Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: BIOS - update - Linux - Gigabite GA-MA69G-S3H [vyřešeno]  (Přečteno 2368 krát)

damnum

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 119
  • Hroznej sráč
    • damnum
BIOS - update - Linux - Gigabite GA-MA69G-S3H [vyřešeno]
« kdy: 19 Září 2007, 22:17:41 »
Hledám všude možně už půl hodiny a přestává mě to bavit. Víte někdo, je-li možné nějak upgradovat BIOS z linuxu pro na desce Gigabite GA-MA69G-S3H? Jediné co jsem našel je upgrade ve formátu *.exe (modrá smrt). A opravdu kvůli tomu nechci připojovat FDD ani instalovat jiný OS, ani ho spouštět.
Jde to? A nebo tedy .. jde alespoň upgrade z nějakého live CD jiného systému? .. A samozřejmě aby to bylo bezpečné, nechci si poškodit železo.
« Poslední změna: 01 Dubna 2010, 11:12:02 od Anna Taliánová »
HW [MB Gigabyte GA-MA69G-S3H (integr. ATI Radeon Xpress 1250), HDD (SATA) 120GB + HDD (IDE) 80GB, CPU AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4800+, RAM (800MHz) 512MB]
SW [Ubuntu 8.10 II (GDM + FVWM, FWVM-Crystal, Fluxbox, KDE, GNOME)]

damnum

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 119
  • Hroznej sráč
    • damnum
BIOS - update - Linux - Gigabite GA-MA69G-S3H
« Odpověď #1 kdy: 19 Září 2007, 22:19:28 »
Kdyby to nešlo z linuxu ale třeba z flash disku, bylo by to ideální ... ovšem to jsem asi trochu moc idealista :o) (nikdy jsem BIOS neupgradoval protože jsem 6 let měl desku částečně spálenou a tak starou že jsem se o takovéhle věci opravdu starat nemusel, nemám s tím žádné zkušenosti tak promiňte jestli se ptám hloupě.)
« Poslední změna: 01 Dubna 2010, 11:12:49 od Anna Taliánová »
HW [MB Gigabyte GA-MA69G-S3H (integr. ATI Radeon Xpress 1250), HDD (SATA) 120GB + HDD (IDE) 80GB, CPU AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4800+, RAM (800MHz) 512MB]
SW [Ubuntu 8.10 II (GDM + FVWM, FWVM-Crystal, Fluxbox, KDE, GNOME)]

gargy2002

  • Host
BIOS - update - Linux - Gigabite GA-MA69G-S3H
« Odpověď #2 kdy: 20 Září 2007, 02:29:47 »
Ja bych to provedl asi takto, pokud jde na te fosne bootovat z usb, tak na flashku nakopirovat DOS (prvni disketu z partition Magicu) a k tomu samotnej BIOS. Nabootovat do DOSu a v nem pak BIOS flashnout. Kdyz jsem mel starej pc, tak jsem to delal pres disketu s DOSem (zachranna na WIN98) a slo to.
Do te usb flashky by se mel krome DOSu nahrat jeste flashovaci program. Tady je odkaz s podrobnostma: http://www.svethardware.cz/art_doc-73AA26A2C00238BDC125705C0080ADE7.html
Ja radsi flashuju BIOS z widli...:)
« Poslední změna: 01 Dubna 2010, 11:13:33 od Anna Taliánová »

vadimo

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 891
    • Linux Tips & How to
BIOS - update - Linux - Gigabite GA-MA69G-S3H
« Odpověď #3 kdy: 20 Září 2007, 08:53:31 »
Ja som si uvoľnil malé miesto na HDD a tam nainštaloval Freedos. A odiaľ som urobil update. Z LiveCD s Dosom mi to nešlo. Trošku o tom popisujem aj tu: http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?pid=49710#p49710
Asus A6M - Ubuntu 7.10
Asus wl500b
IPBOX 200 - na ceste

