Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nastavení v Ubuntu škodí pevným diskům notebooků  (Přečteno 114284 krát)

Artholl

• Návštěvník
Re: Nastavení v Ubuntu škodí pevným diskům notebooků
« Odpověď #125 kdy: 04 Května 2008, 20:26:48 »
Odkud berete tu jistotu, že disk odejde při 600 000? Já o tom docela pochybuju. Mrzet vás to nemusí, pač v Ubuntu tento problém není, je to problém firmware disku a jeho výrobce snad ví, proč takový nastavení je. To, že ve windows to číslo tak rychle neroste, je dáno tím, že windows hrabou častěji na disk, čímž mu nedávaj tolik příležitostí k "odpočinku", bych řek.
No já jsem nikde netvdil, že po 600 000 disk opravdu odejde. Toto číslo jsem uvedl pouze proto, že se tu tak často vyskytuje, takže spíše pro přehlednost a jednoduchost. Samozřejmě mohu použít třeba číslo 400 000, nebo klidně i 1 000 000. Na výsledku to ovšem nic nemění. Při původním nastavení v Ubuntu by disk dosáhl tohoto čísla dříve, než ve Windows. Verdikt je stejný, ať používám čísla jaké chci.

Hm, a co to je za disk? Taky je mozne, ze to nastaveni parametru pomoci hdparm nefunguje az tak, jak by melo. To pak asi bude problem u vyrobce, protoze kazdej si to APM beztak bastli po svem.
Tak nakonec jsem to snad rozchodil pouze tím, že jsem zadal parametr hdparm. Prakticky nic jiného a zatím to vypadá, že to funguje. Čísla jsem použil z článku na rootu.
Takže beru zpět a snad konečně pryč od Windows.

impact

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #126 kdy: 04 Května 2008, 20:51:29 »
To číslo 600000 udává výrobce disku.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #127 kdy: 05 Května 2008, 11:59:43 »
To číslo 600000 udává výrobce disku.

Ano, ale ako bolo uz pisane vyssie je to len odhadovana zivotnost a v skutocnosti disk moze vydrzat dvoj-troj nasobne dlhsie.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

impact

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #128 kdy: 05 Května 2008, 19:50:25 »
Hmm, asi proto (aspoň v manuálu u mého disku) je u toho napsáno "2 Controlled unload at ambient condition." což bych volně přeložil jako v ideálních podmínkách. :/ Takže ano, teoreticky je možné, že disk vydrží víc, ale v praxi bych na to nespoléhal.

hanessh4

• Návštěvník
« Odpověď #129 kdy: 13 Května 2008, 10:42:26 »
zdarek vseci,
puzivam ubuntu asi tak 4dny :D takze zadnej skiller, procetl sem cely tohle vlakno chvilku koumal a load cycle count mam 9608 mam notebook dell inspiron 1501 od lonskeho cervence, pres tyden bezi notas prakticky cely den disk mam  SAMSUNG HM120JI ten pocet 9608 mam i po pul hodine stejny co jsem zkoušel ( kopete + firefox bezely ale prakticky jsem hybal jenom mysi) laptop mode na false, tim reaguju na prispevky ze se to nekumu zvysuje o 1 kazdou minutu nebo vic coz me ani po pul hodine, teplotu disku nevim jak zjistit v ubuntu ten prikaz co tady nekdo psal mi nesel, jinak xpach sem mel normalne pri polozenem notasu na stole po hodine tak 48 stupnu jinak pri hrani nebo necem narocnejsim 50 zalezi taky na okolni teplote, odhadem podle teploty krytu disku to tipuju tak na stejne priblizne teploty. tak nevim jestli je to dobre nebo spatně pravda je taky takova ze kdybych na tohle forum nenarazil zil bych s tim spokojene dal jako kazdy tady :))))

