Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Probuzení ze sna? Zase ta informovanost!  (Přečteno 25039 krát)

Luban

• Závislák
Probuzení ze sna? Zase ta informovanost!
« Odpověď #25 kdy: 23 Září 2007, 11:39:22 »
Všichni, kdo v mém okolí přešli na linux (nebo na něm začali a win vůbec neznají :) učinili tak proto, že jsem nabídl, že jim s tím pomohu.
Když by tam měli win, museli by se obrátit na někoho jiného. A vzhledem ke spywaru, virům apod. má třeba jeden známý počítač jedenkráte za 1/4 roku v servisu a dává za to pokaždé 500,- kč. Ti s linuxem jsou v poho :) (zatím).

Walard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #26 kdy: 23 Září 2007, 11:58:53 »
Já mám opensolaris, openBSD, ubuntu a windows xp.  Díky velké nabídce aplikací jsem spokojený. Už rok přesvědčuji kamaráda, ať si taky nainstaluje linux, počítám, že za pár  let bude mít linux. Už teď je nadšený, co dokáže linux.   :)

Pavel Půlpán

« Odpověď #27 kdy: 23 Září 2007, 12:05:18 »
4Wallard: Jake mas pocity s OpenSolarisu? Nas s tim trapili na vejsce... nicmene system ako takovy se mi jevil robustne a az moc stabilne. :D

Pavel Půlpán

« Odpověď #28 kdy: 23 Září 2007, 12:07:27 »
Citace: George.George
Je určitý segment uživatelů, kteří si občas "doma" připravují dokumety do práce, kde se striktně používají šablony pro office.
Zde je to jasné, zkuste zpracovávat něco takového v OO, prostě smůla to dostat rozumně do office šablon, když pak navíc se dokumenty od více lidí skládají do jednoho.
Já ve svém okolí znám převážně tyto uživatele.
Jj... svata pravda. Nezbyva nez doufat v to, ze casem se budou veci vyvijet ku prospechu. :)

radek66

• Návštěvník
« Odpověď #29 kdy: 23 Září 2007, 12:19:44 »
to George:
přesně tak.

ten přechod od Win někam jinam by měl začít hlavně u aplikací a zde je třeba důkladně zvážit rizika. A věci, které se *mě* zdají jasné, jinde jasné být nemusí.
např.
a) rozhodnu se nainstalovat někam Firefox - nezpůsobím tím uživateli nějaké problémy? Co když jeho banka FF nepodporuje - budu svádět vinu na IE/standardy?

b) dám mu tam TB. Co když mu přijde příloha winmail.dat, co s tím bude dělat?

c) dám mu tam OOo. A jak už tu bylo řečeno, co když používá něco, co já jsem doposud nepotřeboval? Budu mít čas se mu věnovat, nebo ho odkážu na diskusní fórum, ať si to najde sám?

imho mohu říct, že:
1) uživatele nezajímají standardy
2) uživatel neocení to, co funguje navíc. zajímá ho to, co nefunguje
3) s uživatelem se dá rozumně domluvit a vysvětlit mu pro a proti. Rozhodnutí ale nechat na něm (toto neplatí pro firmy).

Jan Nekvasil

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #30 kdy: 24 Září 2007, 15:15:22 »
Citace: nettezzaumana
...place at mu rozchodim autocad kterej potrebuje pod linuxem...
Jestli se vám to nějak podaří bez použití virtualizace, dejte vědět. Zrovna Autocad je aplikace, která pálí spoustu lidí a ještě rádi kvůli ní přejdou zpátky na Windows. Osobně bohužel neznám a ani jsem nikde nenašel žádný způsob, jak to uspokojivě vyřešit (tedy bez Windows jako takových).

Walard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #31 kdy: 24 Září 2007, 18:28:51 »
Vždyť existují programy vycházející z autocadu na linuxu např. strojírenský varicad. Opensolaris se mi libí díky souborovému systému, který je lepší než u linuxu. Většinou mám opensolaris a BSD na virtuální počítači a zajímá mě, jestli by se některé vlastnosti nedaly doplnit na linuxu. Na Vš jsem používál pouze windows xp.  :)

Jan Nekvasil

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #32 kdy: 24 Září 2007, 18:55:47 »
Walard: O Varicadu vím. Ale. Mnohaletý uživatel Autocadu však bude chtít používat Autocad. Věřte mi, pár jich mám mezi kamarády i v rodině. „Autocad že tam nejde? Hm. Škoda, jinak docela hezký systém. Dej mi vědět, až to půjde.“ – to je nejčastější odpověď.

Radek Hulán

• Aktivní člen
  • *
  • Vista x64
« Odpověď #33 kdy: 24 Září 2007, 18:56:14 »
"Veta znela v tom smyslu, ze Linux je pro bezne uzivatele na nic!" --- bohužel, Linux znamená pro hodně uživatelů stále více problémů k řešení než skutečných přínosů.