damnum

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 119
  • Hroznej sráč
    • damnum
BIOS - update - Linux - Gigabite GA-MA69G-S3H
« Odpověď #4 kdy: 20 Září 2007, 12:14:35 »
Ale kde vemu soubor s biosem??? Na ofiko stránkách je jen nějaký *censored* exe soubor ... možná je to samorozbalovací archiv, ale neboť mám GG na amd64, tak nemám wine (nejsou balíčky)... nemůžu to teda ani rozbalit ... kde vemu soubor biosu nevíš prosím?
« Poslední změna: 21 Října 2007, 20:40:00 od Anna Taliánová »
HW [MB Gigabyte GA-MA69G-S3H (integr. ATI Radeon Xpress 1250), HDD (SATA) 120GB + HDD (IDE) 80GB, CPU AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4800+, RAM (800MHz) 512MB]
SW [Ubuntu 8.10 II (GDM + FVWM, FWVM-Crystal, Fluxbox, KDE, GNOME)]

damnum

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 119
  • Hroznej sráč
    • damnum
BIOS - update - Linux - Gigabite GA-MA69G-S3H
« Odpověď #5 kdy: 20 Září 2007, 12:24:33 »
A ještě něco .. nevím jestli jsem to dobře pochopil, v návodu. Když mám verzi BIOSu F2 ... můžu upgradovat rovnou na F4a nebo musím z F2 na F3, pak z F3 na F4 a pak teprve z F4 na F4a? ...

A ještě poslední dotaz .... proč se stránky www.giga-byte.com, gigabyte.com.tw a gigabyte.cz liší? není jedno podvrh?
HW [MB Gigabyte GA-MA69G-S3H (integr. ATI Radeon Xpress 1250), HDD (SATA) 120GB + HDD (IDE) 80GB, CPU AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4800+, RAM (800MHz) 512MB]
SW [Ubuntu 8.10 II (GDM + FVWM, FWVM-Crystal, Fluxbox, KDE, GNOME)]

damnum

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 119
  • Hroznej sráč
    • damnum
BIOS - update - Linux - Gigabite GA-MA69G-S3H
« Odpověď #6 kdy: 20 Září 2007, 12:54:44 »
No jo chlape! Ty seš šikovnej .. byl to samorozbalovací RAR ...a rozbalit šel .. no to je skvělý ... tak snad to půjde flashnout bez problémů z flash disku .. jdu to zkusit :o)
« Poslední změna: 01 Dubna 2010, 11:17:56 od Anna Taliánová »
HW [MB Gigabyte GA-MA69G-S3H (integr. ATI Radeon Xpress 1250), HDD (SATA) 120GB + HDD (IDE) 80GB, CPU AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4800+, RAM (800MHz) 512MB]
SW [Ubuntu 8.10 II (GDM + FVWM, FWVM-Crystal, Fluxbox, KDE, GNOME)]

damnum

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 119
  • Hroznej sráč
    • damnum
BIOS - update - Linux - Gigabite GA-MA69G-S3H
« Odpověď #7 kdy: 20 Září 2007, 14:47:17 »
Upgrade zřejmě proběhl úspěšně...
Možná by bylo vhodné umístit na wiki návod (nejlépe i pro jiné desky než od Gigabyte) ... protože pro neznalé jako já to bude užitečné ... stačilo dostat z toho exe (rar archivu) nový bios, uložit na flash disk a nebyl s tím sebemnší problém (tedy domnívám se .. prtože upgrade proběhl a počítač běží, v infomacích při bootování je uvedena verze BIOSu F4a .. což je také v pořádku).
Návodem na wiki by například bylo "pomoženo" lidem co flashují z FreeDosu a takových blbin, když to jde i (alespoň v případě Gigabyte) bez toho.
HW [MB Gigabyte GA-MA69G-S3H (integr. ATI Radeon Xpress 1250), HDD (SATA) 120GB + HDD (IDE) 80GB, CPU AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4800+, RAM (800MHz) 512MB]
SW [Ubuntu 8.10 II (GDM + FVWM, FWVM-Crystal, Fluxbox, KDE, GNOME)]

Michal Breškovec

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1185
  • skill :: aggressive-llama
    • MojeID
BIOS - update - Linux - Gigabite GA-MA69G-S3H
« Odpověď #8 kdy: 27 Září 2007, 22:02:51 »
Co se týká toho FreeDOSu, jde nějak jednoduše vytvořit bootovací disk s FreeDOSem, pro podobné účely?
Kubuntu forever :-)

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.