EDIT: tak nevim ale je normalni že tu hodnotu mam stale na 9608 i po několika hodinach a restartech? hlavicky parkuji i pri vypinani ne?
« Poslední změna: 17 Května 2008, 12:36:29 od Anna Taliánová »
DELL INSPIRON 1501, AMD Turion 64 X2 1,6GHz, 2gb DDR2, ATI xpress 1150,

hanessh4

• Návštěvník
« Odpověď #130 kdy: 14 Května 2008, 18:21:59 »
nikdo nic? celkem se mi prestava libi ze je to cislo porad stejne za nekolik dni kdyz se to nekomu zveda o 100 za hodinu

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #131 kdy: 14 Května 2008, 18:25:47 »
Zrejme ubuntu nerozpoznalo tvoj disk a z bezpecnostnych dovodov nezaplo setriace funkcie. Predsa by si nechcel aby sa tie funkcie zapli za kazdu cenu, aj v pripade ze by mohli poskodit tvoj hardware.
Cize asi to mas v poriadku.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

hanessh4

• Návštěvník
« Odpověď #132 kdy: 14 Května 2008, 22:51:37 »
ne to je v pohode, to sem nebral v uvahu myslel jsem ze kdyby to nemerilo tak to hodi nejakej eror ale ne ciselnou hodnotu, mam linux par dni a tady ten topik me trochu zarazil tak sem chtel vedet aspon neco o tom :)

diky

c4pp4

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #133 kdy: 15 Května 2008, 18:01:26 »
Už jste zkoušeli tohle: http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=4965173&postcount=873
Mně to funguje  :D

Oprava: tak po probuzení opět výchozí hodnota 128  >:(
« Poslední změna: 15 Května 2008, 18:07:07 od c4pp4 »
IBM/Lenovo ThinkPad R61i [8932-9ZG / NF09ZCV]
Ubuntu 12.04 MATE 1.6 [plná podpora hardware]

misozh

• Návštěvník
« Odpověď #134 kdy: 15 Května 2008, 21:45:12 »
nejde, nejde, uz sem zkousel hodne a porad se disk vypina. kazdou minutu se mi zvysi pocitadlo o 2. nevim co s tim mam delat, nezkousel nekdo jeste neco jinyho?? zacinam s linuxem a tohle me uz vytaci  :'(

ant

• Návštěvník
« Odpověď #135 kdy: 17 Května 2008, 12:03:31 »
kdyz spustíš toto
Kód: [Vybrat]
#hdparm -B254 /dev/sda tak by se to parkovaní mělo vypnout po případě zkus 255. Mě taky ten skript nefunguje :(, nevim proč protože v ArchLinuxu to hodim do rc.local a je po prd*li funguje to bezvadně jinak na Fedora foru je i skript na úpravu power managmentu pro přípojený adapter a provoz na baterii.
Gigabyte DS3 Intel C2D 2,4 GHz_2 GB RAM_Gigabyte NV8600 GTS_Ubuntu8.04LTS
IBM/Lenovo R61 C2D 2.1 GHz_2GB RAM_NVS 140_ArchLinux i686
 $man woman $No entry found

Noir_X

• Návštěvník
« Odpověď #136 kdy: 21 Května 2008, 20:52:37 »
moj vypis :

sudo smartctl -d ata -a /dev/sda | grep Load_Cycle
193 Load_Cycle_Count        0x0032   193   193   000    Old_age   Always       -       23643

skusal som aj po hodine pouzivania a bez zmenyy... to zanemna že to mam nastavene ok?

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #137 kdy: 22 Května 2008, 08:13:24 »
to zalezi na tvych preferencich. ono to parkovani hlavicek ma totiz take svuj vyznam. rekl bych, ze v tomhle dlouhem vlaknu uz vsechno bylo receno.

