Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalacia X1600 na notebook  (Přečteno 1812 krát)

dodo_mt

• Návštěvník
Instalacia X1600 na notebook
« kdy: 20 Září 2007, 02:52:42 »
Ano viem asi sa to uz tu riesilo... Ale presiel som cele forum a neprisiel som na to ako mam rozbehat 3D prostredie... jednoducho kocka nejde ani ziaden iny efekt :( Instaloval som to podla navodu na wiki vsetko prebehlo bez problemov ziadne chyby ale prostredie nefunguje....

v System > Predvolby > Compizconfig settings Manager
System > Predvolby > Efekty prostredia

toto je vsetko nainstalovane 3D akceleracia tiez funguje skusal som aj testy vsetko ok
Na ATI stranke som nasiel aj ovladace pre linux s koncovkou .run len ich neviem dostat do system (som zaciatocnik :() iekde na fore som sa docital ze prave nove ovladace pomohli uzivatelovi rozbehat 3D prostredie...

Preto sa pytam kde robim chybu a preco mi nefunguje 3D prostredie ?

p.s.: ked spustim "Efekty prostredia" tak mi napise chybu "The Composite extension is not available"

Ak este nieco treba doplnit tak napiste....

Velmi pekne dakujem

edit// p.s.2: Notebook mam Toshiba A100-237 s X1600 grafickou kartou a pouzivam(snazim sa) ubuntu 7.04

dodo
Pc: Mac Os X 10.7.3
Server: Ubuntu 11.10

Tapan

• Návštěvník
« Odpověď #1 kdy: 20 Září 2007, 07:53:57 »
Teda nerad bych kecal, ale pokud vím, ovladač od Ati (fglrx) neporporuje zároveň akceleraci např. ve hrách a akceleraci desktopu, taky mám Ati kartu a 3D desktop mi jel pouze s nativním ovladačem (v Systém/Správa/Správce nesvobodných ovladačů tedy musí být Ati ovladač zakázán), pak mi akcelerace jela. Je ale dost možné, že s jinou Ati kartou než mám já si nativní ovladač nerozumí... Uživatelé Nvidie s tímto problém nemají a akcelerovaný desktop je ovladačem Nvidie podporován. Imho asi ne jediná, ale nejsnazší cesta k řešení je nepoužívat ovladaš od Ati (fglrx), pak alespoň u mne 3D desktop běží. Teda teď zrovna ne, jelikož jedu na 64bit verzi Ubuntu, zkoušel jsem instalaci Compiz Fusion a v 64bitu nende nainstalovat kvůli nějaké chybějící knihovně pro tuto verzi...ale to by bylo na jinou diskuzi.. Snad jsem se v ničem zásadně nesekl, zkušenější mě kdyžtak opravte a neukamenujte :)

dodo_mt

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 20 Září 2007, 10:10:07 »
No takze dnes som vyskusal vypnut natiivni ovladac na ATI restartol som pc a jedina zmena co sa prjavila je ze som sa dostal az do tabulky "Efekty prostredia" Zvolil som enable Deskotop Effect ale po chvilke pracovania mi vyhodi chybu "Desktop effect could not be be enabled" a zase nic tesil som sa na Linux ale akosi ma sklamava....

Za dalsie rady ako nahodit 3D prostredie budem vdazny

dodo

mAXxZ!

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 20 Září 2007, 10:56:39 »
za to ovšem nemůže linux ale ATI protože má naprosto špatné ovladače. A navíc nepodporuje AIGLX potřebné ke spouštění 3D desktopu. U nvidia to funguje, u ATI se na 3D desktop musí jinak, pomocí XGL, ale pokud ho zaaktivujete příjdete o 3D akceleraci ve hrách.

Takhle nějak to funguje http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=127090  návod je tuším i na české wiki http://wiki.ubuntu.cz/Beryl/Edgy/XGL?highlight=%28xgl%29

je to pro Edgy, ale ve Feisty to tuším funguje stejně a nastavuje se to taky tak.
Acer Aspire 5101ANWLMi

Tapan

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 20 Září 2007, 12:01:19 »
Ještě si dovolím upozornit, že 3D desktop je experimentální funkce a jako taková na některých systémech / konfiguracích trochu pokulhává se stabilitou. Je to líbivé, kamarádům s XPčkama to jistě vyrazí dech, ale za pár dní to omrzí. Já jsem 3D desktop po dvou týdnech vypnul a odinstaloval - síla linuxu není ve 3D grafických efektech. Navíc, dokud Ati/Amd konečně nestvoří pořádné ovladače a nezačne se podpoře Linuxových uživatelů aspoň trochu věnovat, obávám se, že pro uživatele Ati grafických karet nebude tato funkce bezproblémová...
Pokud máš chuť a čas pokusit se to rozběhnout, doporučuji se nejdřív pohrabat v ovladačích gk dle návodů na české wiki, pak třeba zkusit Beryl nebo Compiz Fusion
http://wiki.ubuntu.cz/Akcelerované_prostředí
http://wiki.ubuntu.cz/Compiz_Fusion

dodo_mt

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 20 Září 2007, 12:49:21 »
Zatial sa mi nic nedari podla ziadneho navodu to nemozem rozbehat :(

EDIT:

Noo takze nanovo nainstalovany Ubuntu.... hned po instalacii som dal SYSTEM > VOLBY > EFEKTY PROSTREDI > ZAPNUT EFEKTY. A co sa stalo ? ostane biela obraovka a nic sa nedeje da sa z toho odist ESC ale efekty ziadne :(
Pravdepodobne neni ziaden driver na grafiku.... nemam ani zapnute v SPRAVCE NESVOBODNYCH OVLADACU moju GK kartu skusim zapnut to a uvidim...

dodo

dodo_mt

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 21 Září 2007, 00:22:09 »

Tapan

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 21 Září 2007, 07:55:21 »
dodo_mt: No vida, všechno jde.. Neoddiskutovatelnou pravdou je, že není lepší výukovej program na hledání informací na netu než-li Linux :))

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.