nevím jestli se toto děje i v ubuntu.

mám ještě jeden poznatek. do tohoto stavu se dostanu pouze s vloženým jakýmkoliv nahraným médiem v mechanice. i se dá na mechaniku bez problémů přistupovat a číst z ní. při najetí počítače bez vloženého disku v mechanice se dostanu do stavu, kdy virtuální systém "proc" je samostatně, ale cd/dvd mechanika je pro počítač neznámá. jako kdyby toto zařízení v tu chvíli neexistovalo. ale v disk&souborový systém je vidět řádek pro cd/dvd z fstabu.

[attachment deleted by admin]
« Poslední změna: 22 Ledna 2008, 13:47:12 od Anna Taliánová »

martasek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 02 Října 2007, 14:43:04 »
tak jsem po chvilce opět zde, abych doplnil další poznatky z nestandartního chování mého paličatého Kubuntu. pravdou je, že když počítač najedu bez onoho média, tak se po vložení média skutečně dá přistoupit na onu mechaniku. ale připojila se mi automaticky do adresáře "/media/název_cd/dvd" což by dle fstab takto nemělo. připojil jsem si usb pevný disk, který je rozdělen na jeden primární a jeden rozšířený oddíl ve kterém jsou další tři logické jednotky. disk funguje naprosto správně. ale vznikla další zvláštnost. viz obrázek. je naprosto zřejmé, že sdb2 (2 Partition 1.O Kb) je rozšířený oddíl. ale přesto se tam ukazuje jakože přípojný bod cd/dvd mechaniky a zároveň je dole připojen do automatického adresáře. (/media/název_cd/dvd) připadá mi, že se tu pere automaticky mount s fstabem. mám tedy několik otázek

1)  kde je nastaven automatický mount zařízení. podotýkám, je to čistá instalace bez dalších doinstalací automontů
2)  dá se vypnout, tak aby se usb detekovali samy, ale cd se připojovalo jen ručně? nebo jen po vložení cd, ale tam, kam je to nastaveno v fstabu
3)  jak zapsat do fstabu rozšířený oddíl tak, aby se k němu nepřipojovalo nic

« Poslední změna: 22 Ledna 2008, 13:48:44 od Anna Taliánová »

martasek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 02 Října 2007, 16:05:44 »
no, fstab je úplně stejný. nic se v něm nezměnilo. ale pro jistotu ho sem dám:

# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
# /dev/sda1
/dev/sda1 / ext3 nouser,defaults,errors=remount-ro,atime,auto,rw,dev,exec,suid 0 1
# /dev/sda5
/dev/sda3 /data ext3 nouser,defaults,atime,auto,rw,dev,exec,suid 0 2
# /dev/sda6
/dev/sda4 /ostatni ext3 nouser,defaults,atime,auto,rw,dev,exec,suid 0 2
# /dev/sda2
/dev/sda2 none swap sw 0 0

dev/scd0 /media/cdrom0 auto users,noauto,atime,auto,rw,nodev,noexec,nosuid 0 0

jen nechápu co, nebo kdo připojil cd/dvd mechaniku do adresáře "/media", když v fstabu má nastaveno na "/media/cdrom0" ale pravdou je to, že to musí být nějaká chyba v nastavení. teď popíšu kroky co jsem udělal:

1)  zapnul jsem počítač a nechal v jednotce cd/dvd neprázdný disk
2)  po najetí systému jsem připojil externí disk

teď se pro změnu do sdb2 (označení pro rozšířený oddíl na onom externím disku) zapsal virtuální systém "proc" viz obrázek. se čtením cd/dvd teď opravdu zatím není problém. jen to divné chování připojování. je ale otázkou kdy a za jakých okolností se přestane mechanika připojovat. snad to popisuji srozumitelně a čitelně ;D

« Poslední změna: 22 Ledna 2008, 13:50:19 od Anna Taliánová »

martasek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 03 Října 2007, 09:59:36 »
ahoj všem.

dneska po zapnutí počítače s médiem v mechanice stala tato věc. system jsem najížděl i s výše uvedeným externím diskem. tentokrát se do sb2 (rozšířený oddíl externího disku objevilo nastavení cesty cd/dvd mechaniky s přípojným bodem "proc") viz zase obrázek.

1)  pomohl by mi někdo vysvětlit, co připojuje pro systém neznámá zařízení? (jako jsou flash disky a dalsi..., které nejsou uvedeny v fstabu)
2)  k čemu je fstab.pre-uuid?

« Poslední změna: 22 Ledna 2008, 13:51:13 od Anna Taliánová »

MacHala

• Stálý člen
  • **
  • Big Bro iz watching joo!
    • ZlejT
« Odpověď #7 kdy: 07 Října 2007, 23:04:35 »
1)  pomohl by mi někdo vysvětlit, co připojuje pro systém neznámá zařízení?(jako jsou flash disky a dalsi..., které nejsou uvedeny v fstabu)
stara se o to HAL daemon, zapisuje aktualne mountle veci do /media/.hal-mtab
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.