ant

• Návštěvník
« Odpověď #138 kdy: 22 Května 2008, 11:53:29 »
to zalezi na tvych preferencich. ono to parkovani hlavicek ma totiz take svuj vyznam. rekl bych, ze v tomhle dlouhem vlaknu uz vsechno bylo receno.
 Přeně tak. Pokud NB používáš spíš jako stolní počítač a není vystavován otřesům je parkování hlaviček v podstatě zbytečné, je ale třeba hlídat teplotu disku, protože vysoká teplota HDD škodí daleko víc. Je zajímavé, že v openSUSE 10.3 se hlavičky neparkují je to jediné distro, kde jsem tento "bug?" nezaznamenal. Nebo si pořiď ssd disk :D a nemusíš to řešit. Tak to udělám já parkování už neřeším a až HDD odejde, tak si koupim ssd.
Gigabyte DS3 Intel C2D 2,4 GHz_2 GB RAM_Gigabyte NV8600 GTS_Ubuntu8.04LTS
IBM/Lenovo R61 C2D 2.1 GHz_2GB RAM_NVS 140_ArchLinux i686
 $man woman $No entry found

JohnyN

• Host
« Odpověď #139 kdy: 03 Srpna 2008, 11:54:27 »
Zdravím, od piatku mám NB FS Eprimo M9400. Včera som na neho nainštaloval Ubuntu. Hneď som nainštaloval aj smartctl. Po niekoľkých hodinách vo Viste a inštalácii Ubuntu (zhruba 25 minút) bola:
jan@jan-laptop:~$ sudo smartctl -d ata -a /dev/sda | grep Load_Cycle
193 Load_Cycle_Count        0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       167

Dnes o 8:53 bola po zapnutí Ubuntu 318.
Skúšal som pomocou hdparm znížiť Load Cycle Count, ale aj pri
jan@jan-laptop:~$ sudo hdparm -S255 /dev/sda
/dev/sda:
 setting standby to 255 (21 minutes + 15 seconds)
sa Load Cycle Count zvyšoval o 1 približne za 30 sekúnd. Ak beriem do úvahy, že disk má minimálnu životnosť 600 000 Load Cycle, tak 1/30 s => 2/min => 120/hodinu => po 6 hodinách 720 => Po približne 2,3 roku prekročím hodnotu 600 000 Load Cycle Count. No ale ja som si kúpil NB na 4-5 rokov  :( :(

Mimochodom teraz je 10:49 a vo Viste sledujem SMART pol hodinku, od vtedy sa hodnota vôbec nezvýšila.
EDIT: 11:40 stále na rovnakej hodnote, kontroloval som to V HD Tune 2.55 A SpeedFane 4.34 pod Vistou.

Prečítal som si takmer celých 10 strán diskusie a pochopil som to takto:
Podľa všetkého u mňa by mohla pomôcť iba hodnota 254, keďže všetky ostatné nemenia nastavenie, resp. hlavičky sa parkujú rovnako rýchlo bez ohľadu na nastavenie. 254 som neskúšal. Ak by však 254 zabralo a disk by mi prestal parkovať úplne, tak by som sa mi mohla zvýšiť teplota aj o 5 C, čo predstavuje v týchto teplých dňoch výslednú teplotu cez 50 C a viac (momentálne mám od 38 do 44C). Zároveň by som prišiel o ochranu pred poškrabaním disku pri náraze, prenose atď.?

Vista pre mňa nie je OS, ale vyzerá to tak, že ak nevyriešim tento problém, musím hľadať nové distro, čo je vzhľadom k obrovskej komunite Ubuntu nemožné. Mal som chvíľku na desktope Mandrivu, ale vrátil som sa späť k Ubuntu, pretože komunita Mandrivy v SR a ČR je oproti Ubuntu komunite hrozná. Alebo zostanem na Viste (po vypnutí indexovania, defenderu a superfetchu sa začína správať ako OS, aj keď MS nenávidím rovnako), príp. downgrade na XP, čo je však pri súčasnej politike MS s heslom zničiť XP snaď ešte väčšie bláznovstvo ako používať Vistu.

Ale ja sa nechcem s Linuxom rozlúčiť  :( :(
Ak by mi niekto vedel pomôcť, nech sa ozve sem, prip. na jabber: jannosko at gmail dot com alebo email jan.nosko at gmail dot com.