Kupoval jsem před pár týdny rodičům nový počítač (notebook). Zavolal jsem jim, zda mám kupovat i Windows Vista (2800 Kč) nebo zda tam mohu dát Linux. Říkal jsem tátovi, že faktury může dělat v Openoffice, na internet a email je tam také Opera jako používá teď, funguje i Live Messenger (i když se jmenuje Gaim), a on říká, že je mu to jedno, a zeptal se, zda tam poběží i Canon MP510 multifunkční tiskárna / scanner (tiskne na tom fotky z digitálního aparátu a scanuje pár věcí), zda si na tom udělá flashnutí nové verze software pro satelit, a zda tam budou fungovat hry, co tam hrají vnučky. Pochopil jsem, a objednal mu notebook s Windows Vista..

Táta byl (na svůj věk 60 let) informovaný až obdivuhodně, a právě proto Linux nemůže použít. Neinformovaný člověk by klidně Linux nainstaloval a pak trpěl výše uvedeným omezením.

Kupoval jsem to ze svého, jako dárek, takže jsem měl na Linuxu finanční zájem (stálo by mě to o 3t méně). Ale to jsem prostě nemohl rodičům udělat ;-)

Pavel Půlpán

« Odpověď #34 kdy: 24 Září 2007, 19:36:36 »
4hase: Tentokrat se musim zastat naseho flame-budice! :D Nerekl nic, co by nebyla pravda. Pouze rekl svou zkusenost. A ze je negativni vuci Linuxu, musime se naucit i prohravat.

Jo a PS pro vsechny. Pokud se to tu opet strhne ve flame, okamzite mazu! ;)

MiBo

• Stálý člen
  • **
  • hello world
« Odpověď #35 kdy: 24 Září 2007, 19:46:37 »
Kdyz rodina tak rodina: Matka potrebovalo vypracovat zpravy do prace, sem tam si precist, vytisknout, objednat neco z internetu, pustit hudbu, film neco naskenovat, komunikovat s pribuznyma ve francii. Po mne zustal doma stary pocitac nejaky duron 800Mhz, 256pameti, zaridil sem ji internet koupil nejlevnesi kamerku s mikrofonem a k tomu nejlevnejsi multifunkci od HP a vzhledem k tomu ze tohle vse nic nestalo tak sem k tomu prihodil i kvalitni LCD a protoze se za ty leta uz vyznam v hardwaru, tak jsem nekoupil jenom levny hardware ale i funkcni a plne kompaktibilni z Linuxem. Matka nikdy predtim nepouzivala internet a i presto komunikuje neustale z pribuznyma, znamima a bohuzel i se mnou pres pocitac, tiskne porad neco z netu, scanovat teda moc nescanuje, ale scaner funguje naprosto bezproblemove a to hlavni ja tam musim to Ubuntu, ktere tam bezi, akorat jit upgradovat na novou verzy a to jen protoze ji nedovolim to tlacitko zmacknout, abych preci jen mel kontrolu nad tim co ten upgrade udela (u ostatnich lidi rikam: "zmackni to tlacitko"). Shrnuti usetril sem prirodu, ze jsem nevyhodil pocitac co muze jeste dalsich nekolik let slouzit, matka je naprosto spokojena a slovo vir, spyware proste ani nezna a ani ji to nezajima.

PS k RH: Tu tiskarnu budiz existuji sice komercni drivery a teda nedlouho i oficialni drivery, ale na Canon sem nikdy neslysel moc chvaly na Linuxu, ale nove drivery od Canonu neznam. Co se tyka satelitni karty neprovozuji, ale vim o dosti lidech co pouzivaji pod Linuxem. Co se tyka her, nevim kolik tvuj otec utrati za hry pro vnucku ale v Linuxu by se jich take par naslo a zadarmo. Jinak jsem potesen, ze jsi nekoupil a do ceny nezahrnul Office 2007 a predpokladam, ze zustane otec u Openoffice.org coz chvalim. Predpokladam ze antivir je nejaky free pro domaci pouziti a antyspyware asi samozrejme od Microsoftu, ne ze bych chtel podcenovat tveho otce, ale tak chodi tam ta tva dcera a sic jiste je po tobe vyjmecne inteligentni, ale stane se.

