Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: slouceni volneho oddilu do ubuntu  (Přečteno 2585 krát)

manime

• Aktivní člen
  • *
slouceni volneho oddilu do ubuntu
« kdy: 28 Března 2008, 17:25:19 »
Nevím, jak sloučit novy(volny) oddil na disku s linuxovou casti, aby ho mohlo vyuzivat ubuntu. Chtela jsem zkusit reinstalovat ubuntu tak, ze bych pak zadala celou velikost disku+nejaky misto pro swap, ale neprisla jsem na to, jak se ta reinstalace dela. -to je jedna vec a druha:

Po windowsu mi tam zbylo asi tak 700MB volnyho jako logicky oddil, ktery neni pouzivam a ten bych taky potrebovala nejak sloucit(nejlepe s primarnim, ale v nabidce Gparted to neni mozny, nabizi jen logicky vyuziti), kdyby to neslo pri reinstalaci (-pokud byste mi poradili jak na ni, esi by to nebylo lepsi, nez to nejak slucovat)

(mozna se ptate, proc tam mam volne misto...to dyz jsem este mela win, chtela jsem vymezit pro lin 1/4disku, ale instalace se nezdarila po ty strance, ze nebyl zachovan win, ten se prepsal a zbylo po nem ty zbyvajici 3/4 disku (+700MB na strankovani), ktery lin nemuze nyni vyuzivat..rozhodla jsem se, ze instalovat win znovu nebudu, proto prosim o radu s tim sloucenim)

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re: slouceni volneho oddilu do ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 28 Března 2008, 19:33:44 »
Nějak se ztrácím v tom jak to vlastně na tom vašem disku vypadá... Poprosil bych buď výpis příkazu sudo fdisk -l nebo třeba screenshot z GParted.

manime

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 28 Března 2008, 21:23:33 »
screenshot je na www.lide.cz/glamorous.g

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #3 kdy: 28 Března 2008, 21:50:12 »
První věc -- veškeré změny musíte dělat z LiveCD -- změny nelze udělat na oddíle, který je připojen (používá se), čehož při spuštěném systému těžko docílíte.
Z LiveCD už prostě stačí daný oddíl zvětšit ("roztáhnout" na volné místo). Co se týče toho rozšířeného oddílu, tak ho doporučuji smazat a swap vytvořit "normálně" jako primární oddíl.

Jinak doporučuji zauvažovat o /home (domovském adresáři) na samostatném disku.

manime

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 29 Března 2008, 13:19:42 »
muzu se zeptat, kterou volbu u deleni disku mam pri tom instalovani z live zadat(zda cely disk, asistenci, nebo vybrat misto, nebo esi to lze pouze rucne)? chtela bych tam zachovat nejake soubory, ale zrejme to nebude mozne..nebo by to slo sloucit, aniz by se musel formatovat zaroven primarni oddil s lin? :-[

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.