Prajem pekný deň
a vďaka za pomoc
PS: Ospravedlňte moju lamovosť  ;)

EDIT 11:55: laptop mode mám vypnutý.

Czario

• Stálý člen
  • **
  • skill :: passive-llama
« Odpověď #140 kdy: 03 Srpna 2008, 13:25:04 »
Pokud to nevyřešíš, tak můžeš jako alternativu vyzkoušet Debian, je to skoro to samé jako ubuntu (ubuntu z něj vychází). Nebo jiné distro od RedHatu (fedoru nebo tak), nebo SuSe(ta má českou pobočku a bude hodně lokalizovaná).

Když se to veme kolem a kolem, ta linux je pořád linux ať to je jakákoliv distribuce. Pokud nebudou problémy po instalaci atd a vše pofičí jak má, tak v budoucnu nebudeš moc rad potřebovat.. A když už tak se bude většinou jednat o radu ohledně nějakého softíku atd.. Tzn jiné distro neznamená, že nemůžeš využívat komunitu ubuntu. Dělá to tu takto víc lidí..

Jinak zkus pouštět nějakou mp3 z disku. Myslím, že to parkovat nebude.. Ale kdo ví..  tzn průměrně pak bude parkovat třeba míň než jak teď počítáš... :-)

a další věc, jestli se bojíš přehřátí.. Disky jsou odolné a podívej se na jakou teplotu mohou vylézt. Pokud se bojíš, tak přes léto nech parkovat a v zimě to vypni, bude zima a tak se tolik zahřívat nebude. :-) (a máš disk na 5 let.. :-), nevím jak to je u Vist, jestli parkují nebo ne.. ale poměr mezi bezpečností při pádu a výdrží disku je na každém.. jestli Visty neparkují, tak hoď notebook na zem a je po disku... + se koukni na jeho teplotu jestli nestoupne. Měla by být obdobná k nastavení linuxu kdy neparkuje. Ve Vistách je rozdíl v tom, že tě tam s tím nezatěžují. Prostě to je nějak defaultně nastaveno a nezajímej se.. ;-) )

Maličkost na konec. Když máš notebook na 5 let, tak to neznamenná, že musíš mít i disk na 5 let. Disky jsou levné. Teď stojí třeba 3 tisíce, ale za 3 roky bude 5x větší a lepší za 500,-. A tehdy ti starý disk nebude už stačit. Tak ho vyměníš a starý budeš používat jako přenosný a budeš jej nosit po kamarádech na nedůležitá data.. (super kryt na malý disk s převodníkem do usb stojí kolem 400,-. Vypadá to hustě a luxusně..)

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #141 kdy: 03 Srpna 2008, 13:40:56 »

Dnes o 8:53 bola po zapnutí Ubuntu 318.
Skúšal som pomocou hdparm znížiť Load Cycle Count, ale aj pri
jan@jan-laptop:~$ sudo hdparm -S255 /dev/sda
/dev/sda:
 setting standby to 255 (21 minutes + 15 seconds)
sa Load Cycle Count zvyšoval o 1 približne za 30 sekúnd. Ak beriem do úvahy, že disk má minimálnu životnosť 600 000 Load Cycle, tak 1/30 s => 2/min => 120/hodinu => po 6 hodinách 720 => Po približne 2,3 roku prekročím hodnotu 600 000 Load Cycle Count. No ale ja som si kúpil NB na 4-5 rokov  :( :(

Necital som to cele ale v tom prikaze je chyba. Namiesto hdparm -S ma byt hdparm -B.
sudo hdparm -B254 /dev/sda
Neviem ci som to v man hdparm dobre prelozil ale -S by malo vypinat motor HDD?
« Poslední změna: 03 Srpna 2008, 13:47:14 od TIBOR »

JohnyN

• Host
« Odpověď #142 kdy: 03 Srpna 2008, 16:09:02 »
to TIBOR: vďaka mali ste pravdu  ;), už to funguje korektne, ešte nájsť správnu hodnotu.
to Czario: tiež vďaka za odpoveď.. asi nik okrem veľkého Billa netuší, čo vlastne Vista robí  ;D

