Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nastavení v Ubuntu škodí pevným diskům notebooků  (Přečteno 114296 krát)

Pavel Půlpán

Re: Nastavení v Ubuntu škodí pevným diskům notebooků
« Odpověď #150 kdy: 06 Srpna 2008, 23:19:15 »
Ti to připomenu na srazu... :-D

A sakra... ;D

Jirka125

• Aktivní člen
  • *
  • "pandoliščí člověk"
« Odpověď #151 kdy: 07 Srpna 2008, 07:49:11 »
To Ján Nosko: Dříve jsem na Nbooku měl WIN XP, kde jsem si často všímal takového podivného cvakání, ale jelikož jsem nevědel, co to je, nevěnoval jsem tomu pozornost. Cca po třech letech používání šel harddisk do hajan (a to tam byly pouze XP). Až když jsem si nainstaloval Ubuntu a našel tuto diskuzi jsem přišel na to, co to je. A dle mého pozorování je frekvence parkování na WIN XP a Ubuntu úplně stejná.

Taky jsem chvíli o tom uvažoval a nepříjde mi zase úplně nejlepší řešení, parkování hlaviček vypnout úplně. Vždyť to parkování je ochrana před případnými otřesy a poškozením disku (nebo se mýlím?). Beru to tak, že alespoň vím, jak si hlídat životnost disku a případně včas zareagovat a zazálohovat.

Trochu z jiného soudku: Mě osobně třeba štve, že když si koupím boty, zaplatím za ně plno penež (vždyť boty jsou stejně drahý jako Harddisky ;) ) a starám se o ně, aby mi vydrželi, tak stejně přežijou sezónu a jdou do kytek. Táta mi jednou ukazoval boty, které si koupil před 20 lety (kecky od Baťi) a má je dodnes - to prostě v dnešní době nepřipadá v úvahu. Výrobci všech odvětví mají dobře spočítaný, co musí udělat, aby měli co největší zisky - nešít boty tak kvalitně; zařídit, aby HD odešel po dvou letech používání;...i když jednu vyjímku bych našel: sluchátka KOSS Porta Pro s doživotní zárukou ;)
HP Omnibook xe 4100, Ubuntu 8.04 - Gnome, Xfce, Enlightenment DR17

JohnyN

• Host
« Odpověď #152 kdy: 07 Srpna 2008, 08:47:08 »
To Ján Nosko: Dříve jsem na Nbooku měl WIN XP, kde jsem si často všímal takového podivného cvakání, ale jelikož jsem nevědel, co to je, nevěnoval jsem tomu pozornost. Cca po třech letech používání šel harddisk do hajan (a to tam byly pouze XP). Až když jsem si nainstaloval Ubuntu a našel tuto diskuzi jsem přišel na to, co to je. A dle mého pozorování je frekvence parkování na WIN XP a Ubuntu úplně stejná.

Taky jsem chvíli o tom uvažoval a nepříjde mi zase úplně nejlepší řešení, parkování hlaviček vypnout úplně. Vždyť to parkování je ochrana před případnými otřesy a poškozením disku (nebo se mýlím?). Beru to tak, že alespoň vím, jak si hlídat životnost disku a případně včas zareagovat a zazálohovat.

Trochu z jiného soudku: Mě osobně třeba štve, že když si koupím boty, zaplatím za ně plno penež (vždyť boty jsou stejně drahý jako Harddisky ;) ) a starám se o ně, aby mi vydrželi, tak stejně přežijou sezónu a jdou do kytek. Táta mi jednou ukazoval boty, které si koupil před 20 lety (kecky od Baťi) a má je dodnes - to prostě v dnešní době nepřipadá v úvahu. Výrobci všech odvětví mají dobře spočítaný, co musí udělat, aby měli co největší zisky - nešít boty tak kvalitně; zařídit, aby HD odešel po dvou letech používání;...i když jednu vyjímku bych našel: sluchátka KOSS Porta Pro s doživotní zárukou ;)

Na inom NB hp nx6125, ktorý som inštaloval je Kubuntu a robí presne to isté.. iba z menšou frekvenciou opakovania. A vo WinXP robí presne to isté. Ja len nemôžem pochopiť, že vo Viste sa mi to vôbec nedeje. Hodnota Load_Cycle_Count vôbec neposkočí, iba ak pri prechode z trvalého spánku, ale vtedy sa disk vypína, takže to je v pohode.

