Nechci abych vypadal jako fanatik, ale já třeba vypínám počítač příkazem halt...
Mám totiž tildu (výsuvný terminál) s rootovskými právy a F1 -> napsat halt je pro mě mnohem rychlejší, než kliknout a čekat než vyběhne ten otravný dialog co chci udělat
Já osobně využívám terminál denně k práci (nejen ke správě Linuxu) a musím říct, že je plný takových možností, o kterých se vám ani nezdálo...
Mě přijde stále jednodušší stiskout svítící tlačítko na notebooku, ale je to otázka názoru...
Kdybych byl programátor a znal všechny příkazy nejraději bych vypínal pomocí
sudo halt /-m /-WC /-a (BFSX, /-a -b) sys /paf /prsk END
Kdybych byl medvidkem, tak bych .....
Neni to zas takovy marasmus, i kdyz chapu urcitou nedockavost, protoze nektere veci jsou opravdu obcas trochu na palici, oblibene tema jsou trebas akcelerovane ovladace, ale v nich udelal posledni dobou Canonical velky pokrok.
Myslim, ze byste mel:
1. Vhodne zvolit GUI, ne v kazdem jde vse stejne pohodlne. Ono nezalezi az tak moc na vzhledu, jako spis na funkcnosti. A "osklive GUI" neni snad zadne.
2. Prohledat dostupne zdroje, wiki, forum a doplnit instalaci o potrebne moduly nebo programy, ktere GUI - like konfiguraci umi.
3. Co se nepovede takto, na to se holt musi pres terminal. Asi to bez toho nepujde, ale urcite toho neni moc.
Zakladni chybou mnoha uzivatelu je, ze se pousteji do dobrodruzstvi instalace binarek bez balikovaciho systemu, nebo dokonce zacli s kompilaci, protoze slyseli, ze na Linuxu se programy kompiluji. Zatimco ten jejich vytouzeny programek uz je roky v repozitarich a nainstaluje se tremi, ctyrmi kliky.
A kdyz ani to vsecno nezabere, mate radu moznosti vyzkouset jine distribuce, nebo OS.
hase: trpelivost prinasi ruze. Nebo taky fousy...