Chtěl bych si koupit nový LCD monitor. Avšak řeším tři otázky:
1) Jak velkou úhlopříčku?
2) Širokoúhlý nebo standart 4:3
3) Jakou značku?
ad. 1:
Monitor by byl ode mě vzdálen na pracovním stole asi 50cm. Používal bych ho na běžné surfování, ale i sledování filmů a také na sledování TV. Na stole by se mi líbil 19ti palcový monitor s poměrem stran 4:3. Co mi ale vrtá hlavou je "malé rozlišení" těchto devatenáctek. 1280x1024 mi na tak velký monitor příjde prostě málo.
Navíc bych chtěl aby monitor pár let vydržel,ani ne za dva roky na něm budu sledovat digitální TV a za pár let určitě i HDTV, čili televizi s vysokým rozlišením. Která je schopná rozlišení až 1600x1080. A ja o tuto kvalitni podivanou nechci byt ochuzen jenom kvuli tomu, ze moje max. rozliseni je onech 1280x1024.
Čili zbývá zvolit monitor o palec větší, tedy nějakou 20tku. Mate nekdo zkušenosti s takto velkým monitorem? Dá se na něm dobře i pracovat (kancelářské aplikace, surfování)? Ještě také zdůrazňuji, že můj pracovní stůl není příliš hluboký, monitor umístím nejdále těch 50cm od hrany stolu. Nechci si zase připadat jako borec v kině na filmu s titulkama, který sedí v první řadě. Bohužel žádný 20ti palcový monitor na půjčení a odzkoušení nemám, tak se ptám na vaše zkušenosti. Prosím, poraďte.
ad. 2:
Jak je to s podporou širokoúhlých monitorů v linuxu? Co jsem tak četl, tak s nima bývají problémy.
ad. 3:
Rozhoduji se mezi značkami Dell, Samsung, HP. Máte někdo zkušenosti s těmito značkami?
Od monitoru samozřejmě požaduji vstup DVI, kompatibilitu s linuxem:-)
Děkuji za vaše tipy, rady, informace!