Snažil som sa nájsť vo Viste aj management typu "Vypnúť pevné disky po" ale akosi je táto funkcia považovaná MS za zbytočnú, alebo ju proste zase niekam zašili  >:(
Takže, neviem ako to robí Vista.. mne sa zdá, že Vista vôbec neparkuje. S tým diskom to už asi tak bude. BTW u mňa funguje iba úplne vypnutie parkovnia cez 254, ale to sa už potom z NB stáva iba malý desktop.

Inak viete, že vo Viste nie je apt-get?  ;D A cmd nepozná ani príkaz ls? Iba ten ten jednoduchý dir  :(. A repozitáre to ani nemá a musím tu mať antivír, antispyware, antirootkit.. Chcem Linux  8)

Czario

• Stálý člen
  • **
  • skill :: passive-llama
« Odpověď #153 kdy: 07 Srpna 2008, 10:16:55 »
Ján Nosko: já mam takovou teorii.
Systémy normálně používají parkování dle nějakých doporučení atd a tak parkují. Je to i logické, že je dobré parkovat. :-)
Ve Vistách se MS ale asi rozhodl, že nebude parkovat vůbec, nebo nebude parkovat disky, které dělají to co dělají a parkují podivně.

tzn.: buď si můžeš nastavit disk jako ve Vistách, aby neparkoval (pokud víš jak, s tim, že se může trochu zahřívat), nebo to nechat tak jak to je s tím, že parkování přes zimu vypneš, jelikož bude chladněji a na nějakých 450k parkování vypneš úplně...

Jinak já mam například obdobný problém (notebook se seagatem, bez zapnutého laptop modu), mam 110829 zaparkování a po 20s je to na 110833.
TO JE KDYŽ ČLOVĚK ČEKÁ. Určitě by to mělo fungovat tak, že zaparkuje jednou a počká, až bude něco potřeba zapsat, asi to tak ale nefunguje (a ještě sem nenašel pořádný návod s vysvětlením co a jak a pročítat 11 stran fora s různými názory.. to je namě moc, snad někdo dá návod na wiki nebo tak).
ALE!
Člověk nikdy nečeká 30s, pořád něco dělá.. Surfuje atd.. Někdy něco sosá třeba 10 hodin přes bittorent (to pak ani jednou nezaparkuješ)... Průměrně to podle mě klesne tak o polovičku parkování a pak to ty 4 roky vydrží a pak už si člověk většinou bude chtít koupit nějaký nový disk, dle předpokladu výrobců a těch co nastavují OS a musí se rozhodnout jak to tedy bude...

inuendo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #154 kdy: 12 Srpna 2008, 23:15:40 »
...ufff,tak jsem to dočet a orosilo se mi čelo,dodnes jsem nevěděl ,že" něco" na hd parkuje atd..a teď mám starost navíc-co s tím udělám-já,obyčejný smrtelník,"lama"(žil jsem si tak blaze v nevědomosti  ;D)
..ale nebudu to řešit,počkám až ntb doslouží a pak to vyřeším-jako s těma botama(viz výše uvedeno)
..mám přece tolik jiných starostí......

p.s.  neberte život příliš vážně,beztak z něj nevyváznete živí  ;)
p.s.2   ubuntu za to stojííííí

wlado

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #155 kdy: 21 Srpna 2008, 11:18:30 »
Možná to bude někoho zajímat, po instalaci opensuse 11 to parkuje taky, co jsem tak nějak vysledoval tak win xp parkují taky - sice asi min, ale po ani ne tydnu xpečka udělali sami o sobě 600 zaparkování, takže problém bych viděl v tom, že to je nastavený už asi výrobcem. Přeji pěkný den.
Kubuntu 10.04 (KDE 4.4.3)
Zkuste GO, nejstarší dokonalou deskovou hru na světě...  třeba na http://www.gokgs.com/
vše o go zde http://www.goweb.cz/

Czario

• Stálý člen
  • **
  • skill :: passive-llama
« Odpověď #156 kdy: 21 Srpna 2008, 16:06:33 »
wlado: myslím, že pokud XP za 7 dní zaparkovali 600x, tak linuxy parkují víc, tak pak je chyba v linuxu, alespoň v defaultním nastavení!
Protože dejme tomu, že za 1 den zaparkují XP 100x (podle uvedeného příkladu), za 365 dní to je 36 500, a min 10 let s tímto parkováním disk limitu nedosáhne.. Takže to je tak akorát jak má.. Nejde oto, aby to neparkovalo, ale aby to neparkovalo každou druhou sekundu (30x za minutu třeba).

otázka je, jestli na testovaném disku linux parkuje také těch naměřených 100 nebo jestli se tam projevuje onen řešený problém a parkuje 1000x