EDIT: Problém pretrváva, hľadám riešene  :(
Podľa googlu sa tento problém objavuje na Linuxoch, Unixoch aj Leoparde a WinXP, ide teda o problém hardvéru, nie softvéru.
« Poslední změna: 05 Srpna 2008, 09:43:04 od Ján Nosko »

Qar

• Návštěvník
« Odpověď #143 kdy: 06 Srpna 2008, 16:15:36 »
to TIBOR: vďaka mali ste pravdu  ;), už to funguje korektne, ešte nájsť správnu hodnotu.
to Czario: tiež vďaka za odpoveď.. asi nik okrem veľkého Billa netuší, čo vlastne Vista robí  ;D

EDIT: Problém pretrváva, hľadám riešene  :(
Podľa googlu sa tento problém objavuje na Linuxoch, Unixoch aj Leoparde a WinXP, ide teda o problém hardvéru, nie softvéru.
Je to možná nesmysl, ale jestli disk tak často parkuje a nic nepomáhá, tak by se mu od parkování dalo odpomoct třeba tak, že by v pravidelných intervalech něco ukládal nebo četl. Někde tady na fóru je skript, který v pravidelných intervalech ukládá do textového souboru informace o disku jako je jeho teplota a počet cyklů. Tak kdyby se v cronu nastavilo ukládání těchto informací třeba každých 30 sekund, disk by neměl čas parkovat. Lepší řešení mě opravdu nenapadá.

Jirka125

• Aktivní člen
  • *
  • "pandoliščí člověk"
« Odpověď #144 kdy: 06 Srpna 2008, 16:52:40 »
Vždyť nastavení není třeba provádět. Problém, kterého se tento topic týká, vyvstává pouze při zapnutém Laptop-mode, jenž je standardně v Ubuntu vypnutý.

Viz. FAQ od L. Svobody bod 30 http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=5282.0
HP Omnibook xe 4100, Ubuntu 8.04 - Gnome, Xfce, Enlightenment DR17

JohnyN

• Host
« Odpověď #145 kdy: 06 Srpna 2008, 18:00:37 »
Vždyť nastavení není třeba provádět. Problém, kterého se tento topic týká, vyvstává pouze při zapnutém Laptop-mode, jenž je standardně v Ubuntu vypnutý.

Viz. FAQ od L. Svobody bod 30 http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=5282.0

Nesúhlasím, iba ak by sa laptop-mode samovoľne zapínal a vypínal. Ide o chybu hardvéru, na ktorú nemá vplyv softvér. Tu nájdete zoznam diskov, ktoré majú problémy s load_cycle_count. Tieto problémy nemá iba Ubuntu, vyskytuje sa aj u ostatných distier, rovnako u Unixu, vrátane Max OS X 10.5 Leoparde aj na WIN XP. Dokonca som objavil aj post o mojom disku, kde sa spomína aj Vista:
Citace
My hdd is ST9250827AS.

It keeps producing strange noise, some sort of clicking, only when it's idle.
I checked that under two OSes, Vista and Linux, it's happening under both of those.

Prešiel som už veľa diskusií a fixov, žiaden však nefunguje stále. Skúsil som aj toto:
Citace
#!/bin/bash
if on_ac_power; then
  # on AC so don't do any head parking
  hdparm -B 254 /dev/sda # you might need 255 or a different value
else
  # either on battery or power status could not be determined
  # so quickly park the head to protect the disk
  hdparm -B 128 /dev/sda
fi

Pri napájaní zo siete, mám hodnotu 254 a disk mi vôbec neparkuje. Pri bateriách som ponechal hodnotu 128, kt. by mala spôsobiť parkovanie iba každých 10 minút. Avšak deje sa to aj 2-3krát za minútu, proste jasne počujem ako disk cvakne a po pár sekundách to urobí opäť. Pri spustení smartctl jednoznačne vidím, že sa hodnota pri každom cvaknutí zvýši o jedna.

