Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ventilator na ATI X700 v notebooku  (Přečteno 1286 krát)

linejpes

• Návštěvník
Ventilator na ATI X700 v notebooku
« kdy: 17 Září 2007, 17:42:33 »
Dobry den,

temer dva roky jsem pouzival ubuntu na notebooku ASUS M6800Va s grafickou kartou ATI MOBILITY RADEON X700. Tato karta umoznuje jiste rizeni spotreby pomoci technologie POWERPLAY, kterou vsak ovladace od ATI pro linux (pro jiny OS ano) zrejme nepodporuji a ventilator na karte byl, diky zahrivani procesoru, prakticky neustale zapnut na plne otacky. To po case vedlo k jeho poskozeni a nasleduji reklamaci notebooku. Nejakou dobu jsem byl tedy nucen pouzivat jiny OS a nyni me zajima, jestli je problem jiz vyresen nebo nikoliv, rad bych se vratil k pouzivani nejake linuxove distribuce, ne vsak za cenu poskozeni hardware.

Dekuji, s pozdravem Tomas Levora

Radek Polak

• Návštěvník
Ventilator na ATI X700 v notebooku
« Odpověď #1 kdy: 20 Září 2007, 15:04:06 »
Ahoj,
ja mam ten samy notebook. Provozuji na tom uz 2 roky gentoo. Problemy s ventilatorem mam taky - asi po 5 minutach od startu systemu se roztoci a prestoze na pocitaci nic nedelam, tak se sam uz nikdy nevypne. Zatim se mi ale ventilator nezadrel.

Co se tyce rizeni otacek ventilatoru a frekvence graficke karty, tak oboji je mozne menit. Podivejte se na

http://atrey.karlin.mff.cuni.cz/~sanda/asus/

je to sice psane pro gentoo, ale v ubuntu by to mohlo fungovat taky.

Co se tyce snizovani otacek ventilatoru: snizi se tim hluk, ale zase na druhou stranu mi pripada, ze grafika zacne hodne hrat - teplota se da zjistit pres lm_sensors.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.