Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Velmi specificky problem  (Přečteno 12222 krát)

Gloominati

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 3
    • Zobrazit profil
Velmi specificky problem
« kdy: 29 Říjen 2007, 22:28:57 »
Ahoj, pouzival som Ubuntu uz nejaku tu dobu, teraz som odcestoval na rok do USA ako exchange student a rozhodol som sa ze pocitac co tu je sice uz dost stary budem mat v Ubunte. Tu nastal taky banalny problem s ktorym som neratal a stravil som nad nim uz nejaku tu hodinku. Pocitac je Compaq Presario 5630. Nedokazem nastavit bootovanie z CD. Proste v BIOSe slovo boot neni ani spomenute a podla navodu na oficialnom webe by to tam malo byt akurat ta lista tam chyba. Klavesa DEL by mala viest do boot menu co nevedie. Novy BIOS na tento model neni, tak neviem co mam robit.

Dakujem predom za pomoc.
« Poslední změna: 17 Prosinec 2007, 00:39:55 od Anna Taliánová »

Skeletonix

  • Host
Re: Velmi specificky problem
« Odpověď #1 kdy: 29 Říjen 2007, 23:10:50 »
mno nevím jestli disketka zabere ... zkusil bych hledat či jen tak mačkat různé klávesy (F12, control F12 ..) jestli se neotevře dodatčné možnosti nastavení, podobně to mám na biosu od Gigabytu.

Pavelp

  • Host
Re: Velmi specificky problem
« Odpověď #2 kdy: 30 Říjen 2007, 06:22:26 »
Nektere specialne vyrabene pocitace, trebas pro prodej v hypermarketech mely predinstalovany system a dodavaly se k nim opravne CD. Bios byl upraveny tak, ze se do nej nebylo mozne dostat. Pokud doslo k chybe, system se preinstaloval pres opravnou sadu CD. Mozna je to podobny pripad.

Prox

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 6
    • Zobrazit profil
Re: Velmi specificky problem
« Odpověď #3 kdy: 30 Říjen 2007, 10:52:55 »
compaqy tusim nemeli snad nikdy Del do biosu, aspon ty starsi..zkusil bych F10..nebo google.. http://doc.vic.computerbank.org.au/hardware/bios_docs/compaq_bios/
ThinkPad T20 & Ubuntu 7.04

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
Re: Velmi specificky problem
« Odpověď #4 kdy: 30 Říjen 2007, 12:24:29 »
Tak ten Compaq poznam - uz som sa s tym tiez drbal. PC bol nastaveny na vylucne W98.V biose bolo tazko najst boot priority - potom som to nasiel a prehadzovalo sa to tlacitkom+. Treba urobit flashbiosu - je to tazke zohnat...Ja som tam potom obtiazne dostal Xubuntu pomocou alternate CD
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Gloominati

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 3
    • Zobrazit profil
Re: Velmi specificky problem
« Odpověď #5 kdy: 30 Říjen 2007, 20:26:47 »
Ten navod by bol dobry pokial by som bol schopny nastavit bootovanie z disketovej jednotky (inak ten navod som uz videl) neni problem v tom ze ja to tam nevidim a viem ze sa to prestavuje s + a - problem je ze to tam proste neni. Ano pravdepodobne je to pocitac zo supermarketu a windows na nom uz bol v upravenej verzi to jest ze ked to kupili tak to u bezalo so vsetkym.

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
Re: Velmi specificky problem
« Odpověď #6 kdy: 30 Říjen 2007, 21:03:24 »
a do biosu sa nedostanes??? Myslim ze je to F2
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Gloominati

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 3
    • Zobrazit profil
Re: Velmi specificky problem
« Odpověď #7 kdy: 01 Listopad 2007, 21:11:39 »
Do BIOSu sa dostanem je to F10 ale to mi je na prd ked nedokazem nastavit bootovanie ani z disketovej jednotky

ka-spel

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 12
    • Zobrazit profil
Re: Velmi specificky problem
« Odpověď #8 kdy: 16 Prosinec 2007, 19:50:10 »
Také se poslední týden trápím s jedním Compaq Deskpro EB/SB series PIII 450 Mhz na kterém kdysi byly W98. Původní disk jsem vyměnil za dva větší a nemůžu je v setupu detekovat. Vím, že u Compaq je taková "vychytávka", že je část setupu na disku. Dá se to nějak obejít? Ten původní disk byl kaput a ze stránek výrobce jsem vyzkoušel všechno možné a furt nic. Jinak nastavení bootování a F10 funguje, ale nastavit vyhledání disků v tom ořezeném setupu není. :'(
« Poslední změna: 17 Prosinec 2007, 00:40:59 od Anna Taliánová »

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
Re: Velmi specificky problem
« Odpověď #9 kdy: 16 Prosinec 2007, 20:00:38 »
co sa tyka tej diskety, tak si treba zohnat disketu na W98 MS DOS - nastavit v biose  floppy ako 1. (da sa to aj na Compaq) nechat tu 98cku prebehnut - vytiahnut ju ked sme c DOSe a potom tam zastrcit flash Bios disketu a tuknut enter - potom uz len spravne pisat....
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

ka-spel

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 12
    • Zobrazit profil
Re: Velmi specificky problem
« Odpověď #10 kdy: 16 Prosinec 2007, 21:05:12 »
Flesh biosu se mě jako jediný podařil - stáhl jsem soubor sp17310 rozbalil a vytvořila se flešovací disketa s dosem. Rozšířená nastavení biosu to však nepřineslo, jen jeho novější verzi.