JohnyN

• Host
« Odpověď #157 kdy: 21 Srpna 2008, 16:38:48 »
Zdravím, svoju situáciu som zdá sa, vyriešil.. jednoducho som napísal script v bashi, ktorý som nakopíroval do
/etc/acpi/ac.d
/etc/acpi/battery.d
/etc/acpi/resume.d
/etc/acpi/start.d

Kód: [Vybrat]
jan@jan-laptop:/etc/acpi/ac.d$ cat /etc/acpi/ac.d/99-hdd-ugly-fix.sh
#!/bin/bash
if on_ac_power; then
  # on AC so don't do any head parking
  hdparm -B 200 /dev/sda
else
  hdparm -B 200 /dev/sda
fi

Na kontrolu mám script:
jan@jan-laptop:~$ cat hdd.sh
#!/bin/bash
sudo smartctl -d ata -a /dev/sda | grep Load_Cycle
sudo smartctl -d ata -a /dev/sda | grep Temperature_Celsius
cat /proc/sys/vm/laptop_mode
date

Hodnota 200 u mňa funguje rovnako ako 255 či 254. Zatiaľ sa všetko javí OK, stav ale naďalej sledujem  :)
Fujitsu-Siemens Esprimo Mobile M9400
disk:
=== START OF INFORMATION SECTION ===
Device Model:     ST9160821AS
Serial Number:    5MACDKL7
Firmware Version: 3.ALE
User Capacity:    160 041 885 696 bytes
Device is:        Not in smartctl database [for details use: -P showall]
ATA Version is:   7
ATA Standard is:  Exact ATA specification draft version not indicated
Local Time is:    Thu Aug 21 16:38:12 2008 CEST
SMART support is: Available - device has SMART capability.
SMART support is: Enabled

Sešívaný

• Stálý člen
  • **
    • Osobní stránky
« Odpověď #158 kdy: 13 Října 2008, 01:34:59 »
Nyní (Ubuntu 8.10) je v systému tento skript:

Citace
#! /bin/sh
#
# This script adjusts hard drive APM settings using hdparm. The hardware
# defaults (usually hdparm -B 128) cause excessive head load/unload cycles
# on many modern hard drives. We therefore set hdparm -B 254 while on AC
# power. On battery we set hdparm -B 128, because the head parking is
# very useful for shock protection.
#

. /usr/share/acpi-support/power-funcs

DO_HDPARM=y
if [ -e /usr/sbin/laptop_mode ] ; then
  LMT_CONTROL_HD_POWERMGMT=$(. /etc/laptop-mode/laptop-mode.conf && echo "$CONTROL_HD_POWERMGMT")
  if [ "$LMT_CONTROL_HD_POWERMGMT" != 0 ] ; then
    # Laptop mode controls hdparm -B settings, we don't.
    DO_HDPARM=n
  fi
fi

if [ $DO_HDPARM = y ] ; then
  # Get the power state into STATE
  getState;

for dev in /dev/sd? /dev/hd? ; do
    if [ -b $dev ] ; then
      # Check for APM support; discard errors since not all drives
      # support HDIO_GET_IDENTITY (-i).   
      if hdparm -i $dev 2> /dev/null | grep -q 'AdvancedPM=yes' ; then
   if [ $STATE = "BATTERY" ] ; then
     hdparm -B 128 $dev
   else
     hdparm -B 254 $dev
   fi
      fi
    fi
  done
fi

Zatím mám Intrepid jeden den, tak uvidím, jak se to bude chovat.

DOPLNĚNÍ: Tak podle všeho testo skript opravdu funguje, tedy minimálně na mém notebooku. Při zapojení do sítě, je nastavený na hodnotu 254, tedy hlavičky se vůbec neparkují (nechal jsem běžet počítač půl hodiny a opravdu se číslo ani nepohlo), při běhu na baterii na 128, což by měl být rozumný kompromis mezi bezpečím a životností disku.
Fungování má však jednu podmínku! Musíte mít aktivovaný laptop_mode. V souboru /etc/default/acpi-support změníte false na true v řádku ENABLE_LAPTOP_MODE=false.
« Poslední změna: 13 Října 2008, 02:02:47 od Sešívaný »

ZOMB

• Návštěvník
  • Q
« Odpověď #159 kdy: 18 Října 2008, 12:50:39 »
lidi sry, asi sem uplna lama,ale proste me to nenecha zapnout :)

zomb@zomb-laptop:/etc$ sudo echo "1" > /proc/sys/vm/laptop_mode
bash: /proc/sys/vm/laptop_mode: Permission denied

su nevim pass zejo takze jsem lehonce v pi.. :)
poradte pls jak to obejit.dik
#ubuntu-cz@freenode.net