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #36 kdy: 24 Září 2007, 19:47:34 »
diwoczak
A ked je negativny voci linuxu (ako si sam povedal), preco chodi na linuxacke fora?? Zamysli sa
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Pavel Půlpán

« Odpověď #37 kdy: 24 Září 2007, 19:47:52 »
4hase: Asi protoze ho to bavi... :D Po posledni flamewar tohoto fora jsem se rozhodl, ze se do podobnych diskuzi zapojovat nebudu. Jsem vzteklej, nekdy neovladnu slova, nemuselo by to dopadnout dobre ani pro me ani pro toto forum. :)

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #38 kdy: 24 Září 2007, 19:52:00 »
Citace: diwoczaak
4hase: Asi protoze ho to bavi... :D Po posledni flamewar tohoto fora jsem se rozhodl, ze se do podobnych diskuzi zapojovat nebudu. Jsem vzteklej, nekdy neovladnu slova, nemuselo by to dopadnout dobre ani pro me ani pro toto forum. :)
:) :) :) Ja mam v sobe klid - ty ses DIWOCZAK :)
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Pavel Půlpán

« Odpověď #39 kdy: 24 Září 2007, 19:53:11 »
:)

radek66

• Návštěvník
« Odpověď #40 kdy: 24 Září 2007, 19:57:02 »
Citace: hase
diwoczak
A ked je negativny voci linuxu (ako si sam povedal), preco chodi na linuxacke fora?? Zamysli sa
Protože Ubuntu je systém pro lidi

allij

• Návštěvník
« Odpověď #41 kdy: 24 Září 2007, 20:26:23 »
Když tak čtu ty výlevy o windows tak je mi smutno.Je mi 53 a jsem celkem zdatný jak v Linuxu tak ve windows.Takže paušalizovat ,že nějaký tupec padesátiletý neumí s officem nebo open officem je zavádějící.Proč  mám dualboot je jasné.Linux nepodporuje dobře hardaware,který mám tři roky a nehodlám ho z důvodu přechodu na Linux měnit.To: hase.žádné podléhání reklamě ,ale zkušenost.s Linuxem.Nedávno jsem jenom tak zkusil Suse.No a výsledek,nepodporovaná zvuková karta ,monitor Syncmaster 710n.Přitom v  Ubuntu 7.04 no problém.
Tak se ptám,kde je ten suprový Linux který budou používat obyčejní lidé?Dnes jsem chtěl spusti Gajim po nezdaru i Gajm.Systém vytuhnul jako windows 95.Jak je to možné když to  fungovalo milonkrát?:
Acer Aspire 5710z 102G16Mi0ú/T2080/2GB/160GB Widows Vista Premium, brzby přibude Ubuntu 7.10.
Všeliké kvaltování toliko pro hovado dobré jest.
Jan Ámos Komenský

ADIO45

• Stálý člen
  • **
  • snažím poradit...nezáleží na karmy ale snahu :)
    • Dráčkovo herní doupě
« Odpověď #42 kdy: 24 Září 2007, 20:34:32 »
duchodci muzou pouzivat linux staci Xubuntu....Widle moc nevydrzej v notebooku ani hodinu...
Toshiba L505 - iCore-3, ATI Radeon HD, 4GB ram,500GB  + Win7 s virtual Ubuntu
Neumím psát česky. Jsem sluchově postižení...

Pavel Půlpán

« Odpověď #43 kdy: 24 Září 2007, 20:39:51 »
Citace: allij
Jak je to možné když to  fungovalo milonkrát?
Videl bych to na nepovedenou aktualizaci... ale duvodu muze byt i vic.

K tomu Vasemu prispevku. Repsektive rozmluve o podpore hardwaru. Nikdy jsem se nesetkal s nevyresitelnym problemem. Ani na nejmodernejsich strojich. Jedinou vyjimkou je zatim nefungujici 5in1 ctecka karet u notebooku. Kernel ma podporu od verze 2.6.20, ovsem pouze experimentalne. Tudiz by byla nutna kompilace. To ji ozelim, kdyz ji mam jako jako soucast UMS na multifunkci od HP.

To ze maji nekteri vyrobci slabou podporu je znamo a je nutno na to myslet pri koupi hardware. Kez by se to casem zlepsilo...

Radek Hulán

• Aktivní člen
  • *
  • Vista x64
« Odpověď #44 kdy: 24 Září 2007, 20:48:33 »
Citace: mibo
Co se tyka satelitni karty neprovozuji, ale vim o dosti lidech co pouzivaji pod Linuxem.
Jedná se o nahrání nové verze firmware (pro sledování jistých programů bez jisté karty) do DVB-S přijímače, upload funguje jen na Windows a přes serial port.

--

Ale k tématu.

Jen jsem chtěl ale reagovat na prvotní hodně primitivní příspěvek ve stylu "kdo nechápe jak je Linux super, je divný a neinformovaný". Jak je vidět, lidé naopak jsou informovaní, minimálně můj 60letý táta byl, a právě proto Linux odmítnul.. A měl pro to jasné a zcela racionální důvody, proč je lepší utratit 3t za Windows.