Som zúfalý, tento problém je tak globálny, že mi už prerastá cez hlavu, resp. nenašiel som žiadne 100% odôvodnenie, prečo to disk robí. V tom poste zo stránok Seagate vyššie, kde sa vyskytuje môj HDD, sa spomína, že:
Citace
The clicking during idle is normal - it's an error-checking utility built into the drive.
Autorom výroku je moderátor oficiálneho fóra Seagate. Avšak, ak to aj je "utilita kontrolujúca chyby HDD", spôsobom akým pracuje tz. povedzme 3krát za minútu, to znamená 180krát za hodinu, 1080 za 6 hodín dennej prevádzky NB, za rok som na hodnote 394 200, za necelé dva roky prekročím životnosť môjho disku uvádzanú výrobcom (600 000). Keby to robila aj Vista, tak by som si povedal, že výrobca asi chce čo najväčší zisk. Ale, ak to je vo Viste inak, myslím si, že je to chyba. Prečo by inak MS dobrovoľne opravoval zákazníkom ich hardvér? Hovoríme predsa o tej iste spoločnosti, ktorá odporúča upgrade počíta kvôli prechode na novšiu verziu Windows. Toto mi proste na MS nesedí.

Písal som aj do Fujitsu-Siemens tech. podpory, ale myslím, že odpovede sa nedočkám  :(

Žial či skôr našťastie pod Vistou sa mi nehne Load_Cycle_Count ani raz.. aj keď Vista s diskom v kuse niečo robí, takže to je asi preto.

Tento NB (FUJITSU-SIEMENS M9400 VFY:M9400PER1CZ) som vyberal snáď 2 mesiace, aby bol 100% kompatibilný s Linuxom. Prekvapilo ma, že ide grafika vrátane 3D out-of-the-box, tiež wifi, bluetooth.. Ale ak tento problém nevyriešim, musím sa vrátiť späť k Viste, čo mi pripadá HROZNÉ.. alebo používať Linuxu vo Virtualboxe, príp. kúpiť o rok a pol nový hdd. Disk mám väčšinou 5 rokov  :o.

Ak je niekto, kto o tomto probléme vie niečo viac, resp. mu rozumie o niečo viac, vie poskytnúť skúsenosti, budem mu strašne vďačný ak sa mi ozve  ;)

EDIT: V súbore /etc/default/acpi-support som našiel zaujímavú vec:
Citace
# Spindown time on battery
SPINDOWN_TIME=12

Vie niekto, či tento spindown má prednosť pred nastaveniami v hdparm? Skúsim sa s tým pohrať, pošlem report.
Zatiaľ pekný deň

EDIT 18:30> Zakomentovanie SPINDOWN_TIME=12 nepomohlo, disk naďalej parkuje  >:(
Asi budem na miesto nosiť do školy zo sebou desktop na pleci  ;D
« Poslední změna: 06 Srpna 2008, 18:34:33 od Ján Nosko »

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #146 kdy: 06 Srpna 2008, 22:34:48 »
Teď jsem na mol, ale až si zobrazím "mé příspěvky". tak to chci vidět. Budu reagovat adekvátně! Prosím o prominutí....

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Pavel Půlpán

« Odpověď #147 kdy: 06 Srpna 2008, 22:38:12 »
Alkohol je metla lidstva... 8)

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #148 kdy: 06 Srpna 2008, 23:11:20 »
Ti
Alkohol je metla lidstva... 8)
Ti to připomenu na srazu... :-D

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

sandrick

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #149 kdy: 06 Srpna 2008, 23:12:39 »
Proc tady nikdo nepouziva nastaveni toho demona laptop-mode? Vzdyt je to nejelegantnejsi (tedy jestli nejsem hejl) reseni celeho problemu. Proste si zeditujte konfigurak, nastavte si uspavani disku pro mod na baterii, vypnete uspavani (nebo dejte nejaky dlouhy interval) pro provoz na AC a je to ne?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.