ZOMB

• Návštěvník
  • Q
« Odpověď #160 kdy: 18 Října 2008, 13:15:04 »
sry,uz sem to docet az nakonec,pockam na 8.10 teda :) , to je tak kdyz nekoukam kolik to ma stranek, novacek no :))
#ubuntu-cz@freenode.net

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #161 kdy: 20 Října 2008, 13:24:59 »
Pokud si dobře vzpomínám, tak to nezapínejte v "emulátoru terminálu" (obyčejná aplikace), ale vlezte do skutečného terminálu kl. CTRL+ALT+F1, přihlašte se a vepište. Zpátky se dostanete ALT+F7

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #162 kdy: 21 Října 2008, 14:01:48 »
lidi sry, asi sem uplna lama,ale proste me to nenecha zapnout :)

zomb@zomb-laptop:/etc$ sudo echo "1" > /proc/sys/vm/laptop_mode
bash: /proc/sys/vm/laptop_mode: Permission denied

su nevim pass zejo takze jsem lehonce v pi.. :)
poradte pls jak to obejit.dik
tak jak je to napsané tak sudo platí pro echo, ale už ne pro /proc...
dá se to třeba takto:
sudo sh -c 'echo "1" > /pr....' ale kdo si to má furt pamatovat, že?
jiná cesta:
sudo -s
echo ....
exit
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #163 kdy: 31 Října 2008, 19:22:44 »
Zdravim.
Sledoval uz niekto tento problem s HDD v 8.10 II? Mne sa zda ze tu je to opravene.(spravne nastavene)
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

5ulo

• Návštěvník
    • Ubuntu howto's
« Odpověď #164 kdy: 05 Listopadu 2008, 17:10:13 »
No neviem neviem.. cisty ubuntu-server 8.10 s PATA a SATA diskom a stale parkuje. Laptop mode samozrejme off.
Na laptope po upgrade z HH na II je laptop mode docela osetreny. Ak som pripojeny na el. siet, tak neparkuje, ked odpojim, tak parkuje. Toto povazujem uz docela za normalnejsi stav, ale aj tak na dvojrocnom laptope mat 138428 parkovani je co povedat.
« Poslední změna: 05 Listopadu 2008, 17:13:28 od 5ulo »

MikiTwic

• Aktivní člen
  • *
  • Vždycky to nějak jde...
« Odpověď #165 kdy: 06 Listopadu 2008, 00:24:40 »
Tak opravdu pokud je v II zapnut laptop-mode skript funguje a dochází k upravování 128 x 254.
Je možné skript nějak upravit aby fungoval i bez laptop-modu?
Ubuntu 11.10 "Oneiric Ocelot" 64-bit, Asus F3Tc AP087 - AMD Turion64 2.2GHz, 2GB RAM, Geforce Go 7300 (NVIDIA Driver Version: 173.14.30)

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #166 kdy: 07 Listopadu 2008, 07:43:24 »
A je možné, aby takto ten laptop-mode fungoval aj v 8.04? Je mi jasné, že sa to dá nadstaviť napevno, ale predsa len by to takto bolo lepšie.

Radius

• Aktivní člen
  • *
    • CZT
« Odpověď #167 kdy: 19 Prosince 2008, 08:54:27 »
tak co lidi, vyresil to uz nekdo? Ja mam ntb jako server, takze parkovani hlavicek nepotrebuji, ale zase bych rad sporil energii,proto bych chtel nejaky rozumny kompromis, vim ze nelze prestat tocit plotnou a pritom nezaparkovat hlavy, no je to na pytel... tak jak na to, aby disk vydrzel 10 let, jako mi vydrzel disk od IBM a jeste jde?

Mam FSC Esprimo mobile D9500 a v tomto postu je neco zajimaciho
http://forum.ubuntu.cz/Themes/Ubuntu/images/post/xx.gif

5ulo

• Návštěvník
    • Ubuntu howto's
« Odpověď #168 kdy: 19 Prosince 2008, 11:25:33 »
Neviem ako ty, ale u mna na laptope na 8.10 funguje vsetko ako ma.
Ak som pripojeny na el. siet, tak sa hlavicky neparkuju. Ak som na baterku, hlavicky sa parkuju. Asi preto, ze sa predpoklada, ze ked som na baterky, tak nbk prenasam :)
Mrkni, ci mas zapnute laptop mode.

