Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: kodovani cp1250 a problemy s nim spojene [vyřešeno]  (Přečteno 2831 krát)

nettezzaumana

• Host
kodovani cp1250 a problemy s nim spojene [vyřešeno]
« kdy: 20 Září 2007, 15:17:22 »
fujtajbl vespolek..
mam takovy maly dotaz.. jak je mozne otevrit v geditu nebo gvimu dokument s kancim kodovanim cp1250 (aka cunarna od billa)?
Cetl jsem manpages a googlil a nic rozumneho nenasel.. Vypada to totiz zcela presne tak, ze gedit ani gvim z ubuntich repos
nejsou zkompilovany s podporou teto "vychytavky" ..
Zatim to resim tak, ze pozadovany soubor otevru bud v browseru nebo oo, a nasledne pastnu do geditu, pac ten ma vystupni codepage
dle nastaveni (v mem pripade utf8)..
Pri otevreni cp1250 v oo se me zepta otravne okno na codepage (nemam rad kdyz se me pocitac pta na blbosti :D)..

ps. progrepoval jsem si zdrojaky na gedit a ty se tvari, ze kodovani zvladaji vsechno a me se zda selskym rozumem divne, ze by
package-department v ubuntu ten veprovej gedit zkompiloval bez toho..
...
prave uplynula chvilka badani a vysledek: nezkompiloval! (pri ukladani si jde vybrat konkretni codepage, ale pro otevreni pouze
jazyk aka $LANG, coz znamena napr. cs_CZ.utf8 pro cestinu..)

ad.1) kam napsat Ubuntu "request for enhancement"? (patch pro GUI geditu pro codepage & ad.2)
ad.2) jeste jsem objevil dalsi vec: mam jakysi plugin v geditu, kterej nabizi seznam tagu, nicmene zvracene je zobrazuje
        jako prelozeny nazev (dle lokalizace a ne trebas jako ''/'nazev', napr: '' Definice
        instance), coz mi pripada strasne matouci a jsa jakz takz zvykly poznat jmeno alespon nejakych tagu "in english",
        hledani v ceskem prekladu me nici (resp. nenici, pac pro editaci html gedit nepouzivam -- ale nicilo by, kdyby ano ;))
        ..Co se tyce zobrazovani tagu, moznosti jsou dosti siroke, treba zobrazeni '' a popupujici okenko s nazvem pri najeti
        kurzoru..

Bohuzel neumim v gtk, takze opatchovat si to sam by mi zabralo neumernou dobu (ale uz se o to snazim..).
...
o5 chvilka badani: wow, snad by to slo zbustlit (objevil jsem kod jinyho pluginu, kterej ma temer stejny frontend nastaveni,
jako co bych rad /* chci udelat pouha 3 zaskrtavaci okenka :) v ramci dialogu 'settings' */)..

No, a potom vyvstava dalsi otazka.. komu to poslat (patch):
a) Ubuntu a spolehnout se, ze to pres upstream "zamasqueradi" jako svoje a tim protlaci ke Gnome-developers s vysokou prioritou..
b) Gnome-developers, a spolehnout se na to, ze to bud hrde nedropnou a nebo nenechaji ulezet pred "qa-testingem" alespon pul roku..

resume:
1) jak otevrit v geditu a nebo gvimu cp1250?
2) kam poslat "request for enhancement" pro Ubuntu? (posilat to gnome-developers je nemoralni, jen at to zacvaka shuttelworth..)
3) komu poslat pripadny vlastni patch?

zdarec by nettezzaumana

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #1 kdy: 20 Září 2007, 15:40:35 »
ad 1. - V geditu se nastaví kódování z utf-8 na Windows 1250 v menu. Potom jsou nečitelné znaky s diakritikou čitelné. (Já to takto dělám u www stránek.)
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #2 kdy: 20 Září 2007, 16:41:44 »
Citace: albi
ad 1. - V geditu se nastaví kódování z utf-8 na Windows 1250 v menu. Potom jsou nečitelné znaky s diakritikou čitelné. (Já to takto dělám u www stránek.)
napiste mi prosim kde presne najdu to menu. Nemam ho tu. diky