Osobně si myslím, že většina lidí se rozhoduje podobně racionálně, není to iracionální obava před neznámem (=Linuxem), ale "educated decision" založené na znalostech toho, co v Linuxu nejde udělat, a s čím může mít člověk problém.

Fakt je ten, že veškeré slušné open-source aplikace (OpenOffice, Firefox, Thunderbird) jsou pro Lin i Win, zde Linux tedy nemá žádnou praktickou výhodu, Windows ale podporuje další desítky tisíc komerčních (a freeware) aplikací, plus více hardware. A zde boduje. To jsou fakta, a lidé jsou o nich informovaní (proto si raději kupují Windows, dávají jim větší možnosti, či chcete-li svobodu, volby.

allij

• Návštěvník
« Odpověď #45 kdy: 24 Září 2007, 20:51:52 »
to:diwoczaak.aktualizace naprosto bez problému.Nojo ,ale co když 90procent uživatelů má svůj hard a nechce slyšet o koupě nového?Jak je mám přesvědčit ,že Ubuntu je to pravé ořechové,celkem bezproblémové a na učení výborné? vysvětlení ,že v práci je standartní ms office a v open office ,že lzet taky pracovát a dokumenty mimo acces převádět.Ubuntu používám už od Hoary a celkem jsem se prokousal vším co je potřeba vědět na fungující systém.
Je mi jedno zda je to Kubuntu Ubuntu,nebo něco jiného.Momentálně se těším na říjen a GG.
Acer Aspire 5710z 102G16Mi0ú/T2080/2GB/160GB Widows Vista Premium, brzby přibude Ubuntu 7.10.
Všeliké kvaltování toliko pro hovado dobré jest.
Jan Ámos Komenský

ADIO45

• Stálý člen
  • **
    • Dráčkovo herní doupě
« Odpověď #46 kdy: 24 Září 2007, 20:54:08 »
hase->ale co webkamerka v ubuntu nekdo poradrilo pres skype rozject?

ADIO45

• Stálý člen
  • **
    • Dráčkovo herní doupě
« Odpověď #47 kdy: 24 Září 2007, 21:02:49 »
Citace: hase
Citace: ADIO45
hase->ale co webkamerka v ubuntu nekdo poradrilo pres skype rozject?
no vsak - kaslem na nu..naco
stejne nepouzivam ale ptal jsem proto muj kamarad chce rozject pres webku s skype :)

MiBo

• Stálý člen
  • **
  • hello world
« Odpověď #48 kdy: 24 Září 2007, 21:05:28 »
Citace: radekhulan
Citace: mibo
Co se tyka satelitni karty neprovozuji, ale vim o dosti lidech co pouzivaji pod Linuxem.
Jedná se o nahrání nové verze firmware (pro sledování jistých programů bez jisté karty) do DVB-S přijímače, upload funguje jen na Windows a přes serial port.
No mame v tom pripade moznost pouzivat jista boot cd s jistym systemem.

Osobně si myslím, že většina lidí se rozhoduje podobně racionálně, není to iracionální obava před neznámem (=Linuxem), ale "educated decision" založené na znalostech toho, co v Linuxu nejde udělat, a s čím může mít člověk problém.
Paklize se rozhoduji racionalne mohu tak cinit i u vyberu hardwaru (zde samozrejme nemohou ovlivnit hardware stavajici).

Fakt je ten, že veškeré slušné open-source aplikace (OpenOffice, Firefox, Thunderbird) jsou pro Lin i Win, zde Linux tedy nemá žádnou praktickou výhodu, Windows ale podporuje další desítky tisíc komerčních (a freeware) aplikací, plus více hardware. A zde boduje. To jsou fakta, a lidé jsou o nich informovaní (proto si raději kupují Windows, dávají jim větší možnosti, či chcete-li svobodu, volby.
Ano svobodne aplikace a hardware s dostupnyma specifikacema a opensource ovladacema, uz ma tu vlastnost, ze diky tomu lze pouzit pri trose snahy vsude a prave proto a s takovym cilem je vytvaren, aby jsme si mohli vybrat kdykoliv v budoucnu jakykoliv system, jakoukoli platformu, cim vice bude svobodneho softwaru tim vice bude svobody pro nas vsechny. Nesvobodne aplikace naopak uzivatele poutaji pouze k jedne platforme a jednomu reseni a proto take uzivatel windows s nesvobodnym hardwarem a softwarem je uvazen pouze na jednu platformu naveky.

Pavel Půlpán

« Odpověď #49 kdy: 24 Září 2007, 21:05:34 »
Jen jsem chtěl ale reagovat na prvotní hodně primitivní příspěvek ve stylu "kdo nechápe jak je Linux super, je divný a neinformovaný"...
A to tu napsal kdo?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.