JohnyN

• Host
« Odpověď #169 kdy: 19 Prosince 2008, 14:55:14 »
V predchádzajúcich postoch som uviedol svoj script v bashi na nastavenie parkovania. V Hardym som používal hodnotu 190, v Intrepide sa viac osvedčila hodnota 191.
Mám FS Esprimo Mobile M9400.

medy75

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #170 kdy: 24 Ledna 2009, 12:41:33 »
Zdravím, svoju situáciu som zdá sa, vyriešil.. jednoducho som napísal script v bashi, ktorý som nakopíroval do
/etc/acpi/ac.d
/etc/acpi/battery.d
/etc/acpi/resume.d
/etc/acpi/start.d

jan@jan-laptop:/etc/acpi/ac.d$ cat /etc/acpi/ac.d/99-hdd-ugly-fix.sh
#!/bin/bash
if on_ac_power; then
  # on AC so don't do any head parking
  hdparm -B 200 /dev/sda
else
  hdparm -B 200 /dev/sda
fi

Na kontrolu mám script:
jan@jan-laptop:~$ cat hdd.sh
#!/bin/bash
sudo smartctl -d ata -a /dev/sda | grep Load_Cycle
sudo smartctl -d ata -a /dev/sda | grep Temperature_Celsius
cat /proc/sys/vm/laptop_mode
date

Hodnota 200 u mňa funguje rovnako ako 255 či 254. Zatiaľ sa všetko javí OK, stav ale naďalej sledujem  :)
Fujitsu-Siemens Esprimo Mobile M9400
disk:
=== START OF INFORMATION SECTION ===
Device Model:     ST9160821AS
Serial Number:    5MACDKL7
Firmware Version: 3.ALE
User Capacity:    160 041 885 696 bytes
Device is:        Not in smartctl database [for details use: -P showall]
ATA Version is:   7
ATA Standard is:  Exact ATA specification draft version not indicated
Local Time is:    Thu Aug 21 16:38:12 2008 CEST
SMART support is: Available - device has SMART capability.
SMART support is: Enabled

Pouzil jsem tento postup a vypada to ze funguje vcelku spravne :)
ps: mam FS Amilo Pro v3545
pps: od zacatku jsem rok pouzival Visty a u tech jsem mel load-cycle 2321 za celej ten rok. A jak to tak ted pozoruju, vypada to ze s timhle scriptem budu dosahovat podobnych vysledku :)
NTB ->Ubuntu 11.10, Intel C2D 1,3 GHz, 4 GiB RAM, 120 GiB SSD, gk 4500MHD
Desktop -> Ubuntu 10.10 + Widlous, Intel Pentium 4 3 GHz + HT, 3 GB RAM, 200 GB HDD, ATi Radeon X1650

JohnyN

• Host
« Odpověď #171 kdy: 24 Ledna 2009, 13:56:10 »
Pouzil jsem tento postup a vypada to ze funguje vcelku spravne :)
ps: mam FS Amilo Pro v3545
pps: od zacatku jsem rok pouzival Visty a u tech jsem mel load-cycle 2321 za celej ten rok. A jak to tak ted pozoruju, vypada to ze s timhle scriptem budu dosahovat podobnych vysledku :)

Pozor, hodnota 200 pravdepodobne vypne parkovanie úplne, takže si nastavte hodnotu, akú bude vyhovovať vám. U mňa Vista podstatne viac ako Linux, vďaka SP1  :D Do vtedy neparkovala takmer vôbec.

medy75

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #172 kdy: 24 Ledna 2009, 21:04:28 »
Pozor, hodnota 200 pravdepodobne vypne parkovanie úplne, takže si nastavte hodnotu, akú bude vyhovovať vám. U mňa Vista podstatne viac ako Linux, vďaka SP1  :D Do vtedy neparkovala takmer vôbec.
Disk parkuje správně.
Desktop -> Ubuntu 10.10 + Widlous, Intel Pentium 4 3 GHz + HT, 3 GB RAM, 200 GB HDD, ATi Radeon X1650

medy75

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #173 kdy: 25 Ledna 2009, 21:30:12 »
Slo by nejak udelat aby ten disk nebudila kazda ptakovina? jako aby si treba nacet do pameti nejaky knihovny ? diky

MikiTwic

• Aktivní člen
  • *
  • Vždycky to nějak jde...
« Odpověď #174 kdy: 26 Ledna 2009, 13:36:59 »
Slo by nejak udelat aby ten disk nebudila kazda ptakovina? jako aby si treba nacet do pameti nejaky knihovny ? diky
Koukní se na první stránku tohoto vlákna.... ;) Je tam odkaz na článek na root.cz
Ubuntu 11.10 "Oneiric Ocelot" 64-bit, Asus F3Tc AP087 - AMD Turion64 2.2GHz, 2GB RAM, Geforce Go 7300 (NVIDIA Driver Version: 173.14.30)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.