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #3 kdy: 20 Září 2007, 17:16:22 »
ps. napiste mi nekdo prosim, kde mate menu pro vybrani vstupni codepage, prohlidl jsem si zdrojaky geditu (lze ziskat napr 'apt-get source gedit) a ve slozce '..../gedit-2.18.1/gedit' mate soubory:
gedit-encodings.c
gedit-encodings.h
gedit-encodings-option-menu.c
gedit-encodings-option-menu.h

..po jejich prohlednuti musim rict, ze je u me nekde neco spatne, protoze option-menu pro encodings ve sve verzi geditu nemuzu najit..

nechci se tady vypisovat s jednotlivyma funkcema kodu geditu, ale ten je nastaven tak, ze ve vsech pripadech poruchy je fallback encoding utf8..

pote co stracenu gedit, se mi nikde nehlasi funkce 'gtk_option_menu_set_menu' .. to dle meho soudu znamena, ze je gedit zkompilovany bez podpory encodings, z cehoz vypliva fallback ve fci  gtk_widget_destroy -> gedit_encoding_get_utf8, coz je strucne receno onen fallback do bezmenu save-modu s defaultnim utf8..

napiste mi prosim, jestli mate viditelne toto menu

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #4 kdy: 20 Září 2007, 17:42:26 »
Citace: nettezzaumana
Citace: albi
napiste mi prosim kde presne najdu to menu. Nemam ho tu. diky
Omlouvám se za mystifikaci. :( Na editaci www stránek na serveru přes ftp používám Krusader. Měl jsem dojem, že Krusader používá externí gedit, ale on používá interní editor, ve kterém se kódování češtiny navolit dá. Takže ještě jednou se omlouvám, jestli jsem ve vás vzbudil plané naděje. :(
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #5 kdy: 20 Září 2007, 17:52:24 »
4albi >>
;) ne, jen jste me donutil prolouskat se lepe tim src. pro gedit.. je tam patrne seredny bug. v techto pripadech me zlobi, ze neovladam to gtk, protoze gedit podle vseho obsahuje kod na frontend encodings-menu .. akorat je ted otazka, z jakeho duvodu se nezobrazuje..

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #6 kdy: 20 Září 2007, 18:02:28 »
Tak to jsem rád. :-) A s tím GTK vám neporadím, s Linuxem moc zkušeností nemám (neřku-li s GTK).

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #7 kdy: 20 Září 2007, 19:01:14 »
cool
presto prosim, pokud si nekdo precto toto vlakno, necht zde zanecha informaci, zda-li je v jeho instanci ubuntu v geditu viditelne nastaveni vstupni codepage + info jestli pouzivate GNOME/KDE a jakou mate verzi FF/GG a 32b/64b..
diky

byree

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 21 Září 2007, 23:52:39 »
Citace: nettezzaumana
cool
presto prosim, pokud si nekdo precto toto vlakno, necht zde zanecha informaci, zda-li je v jeho instanci ubuntu v geditu viditelne nastaveni vstupni codepage + info jestli pouzivate GNOME/KDE a jakou mate verzi FF/GG a 32b/64b..
diky
já mám v dialogu "Otevřít" dole nabídku "Kódování znaků", Windows-1250 otevřu bez problémů. FF 32bit, Gnome.

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #9 kdy: 22 Září 2007, 08:10:24 »
No jo, máte pravdu, já to tam mám taky. ;) Asi jsem si toho nevšiml proto, že na otevírání souborů nepoužívám dialog Otevřít, ale asociaci souborů nebo kontextové menu ve souborovém manažeru. :)

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #10 kdy: 22 Září 2007, 17:33:53 »
diky, vyreseno.. je to tam. V tom stracu se to nepsalo, pac tyto funkce se volaji pouze pri manipulaci s kontext menu, cehoz jsem si nikda do ted nevsiml.. (taky v zasade neoteviram nic jinak nez pres prave tlacitko mysi)..
ale asi se tomu budu jeste lehce venovat, protoze gedit je napsany tak, ze nejde "on fly" menit kodovani, protoze z nejakeho duvodu je zde fopen() zavisla  na get_encoding(), takze pri zmene kodovani by se soubor uzavrel a otevrel znovu (coz by vyzadovalo probehnuti standartnich exitovych procedur v geditu)..
nakonec to do te bugzilly zkusim nahlasit jako "enhancement", ale jeste pred tim si s tim pohraju.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.