Souhlas. Já tomu plně věřím, že by to GRUB nějak zvládl (kdyby bylo něco nastavené jinak...). Já jsem jen psal, co jsem dělal a jak to dopadlo. No a mé dvě instalace se lišily pouze volbou zavaděče a GRUB nefungoval, kdežto LiLo ano. Tuším, že je to nějaký side-efekt toho, že LiLo není tak dokonalé a já mám někde něco nastavené špatně. Možná byl problém v tom, že jsem vytvořil uprostřed disku zálohovací fat32 oddíl (sda2), který pak instalátor zmátl - teď ta data přesouvám do logického oddílu na konci disku a fat32 pak smažu, abych se dostal do stavu, jaký navrhuješ.
Jinak se nepopouzím (klidně tvrdě do mě), naopak děkuji za pomoc. S příkazovou řádkou nemám problém, fdisku se taky nebojím, jen jsem si v jeho manuálové stránce přečetl: "fdisk does not understand GPT and it is not designed for large partitions. In particular case use more advance GNU parted." No a já mám některé oddíly velké, tak jsem radši používal GParted, což jsem myslel, že je nástavba na parted. Popravdě mi GParted stále padá, takže bych radši použil něco na příkazové řádce, ale manuálová stránka k parted není příliš sdílná (musel bych se to učit, ale já o ta data nechci přijít).