Má někdo zkušenost s fleshem jiného biosu do Compaq?
http://www.wimsbios.com/phpBB2/topic5957.html

EDIT: tak vyřešeno. Závada nalezena. Jeden z disků byl vadný a u druhého špatně jumper. Teď už vidím oba dva a instaluji ubuntu. Ještě dotaz k instalaci. Jaké je ideální rozdělení disků při instalaci. Na master mám WD200 20GB/ATA100 a na slave WD100 10GB/ATA100? Nechat to default?
« Poslední změna: 16 Prosinec 2007, 21:35:23 od ka-spel »

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
Re: Velmi specificky problem
« Odpověď #11 kdy: 16 Prosinec 2007, 21:40:01 »
zmen ich - na system ti staci tych 10 GB a zmen ho na master - aby si mal dost miesta na 2. disku pre ukladanie. Rozdelit to nechaj automaticky instalatorom - ten prideli zhruba 5 G na system, nieco na swap a home - nemusis to delit rucne.
« Poslední změna: 17 Prosinec 2007, 00:41:50 od Anna Taliánová »
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

ka-spel

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 12
    • Zobrazit profil
Re: Velmi specificky problem
« Odpověď #12 kdy: 17 Prosinec 2007, 09:43:22 »
Tak jsem sice vyřešil disky, ty jsou vidět, ale zase zmizelo CD. Původní Creative bylo dost hlučné, tak jsem ho zkusil vyměnit za Teac. V setupu jsem ho nenašel a po výměně za původní není vydět ani to. Několik restartů a přepsání biosu a nic. Nakonec tam zkusím dát dva disky 20 GB. Jako master bude Maxtor D740X-6L 20 GB ATA/133, slave WD200 20GB ATA/100. Ty data se budou ukládat jen na slave?

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
Re: Velmi specificky problem
« Odpověď #13 kdy: 17 Prosinec 2007, 10:35:04 »
Cely OS system sa bude ukladat tam, kam si to zvolis...teda ked budes instalovat na master, budu aj data na mastri - slave ti zostane cely volny - ako tvoj home sklad. Pokial ti CDrom bios nenasiel, ale instalacka z CD sa spusti, tak sa nic nedeje - Ubuntu uz ti ten CDrom najde...Na tvojom mieste by som instaloval pomocou toho hlucneho Creative a vymenil CDrom az po instale. A tie disky - fakt ti staci 10Go ako master a 20Go slave - ale 20 a 20 je samozrejme lepsie. Na masinach ako Compaq niekedy treba aj CD rom oznacit switchom ako master alebo CS (v tvojom pripade asi CS cable select) pretoze mas 2 disky - zkus to potom uvidzime :) Niektore masinky su alchymia...
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

ka-spel

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 12
    • Zobrazit profil
Re: Velmi specificky problem
« Odpověď #14 kdy: 17 Prosinec 2007, 11:13:47 »
Děkuji moc za rychlou odopěď. Fakt je to alchymie. Na tom creative žádný jumper nebyl ani původně, ale zkusím ho tam dát. Spíš mě zaráží, že vůbec nesvítí jako by ani nebyl pod proudem. Kdyby nebyl napájený se stejné větve na zdroji jak jeden disk, tak bych si řekl, že odešla nějaká větev.
« Poslední změna: 17 Prosinec 2007, 11:15:58 od ka-spel »

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
Re: Velmi specificky problem
« Odpověď #15 kdy: 17 Prosinec 2007, 11:26:41 »
Prave toto je tajomstvo tych Compaqov - ze treba v HW vselico poprehadzovat, aby sa narusila cast BIosu ulozena na HD a bolo mozne bootovat nieco ine. Teda uprednostnit zariadenie oznacene pred tym ako slave (evidentne tvoj Creative) a naopak - znizit prioritu stareho mastru. Ja by som na tvojom mieste este obidva disky oznacil ako slave, strcil do nejakeho windowsu a pomocou spravce zarizeni odstranil vsetko s tych diskov. Az potom by som ich oznacil ako ma byt. Potom uz by nemali byt nejake rusive signaly pri instalacii. Celkom s tebou citim - tiez som sa uz cosi nabojoval s podobnymi kramami... :D
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

compaq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2283
  • Díky všem za rady a tipy.
    • Zobrazit profil
Re: Velmi specificky problem
« Odpověď #16 kdy: 17 Prosinec 2007, 14:26:20 »
Já měl starý NB Compaq a do BIOSu se chodilo něčím jiným než DEL, ale i tak se zobrazila jen velmi omezená nabídka... ke kompletnímu nastavení byla potřeba servisní disketa...

 ;) V kompletním  nastavení se dala zakázat (kromě všeho ostatního) i disketová mechanika a tím NB zamknout "na vždy"!
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

ka-spel

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 12
    • Zobrazit profil
Re: Velmi specificky problem
« Odpověď #17 kdy: 17 Prosinec 2007, 15:10:48 »
Myslím, že prapůvod těchto obstrukcí v setupu je firemní klientela (banky atd.), které takové zabezpečení pc vyhovuje a pc tam defakto stejně jede jen jako stanice. Chudák ten, kdo pak tento sice stabilní a tichý pc koupí jako jetý.

Nevím jestli to má nějakou souvislost, ale zkoušel jsem tu cd mechaniku z toho compaqu v jiném pc a sice se zdetekovala hned po startu, ale při pokusu o boot z ní mě to hází hlášku Error loading imae : DEFAULT.EZB. Neví někdo co to znamená.

EDIT: Tak jsem zjistil asi příčinu té hlášky - doškrábaný disk a řekl bych, že od té mechaniky. Dal jsem druhý a jede to.

« Poslední změna: 17 Prosinec 2007, 15:20:46 od ka-spel »