Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Obnoveni MBR po smazani Linuxu [vyřešeno]  (Přečteno 4392 krát)

riha.vladimir

• Návštěvník
Obnoveni MBR po smazani Linuxu [vyřešeno]
« kdy: 19 Října 2007, 20:22:42 »
Zdravicko, dneska jsem se zbavoval Kubuntu 7.04, abych nainstaloval Ubuntu 7.10. Postupoval jsem dle navodu na http://wiki.ubuntu.cz/Odstranění_Ubuntu. Jen jsem smazal a naformatoval oddily Linuxu ve WinXP Home v programu Partion Manager, kde jsem se snazil i sloucit byvale disky po Linuxu s puvodnim diskem D (jen pro vysvetlenou, mam 2 partition C  a D, jak to tam bylo od prvni instalece winu). Az na slouceni (melo probehnout po restartu Win) vse probehlo. Ted mi ale pri bootovani systemu hlasi Grub error 17. Coz chapu, Linux prepsal (nebo zapsal do nej?) MBR Grubem a ted to neumi nabootovat winy. Hodil jsem do mechaniky CD WinXP (Recovery CD, jine nemam), ale nevim, jak obnovit MBR, protoze z toho CD se nabizi jen Recovery to first partition, 1 or 2 partion. Zadna konzole, jak je v navodu. Mam jeste WinXP Pro instal. CD, ale to chce pro obnovu zalozni disketu (nebo spousteci, nejsem si jisty), kterou ale nemam a nevim, jak ji v XP udelat. Vsechny winy jsou original, jedna se o notebook. Pomuze nekdo, jak spustit win bez ztraty dat (kterou bych privodil pri obnove z Recovery disku)? Je to akutni, diky moc
« Poslední změna: 19 Listopadu 2007, 12:49:09 od Anna Taliánová »

jiri-j

• Aktivní člen
  • *
  • skill: Lama
Re: Obnoveni MBR po smazani linuxu
« Odpověď #1 kdy: 19 Října 2007, 20:31:16 »
No pokud chcete hned zase instalovat Ubuntu 7.10 tak ho nainstalujte, potom by vám zase měl normálně fungovat výběr systému
Acer Aspire 3023WLMi, Sempron 3000+, ATI Mobility Radeon X700, 512MB RAM, Archlinux

riha.vladimir

• Návštěvník
Re: Obnoveni MBR po smazani linuxu
« Odpověď #2 kdy: 19 Října 2007, 20:32:14 »
Tak jo, jen jsem si ho omylem smazal, tak ho stahnu a zkusim, diky moc

Pavelp

• Host
Re: Obnoveni MBR po smazani Linuxu
« Odpověď #3 kdy: 19 Října 2007, 20:45:52 »
Kdyby se Vam podarilo spustut tu konzolu - nabootovat z instalacnoho CD XP, pak je to prikaz: fdisk /mbr
Edit: Je ale nutne se prepnout do podadresare, kde ten fdisk je, v tom okamziku neni nastaven path a system ho nenajde.
« Poslední změna: 21 Října 2007, 08:26:58 od Pavelp »

riha.vladimir

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 19 Října 2007, 21:45:26 »
Uf uf, problem vyresen, zrovna nabihaj Xpcka. Nakonec jsem tam dal instalacku Profi verze (ackoli mam Home) a nespustil jsem na zacatku automatickou opravu ASR (pomoci f6 nebo tak nejak), pak se nacitaly nejake soubory a pak se to znova (poprve?) zeptalo, jestli chci instalovat, opravovat nebo ukoncit. Dal jsem opravit, zvolil instalaci Windows, kterou chci opravit a nabehla konsole. Pak jsem dal fdisk /mbr , ale neslo to. Pak jsem zkusil z navodu na wiki dat fixmbr a hle, Windows fungujou, super. Diky lidi, s Linuxem a s moji neznalosti je sranda :-D
« Poslední změna: 19 Listopadu 2007, 12:50:44 od Anna Taliánová »

K4N3C

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 20 Října 2007, 10:55:21 »
Tak ja take potvrzuji bezproblemovou instalaci Kubuntu 7.10 na muj desktop..vse jede jak ma a jsem konecne spokojeny :)

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #6 kdy: 20 Října 2007, 11:53:40 »
jinak take sikovna pomucka:

http://geocities.com/supergrubdisk/

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.