Hezký den,
v novém stroji mám 2 zvukové karty. Zatímco on-board Realtek funguje zcela standardně, mám trochu problémy s druhou kartou, která by měla být primárním zvukovým zařízením, protože je asi 25x kvalitnější než ten realtek chip.
distro - Ubuntu Dapper Beta (up to date)
karta: M-audio Revolution 5.1
chipset: Envy24GT
driver: ICE-snd 1724
Instalaci ji našla rozpoznala a mám zprovozněné a funkční patřičné moduly (výpis když tak dodám). Karta hraje. Ale zdaleka ne tak jak by měla a jak bych chtěl :-)
První problém je alsamixer. Zatímco realtek má v alsamixeru všechny správná šoupátka (master, line-in, micro, aux ...) a fungují, m-audio se alsamixeru jeví jak nepřehledná změť šoupátek označených jako DAC1 až DAC10, HW1 až HW10, a několik dalších checkboxů a kontrolek, kterým vůbec nerozumím.
Druhý problém je že zatímco kmix a alsamixergui ukazuje aspoň tenhle bordel, alsamixer z commandline se vůbec nespustí a stěžuji si neexistují konfigurační soubory.
V praxi se karta projevuje tak, že "funguje" včetně sw mixu (lze najednou používat několik aplikací, které vydávají zvuky), ale nejde třeba ovládat hlasitost apletem z panelu (asi neví jakej kanál má použít jako master), nebo se ubere pouze jeden či druhý kanál v závislosti na tom jak je nastavena hlasitost.
Za další se mi nepovedlo zprovoznit mikrofon. Je slyšet velice slabě pokud mluvím přímo do něj z reproduktorů, ale nahraje "nic".
Jinak vypadá funkční, hraje hudba, hraje systém, hrají hry (mám problém akorát s quake4, ale to je nejspíš problém quake4, kterýmu se místo alsy musí nanutit OSS).
Evidentně je něco shnilého v konfiguraci alsy. alsa-utils balík je nainstalován, ale jednotlivé aplikace buď nedělají nic, nebo je pouštím špatně já.
další věc je, že z Breezyho si matně pamatuji na gui v správě nebo nastavení, kde se nastavovali věci jako sound server a jeho chování, vstupní a výstupní zvukové zařízení pro jednotlivé aplikace atd. V Dapperu sem nic takového nenašel.
Mám v principu dvě otázky.
Než se pustím do alsy, chci se ujistit že ostatní věci okolo zvuku. týkající se ubuntu mám nastavené správně. Jak je to tedy s nastavováním soundserveru, používání esd,oss, vstupních a výstupních zařízení a zvukových démonů v Dapperovi?
Jak na tu alsu? (budu paralelně bádat po webu, hrál sem s tim jen včera v noci a zatím o tom moc nevím)
Děkuji