Vždyť nastavení není třeba provádět. Problém, kterého se tento topic týká, vyvstává pouze při zapnutém Laptop-mode, jenž je standardně v Ubuntu vypnutý.
Viz. FAQ od L. Svobody bod 30 http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=5282.0
Nesúhlasím, iba ak by sa laptop-mode samovoľne zapínal a vypínal. Ide o chybu hardvéru, na ktorú nemá vplyv softvér.
Tu nájdete zoznam diskov, ktoré majú problémy s load_cycle_count. Tieto problémy nemá iba Ubuntu, vyskytuje sa aj u ostatných distier, rovnako u Unixu, vrátane Max OS X 10.5 Leoparde aj na WIN XP. Dokonca som objavil aj
post o mojom disku, kde sa spomína aj Vista:
My hdd is ST9250827AS.
It keeps producing strange noise, some sort of clicking, only when it's idle.
I checked that under two OSes, Vista and Linux, it's happening under both of those.
Prešiel som už veľa diskusií a fixov, žiaden však nefunguje stále. Skúsil som aj
toto:
#!/bin/bash
if on_ac_power; then
# on AC so don't do any head parking
hdparm -B 254 /dev/sda # you might need 255 or a different value
else
# either on battery or power status could not be determined
# so quickly park the head to protect the disk
hdparm -B 128 /dev/sda
fi
Pri napájaní zo siete, mám hodnotu 254 a disk mi vôbec neparkuje. Pri bateriách som ponechal hodnotu 128, kt. by mala spôsobiť parkovanie iba každých 10 minút. Avšak deje sa to aj 2-3krát za minútu, proste jasne počujem ako disk cvakne a po pár sekundách to urobí opäť. Pri spustení smartctl jednoznačne vidím, že sa hodnota pri každom cvaknutí zvýši o jedna.
Som zúfalý, tento problém je tak globálny, že mi už prerastá cez hlavu, resp. nenašiel som žiadne 100% odôvodnenie, prečo to disk robí. V tom poste zo stránok Seagate vyššie, kde sa vyskytuje môj HDD, sa spomína, že:
The clicking during idle is normal - it's an error-checking utility built into the drive.
Autorom výroku je moderátor oficiálneho fóra Seagate. Avšak, ak to aj je "utilita kontrolujúca chyby HDD", spôsobom akým pracuje tz. povedzme 3krát za minútu, to znamená 180krát za hodinu, 1080 za 6 hodín dennej prevádzky NB, za rok som na hodnote 394 200, za necelé dva roky prekročím životnosť môjho disku uvádzanú výrobcom (600 000). Keby to robila aj Vista, tak by som si povedal, že výrobca asi chce čo najväčší zisk. Ale, ak to je vo Viste inak, myslím si, že je to chyba. Prečo by inak MS dobrovoľne opravoval zákazníkom ich hardvér? Hovoríme predsa o tej iste spoločnosti, ktorá odporúča upgrade počíta kvôli prechode na novšiu verziu Windows. Toto mi proste na MS nesedí.
Písal som aj do Fujitsu-Siemens tech. podpory, ale myslím, že odpovede sa nedočkám

Žial či skôr našťastie pod Vistou sa mi nehne Load_Cycle_Count ani raz.. aj keď Vista s diskom v kuse niečo robí, takže to je asi preto.
Tento NB (FUJITSU-SIEMENS M9400 VFY:M9400PER1CZ) som vyberal snáď 2 mesiace, aby bol 100% kompatibilný s Linuxom. Prekvapilo ma, že ide grafika vrátane 3D out-of-the-box, tiež wifi, bluetooth.. Ale ak tento problém nevyriešim, musím sa vrátiť späť k Viste, čo mi pripadá HROZNÉ.. alebo používať Linuxu vo Virtualboxe, príp. kúpiť o rok a pol nový hdd. Disk mám väčšinou 5 rokov

.
Ak je niekto, kto o tomto probléme vie niečo viac, resp. mu rozumie o niečo viac, vie poskytnúť skúsenosti, budem mu strašne vďačný ak sa mi ozve 
EDIT: V súbore /etc/default/acpi-support som našiel zaujímavú vec:
# Spindown time on battery
SPINDOWN_TIME=12
Vie niekto, či tento spindown má prednosť pred nastaveniami v hdparm? Skúsim sa s tým pohrať, pošlem report.
Zatiaľ pekný deň
EDIT 18:30> Zakomentovanie SPINDOWN_TIME=12 nepomohlo, disk naďalej parkuje

Asi budem na miesto nosiť do školy zo sebou desktop na pleci