Odpovím ti oklikou, co jsem musel řešit o víkendu. Mám doma na starým Duronu Mandrivu. Když jsem ji instaloval, nechal jsem ji, ať si sama rozdělí disk, takže dala asi 8GB na / , 3GB na swap a 16 GB na /home. Jenže první partitiona se používáním a doinstalováním pár prográmků a aktualizacema tak zaplnila, že zbývalo jen 120 MB volna, tak jsem si řekl, že pozměním velikosti oddílů, z /home ukrojím první půlku, přesunu swap a rozšířím / na 16 GB. Pomocí nástrojů na Hiren'sBootCD to nešlo, psalo to tam nějaký anglický plky o grubu, kterým jsem nerozuměl. Tak jsem vzal livecd ubuntu, nabootoval do něj a pomocí GPartEd jsem provedl požadované čachry s partitionama disku s Mandrivou. Jenže ona mi pak nenastarovala. Tak po volbě záchrannýho režimu vypsala cosi o singleuser mode. Nicméně dovolila mi přihlásit se a tak mě napadlo spustit z konzole fdisk. To šlo, nechal jsem mu tedy načíst si přímo z disku rozložení partitionů a uložil jsem aktualizovanou tabulku oblastí. Restart a Mandriva normálně naběhla a má zvětšený / o 8GB a zmenšený /home o 8GB, přesně jak jsem chtěl.
Čili - zaktualizuj tabulku oblastí, jak to udělat při nenabíhajícím linuxu, to v tuto chvíli nevím, ale snad jsem ti dal nápovědný krok.