Ján Nosko: já mam takovou teorii.
Systémy normálně používají parkování dle nějakých doporučení atd a tak parkují. Je to i logické, že je dobré parkovat. :-)
Ve Vistách se MS ale asi rozhodl, že nebude parkovat vůbec, nebo nebude parkovat disky, které dělají to co dělají a parkují podivně.
tzn.: buď si můžeš nastavit disk jako ve Vistách, aby neparkoval (pokud víš jak, s tim, že se může trochu zahřívat), nebo to nechat tak jak to je s tím, že parkování přes zimu vypneš, jelikož bude chladněji a na nějakých 450k parkování vypneš úplně...
Jinak já mam například obdobný problém (notebook se seagatem, bez zapnutého laptop modu), mam 110829 zaparkování a po 20s je to na 110833.
TO JE KDYŽ ČLOVĚK ČEKÁ. Určitě by to mělo fungovat tak, že zaparkuje jednou a počká, až bude něco potřeba zapsat, asi to tak ale nefunguje (a ještě sem nenašel pořádný návod s vysvětlením co a jak a pročítat 11 stran fora s různými názory.. to je namě moc, snad někdo dá návod na wiki nebo tak).
ALE!
Člověk nikdy nečeká 30s, pořád něco dělá.. Surfuje atd.. Někdy něco sosá třeba 10 hodin přes bittorent (to pak ani jednou nezaparkuješ)... Průměrně to podle mě klesne tak o polovičku parkování a pak to ty 4 roky vydrží a pak už si člověk většinou bude chtít koupit nějaký nový disk, dle předpokladu výrobců a těch co nastavují OS a musí se rozhodnout jak to tedy bude...